Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har diabetes

Hög diabetesrisk för Irak-svenskar

2015-05-15 10:48 #0 av: maxiq

Enligt en studie från Lunds universitet så har invandrade Irakier dubbelt så stor risk att få diabetes mot de som är kvar i hemlandet:

"Det kan finnas en migrationseffekt, som kan vara kopplat till mer fysisk inaktivitet i samband med migration, vilket en hel del studier visar på. Många går upp i vikt till följd av att man äter mer sockerrik och fet kost i samband med migrationen"

Vad Lunds universitet har missat är att man får inte diabetes av att vara fet samt att man blir inte fet av fett.

Aftonbladet/TT

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2015-05-16 01:34 #1 av: badmatta

Nu har jag inte läst Aftonbladet eftersom länken inte ville funka, men det bör nämnas att  det är forskare vid Diabetescentrum i Lund som gjort studien. Och personalen där har troligtvis koll på riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes, vilka bl.a. är: genetisk ärftlighet resp. fetma. Sistnämnda är en riskfaktor p.g.a. ökad insulinresistens.

Sedan blir man inte nödvändigtvis fet av fett - nej (Jag kan tänka mig att Aftonbladet valt att fokusera på just den aspekten och lite fördummat resultatet av studien) men energiinnehållet är dubbelt så högt jämfört med kolhydrater och protein, så om man  tenderar att överäta av någon anledning, så blir det naturligtvis problematiskt med en mycket fettrik kost. 

För den som är intresserad finns en sammanställning av studien att läsa i Läkartidningen. Vilken även finns online. 

Anmäl
2015-05-16 06:33 #2 av: Inkanyezi

http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2015/04/Dubbelt-sa-hog-risk-for-diabetes-typ-2-hos-svenskar-fodda-i-Irak/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.