Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Ischias och viktnedgång

2015-06-16 10:13 #0 av: Septima

Kan det finnas samband mellan viktnedgång och ischias-attacker? Det var ett par år sen jag sist fick ischias-ont men nu har jag det igen. Samtidigt har jag gått ned ett kilo (inte mycket jag vet men jag väger inte jättemycket öht så procentuellt är det en del).  Sist jag hade sådan smärta var när jag gick ned en hel del efter omläggning till LCHF. Jag har i stort sett haft stabil vikt i ett par år - aldrig minskat så mycket som ett kilo på en vecka. Jag försöker heller inte gå ned i vikt. Har en lång historia av jojobantande bakom mig. Vid de ganska snabba viktminskningar som jag då hade fick jag inte sällan ischias-ont. Inte tänkt förut på om det kan finnas ett samband.

Det brukar gå över av sig själv. Dessutom har jag har några rätt effektiva övningar som hjälper. Jag skriver alltså inte för att få hjälp med ryggontet utan av vetenskaplig nyfikenhet.  Finns det fler med denna erfarenhet? Har googlat men inte hittat något som skulle antyda att så är fallet. Min egen (amatörmässiga) hypotes är att fettet runt nerverna skyddar men när detta minskar kan den klämning som är grundorsaken till smärtan uppträda. 

Eftersom frågan om vikt, längd och ålder alltid brukar ställas: Jag är 62 år, 167 lång  och väger 57 kilo. Har ätit LCHF i snart 4 år.  Inte underviktig, med andra ord, men snarare "smal" än "mullig". Inte särskilt muskulös så de marginaler jag har att ytterligare minska i vikt är nog mest fett.

Anmäl
2015-06-16 10:45 #1 av: [[Boris Sager]]

Hej Septima!
Jag har ingen erfarenhet av dessa tva symptom, men tycker att du bor kolla med din HC.
Undrar om din viktnedgang kommit plotsligt eller funnits en tid, hur ar din mat lust?
Tanker forstas pa att ngn typ av malignitet maste uteslutas, att det skulle vara ngn typ av skoldkorteloverfunktion later mindre troligt tillsammans med ischias.

Anmäl
2015-06-16 11:05 #2 av: Septima

Jo så klart jag får kolla om viktnedgången fortsätter (ett kilo är verkligen inte mycket - oavsett utgångsläge). Jag är i nuläget inte orolig för den. Det har nog råkat bli så att jag genomsnittligt över en tid på några veckor ätit mindre än jag brukar. Så jag tror inte orsaken är någon sjukdom. Men oavsett orsak till viktnedgång - frågan om ischias och viktnedgång intresserar mig. 

Anmäl
2015-06-16 11:46 #3 av: [[Boris Sager]]

Nej, sakert ar det sa.
Under den ngt varmare arstiden behover ju kroppen mindre naring och man kanske ror sig mer.
Jag vill bara utesluta allvarligare anledningar innan jag accepterar de mer latt botade.

Anmäl
2015-06-17 08:40 #4 av: Tyroidea

Jag har haft ischias många gånger och så vitt jag vet har det inget med vikten att göra. Däremot kan stress sätta sig i ryggen, är man stressad äter man kanske mindre (även av värk!) så då går man ner.  Ett eller två  kilo på en vecka kan man gå upp och ner beroende på förändringar av vätskebalansen.

Anmäl
2015-06-17 16:15 #5 av: aknr1

Hej! Jag har faktiskt noterat samma sak.
När jag har gått ned nåt kilo i vikt har jag innitialt fått lite sånna känningar. Två andra kompisar med samma kroppstyp som jag (breda höfter) har oxå klagat över samma sak just i samband med att de gått ned i vikt. bara något jag noterat.. och tycker även det har gått bort igen när vikten stabiliserats..

Anmäl
2015-06-17 20:27 #6 av: opssk

Jag har fått ischias både vid viktnedgång o uppgång så för mig stämmer inte din teori. Men är nyfiken på dina övningar, själv kör jag bakåtböjningar enl mckenzie, tipsa gärna om du har nån bra övning!

Anmäl
2015-06-17 22:44 #7 av: Septima

Jag vet inte om övningen har något namn. Min bror som också har ischias fick den av sin sjukgymnast. Man ligger på rygg på golvet med uppdragna ben. Vinklar upp ett ben i taget, från knäet, och vinklar det vågrätt med foten upprätt. Så vickar man på foten några gånger (vinklar den). Sen nästa ben. Jag brukar inte behöva göra denna övning särskilt många gånger för att det värsta ska släppa och efter några dagar brukar det gå över helt. Men om det skulle gått över ändå vet jag inte. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.