Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Salt

2015-05-21 11:20 #0 av: majsan332

Hej!

Det har varit den del om salt och hälsa.... kan någon säga mig vilken sort salt som är bäst?

Anmäl
2015-05-21 11:23 #1 av: [tk1971]

Det finns bara en sorts salt som används i matlagningen: natriumklorid.

Anmäl
2015-05-21 11:33 #2 av: majsan332

ok

Anmäl
2015-05-21 11:40 #3 av: [tk1971]

Ja, om man nu inte äter Seltin och liknande där en del av natriumet ersatts med kalium, men hur hälsosamt det är för kroppen att plötsligt få en massa extra kalium vet jag inte.

Anmäl
2015-05-21 11:45 #4 av: Kyllan56

Havssalt och himalayasalt, som innehåller också andra nyttiga spårämnen.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-05-21 11:50 #5 av: [tk1971]

#4:http://www.expressen.se/halsoliv/havssalt-nyttigare-an-det-trista-bordssaltet/

Intressant om s.k. Himalayasalt:http://saqubeck.forme.se/2014/september/sanningen-om-himalayasalt.html

Anmäl
2015-05-21 14:46 #6 av: hemul

Sen kan man ju vilja köpa en sort utan antiklumpmedel. Apropå det tror jag det är många som inte tänker på att det är antiklump i industrisalt också, d.v.s saltat smör, korvar, ost o.s.v. innehåller det också.


Anmäl
2015-05-21 16:01 #7 av: parsley

Ann Fernholm är kritisk och menar att salt inte alls är så farligt som påstås.  http://ettsotareblod.se/faktakoll-far-vi-hjart-karlsjukdom-pa-grund-av-salt/

Vad gäller kalium så vet jag att Sten Sture Skaldeman rekommenderar det. Har man brist på kalium så kan man få muskelkramper. 

Anmäl
2015-05-21 17:16 #8 av: Kyllan56

#7 Jag håller med om att rätt salt tror jag inte är farligt. Det är allt processat salt i processade livsmedel, som inte är bra.

Muskelkramper kopplar jag först och främst ihop med magnesiumbrist  då magnesium är den mineralen som får muskeln att slappna av och även styr kaliumets utsöndring. Magnesiumbrist är vanligare än brist på kalium.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-05-21 23:38 #9 av: Sindri

Det viktigaste är att man använder salt utan antiklumpmedel. En hälsorisk som det aldrig pratas om. I Sverige köper jag bara naturligt havssalt, men då får man mala det själv. Jozo har ett grovmalet havssalt, annars är det dyra salter typ Maldon.
I Spanien har jag till min lycka hittat både fin- och grovmalet havssalt med och utan tillsatt jod som INTE innehåller antiklumpmedel.
Om nu det funkar så bra i det fuktiga klimatet fattar jag inte varför vi inte kan ha sånt salt här hemma. Det finmalda är inte riktigt lika finmalet som det vanliga brukssaltet vi köper här, men det funkar jättebra till allt. Man kanske borde skriva till Jozo och Falk.

Anmäl
2015-05-22 02:34 #10 av: hemul

Det finns ett gott (faktiskt är det godare) och billigt havssalt utan tillsatser som brukar säljas på invandrarbutiker. Det finns i olika grovlekar och har en skuta på paketet som det står Sel Marin på. Tyvärr har butiken nära mig slutat sälja det. Jag nästan grät.

När jag växte upp var det inte antiklump i saltet och inte tyckte någon det var ett problem. Vad gör det om det blir en liten klump? Bara att smula sönder. Strösocker klumpar sig fortfarande på samma vis och det kan vi ju hantera. På restauranger var det vanlig att de hade lite riskorn i saltkaren. De suger åt sig fukten och gör att saltet inte klumpar sig.

Men som sagt, vill man undvika antiklump är det stora problemet färdiga produkter som smör, ost och chark. Jag köper Valios osaltat, men ett tag var det omöjligt att få tag på. Det vanliga svenska brukar finnas på större butiker, men det finska smöret är mycket godare.

Ni som inte provat, det blir 100 ggr godare att salta smöret själv med kvarnsalt. Det smakar fäbodsmör! Jag tror skillnaden är att i industrisaltat är saltet så finfördelat att smaken blir helt homogen. I det hemsaltade får man små korn av salt i munnen och det gör en himla skillnad för smakupplevelsen!


Anmäl
2015-05-22 08:57 #11 av: Sindri

En skuta? Blå påsar med vit skuta? Chalupa? Det är det jag med mycekt möda släpar hem från Spanien. I så fall är det fantastiskt om jag kan hitta det här. Skall genast ge mig ut och leta. Hur söker man på såna butiker runt stockholmstrakten?

Anmäl
2015-05-22 13:14 #12 av: hemul

Nä, inte Chalupa, Sel Marin. Det är paket, inte påsar. Färgen varierar beroende på vilken typ av salt det är. Blå och vinröd minns jag.  Skutan är tecknad.


Anmäl
2015-05-22 13:51 #13 av: Sindri

Ok - skall leta och leta.

Anmäl
2015-05-22 14:57 #14 av: hemul

Du, det finns nog inte längre. Kollade lite och den svenska importören, droga.se, verkar ha konkat. Den slovenska tillverkaren Droga Kolinska listar det inte längre på sin sajt. Så hittade jag en artikel om att de sålt sin salttillverkning. Till vem framgick inte. Så saltet finns väl antagligen, men under ett annat namn och kanske inte i Sverige.

Ledsen att jag ledde dig på villospår, men det är ett tag sen jag försökte spåra upp det för egen räkning och då fanns det fortfarande. Synd, jag saknar det. Fanns både grovt och fint, båda med och utan jod. Hur som kan det säkert vara lönt att kolla invandrarbutiker i alla fall.


Anmäl
2015-05-22 15:45 #15 av: Sindri

Japp! ger inte upp så lätt  Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.