Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Stämmer det här eller?

2015-07-16 13:13 #0 av: starhawk

Ramlade av en händelse in på en träningsblogg, där hävdades det att i och med att man kan förbränna kolhydrater utan syre så skulle det vara effektivare (ge mer energi) än att förbränna fett som kräver tillgång till syre. 

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2015-07-16 23:00 #1 av: Näring

Det är lite si o så med det där. Visst, kolhydrater kan förbrännas utan syre, men då bildas mjölksyra vilket gör en trött. Om man är i ketos och förbränner fett bildas ingen/väldigt lite mjölksyra.
Vad är då som mest effektivt?

Anmäl
2015-07-17 08:31 #2 av: spirit

Att bränna en  molekyl glukos utan syre ger två molekyler ATP (cellernas energimolekyler) och två molekyler mjölksyra som sänker pH (surhetsvärdet) och man får ont.

Att bränna en molekyl glukos via acetylkoenzym A och med syre i mitokondrierna ger 38 molekyler ATP, 6  koldioxid och 6 vatten.

Så utan syre behövs det 19 gånger mer glukos för att få lika mycket energi som förbränning av glukos med syre. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.