Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för nybörjare

vilken olja till marinad?

2015-06-15 14:27 #0 av: liindisen

Är det raps- eller olivolja som är bäst att använda om man ska göra egen marinad?

Anmäl
2015-06-15 15:42 #1 av: OlgaMaria

Båda går bra.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-06-15 17:56 #2 av: Gurky

Beror på vad det är till, vad som är i etc.

Anmäl
2015-06-15 19:57 #3 av: liindisen

tex till fläskkött vad är bäst?

Jag har gjort marinad förut men minns inte vilken olja jag hade, jag hade en massa kryddor i, vitlök och allt möjligt och gott blev det.

Anmäl
2015-06-15 20:46 #4 av: OlgaMaria

Tycker det beror helt på vilken kryddning man har. Olivoljan är ju som en krydda i sig, medan rapsoljan är naturell. Men det blir bra med båda.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-06-16 16:24 #5 av: liindisen

Det var nog olivolja kom jag på men nu undrar jag en sak till. Jag hade en öppnad flaska ekologisk olivolja som jag bara tagit lite av men på flaskan står bäst före 9/2 2015 måste jag kasta bort allt då? Vad händer om det är gammalt? Törs jag använda?

Den har ju säkert stått sen förra sommaren för jag äter ju aldrig olja annars, har nog bara använt till marinad, steker aldrig i..

Anmäl
2015-06-16 16:26 #6 av: odezza

Lukta på den. Om den inte luktar härsket, går den att använda.

"still lost in space and time"

Anmäl
2015-06-16 16:39 #7 av: liindisen

Alltså jag är så dum att jag inte ens vet hur olivolja ska smaka eller lukta när den är okej och inte vet jag hur härsket smakar heller. Jag luktade på den nu och den luktar väl litegrann men inte illa direkt. Sen smakade jag och den smakar rent ut sagt för jävligt. Starkt! Men jag vet inte om det är den naturliga smaken om man äter olivoljan direkt med en sked kanske det blir starkt?

Ja det var inte gott iaf, jag vart tvungen att spotta ut. det kanske är säkrast med rapsolja iaf, gud vad jag velar. Känns bara lite onödigt att kasta en hel stor flaska bara för att man inte ens fattar hur den ska smaka när den är OK.

Anmäl
2015-06-17 11:12 #8 av: odezza

Härsket luktar o smakar unket, ofräscht, liksom... Du kanske har en sort med pepprig smak, som gör att den känns stark i smaken.

Prova att göra dressing till sallad. Här hittade jag ett enkelt recept. Om du fortfarande tycker att det smakar urk, så är det nog inte stor idé att spara flaskan, tyvärr.

"still lost in space and time"

Anmäl
2015-06-17 11:30 #9 av: OlgaMaria

#5 Har flaskan stått framme? Isåfall skulle jag nog kasta. En öppnad flaska som står framme håller sig i 3 månader ungefär. Värme och ljus förkortar hållbarheten. Jag förvarar mina oljor i kylskåpet. Olivoljan stelnar då men man får ta fram den lite i tid för att få ur det man behöver ur flaskan.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-06-17 14:33 #10 av: VästkustFia

Jag har alltid flera olika sorters olivolja på gång så ibland tar det lite tid innan en flaska går år. Den äldsta har stått öppnad i ett mörkt och svalt skafferi mer än två år - den smakar till min förvåning fortfarande precis som den ska. 

Anmäl
2015-06-17 17:03 #11 av: liindisen

#9 Nej flaskan har inte stått framme. Längst in i kylen där det är som kallast och jag har 5 grader i kylen bara. Men oljan är inte stelnad. Vad konstigt, det var bara att ta fram och hälla upp direkt. Det står

"garant ekologisk extra jungfru olivolja, fruktig olja med inslag av örter"   på flaskan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.