Annons:
Etikettmat-recept-på-bröd-och-brödbaserade-rätter
Läst 15353 ggr
parsley
2015-06-14 09:53

Fröknäcke LCHF

Jag brukar göra fröknäcke på följande sätt

Ingredienser

  • 2,5 dl blandade kärnor och frön + ev hackade nötter eller mandel

  • 2 msk pofiber

  • 1 msk fiberhusk

  • 1 tsk salt, gärna havssalt eller örtsalt

  • ev brödkryddor

  • 0,5 dl fett, t ex kokosfett eller kallpressad, ekologisk rapsolja

  • 2,5 dl kokande vatten

Gör så här

  • Blanda frön, pofiber, fiberhusk, salt och ev kryddor i en bunke.

  • Tillsätt fettet och häll kokande vatten över. Blanda.

  • Låt smeten stå och svälla ca 5 min.

  • Platta ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Jag tycker det är lättast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå och stryka ut den med hjälp av en grytlapp.

  • Skär ev smeten i rutor. Annars kan de brytas i portionsbitar när de är klara.

  • Grädda i 150 grader ca 30 min. Titta till dem. Känns de torra, så stäng av ugnen och låt dem eftertorka med ugnsluckan på glänt. Är de inte klara, ge dem en stund till. 

Tips!

Jag har blandat de kärnor och fröer jag brukar ha till fröknäcke i en stor burk och mäter upp lagom mängd från den (= mängden av påsar och kartonger i skafferiet minskar radikalt). Vill jag ha nötter eller mandel i, så hackar jag dem i samband med att jag ska baka och blandar dem med fröna i bunken. Använder man kallpressad ekologisk rapsolja får fröknäcket nötsmak från oljan.

Annons:
Milliz83
2015-06-14 15:06
#1

Tack så mycket! Håller precis på att skapa min första receptsamling så detta hjälper mycket.

Eron33
2015-08-19 20:40
#2

Tack så mycket för tipset får komma in i vår nya receptpärm också. Är inne på andra dagen med LCHF!

Eron33
2015-09-27 18:55
#3

Har precis bakat fröknäcke! Nu undrar jag hur ni förvarar dessa och hur länge?

Eron33
2015-09-27 19:13
#4

Min blev rätt mjuka bör de stå inne längre? Blir era knapriga helt?

sussie
2015-09-28 07:52
#5

Fröknäcke ska vara helt torrt och knaprigt låt dem torka i ugnen svag värme och liten glänta på luckan.

Fröknäcke av alla varianter är gott!

CasaRamon
2015-09-28 11:43
#6

Om brödet känns segt, kan man köra det en stund i mikron.

Annons:
Eron33
2015-09-28 20:29
#7

Tack snälla ni!

Layza
2015-09-29 11:08
#8

Jag brukar ofta göra dem lite tjockare och låta dem vara lite mjuka. De blir då som bröd.  När jag gör dem på det sättet förvarar jag dem i kylen. Vanligt fröknäcke som är torrt kan man ha framme.

CasaRamon
2015-09-29 15:35
#9

Jag förvarar mitt fröbröd framme,  i en brödkorg med en servett över. Håller sej torrt och bra länge.

Eron33
2015-09-29 17:02
#10

Tack för alla råd!

Sasao
2015-10-03 16:58
#11

Jag har mina inne i 90 minuter! Brukar använda varmluft och göra tre plåtar samtidigt.

Eron33
2015-10-03 18:45
#12

Har tyvärr ingen varmluftsugn:-( Bor i hyresrätt nu, bodde förut i villa så jag hade en, saknar den såå!

Petunia
2015-11-30 15:05
#13

Testade igår för första gången att baka fröknäcke efter detta recept. Tyvärr blev det ettersalt! Det hamnade i soporna, tyvärr. 1 tsk salt var alldeles för mycket!

Annons:
Eron33
2015-11-30 19:50
#14

Jag har nu bakat dessa såå många gånger min man älskar den och de blir nu som de ska! Jag strör i lite örsalt, har även i brödkrydda som jag hällt upp i en kryddburk! # 1 Jag är mycket tacksam för detta recept!

Lchfman
2016-09-03 20:23
#15

Blir det inte ganska mycket Kh i knäckena? Tänkte testa och hittade go greens fröknäckemix helt utan tillsatser annat än själva fröna. Kollade på förpackningen och det stock typ nån procent kh. Dom blev väldigt bra, men jag fick en känsla av att det var mer kolisar än det stog så jag googlade lite och visst, go green hade "missat " nåt men på framtida batcher skulle det stå rätt.. Typ 11% Så vad skall man gör för knäcke on man vill slipp de flesta kolisarna? Pumpakärnor och solrosfrön är ju stinna med kolhydrater.

Zureel
2016-09-03 20:48
#16

Ibland har jag bara kryddat ostskivor med furikake (japansk kryddblanding med sesamfrön) och för mig ger det oftast tillräckligt mycket med krisp för att ersätta knäckebröd annars gör jag bara sesamkex vilket  är sesamfrön, ägg och vatten.


Lchfman
2016-09-04 19:15
#17

Tack zureel! Nån annan som har några bra tips?

Inkanyezi
2016-09-04 19:36
#18

Om man vill torka dem i ugnen för att få dem riktigt spröda, kan man sänka temperaturen och lägga dem på galler i stället för plåt. Det funkar bra att ha temperatur under hundra grader om de är färdiggräddade.

CasaRamon
2016-09-22 15:31
#19

Jag brukar köra dom i mikron några minuter så blir dom spröda.

Upp till toppen
Annons: