Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Fett på buljong

2015-04-09 08:51 #0 av: parsley

När hemkokt buljong svalnar bildas en fettkaka som lägger sig ovanpå buljongen. I vanliga recept står det att den ska tas bort. Gäller det även LCHF-buljong? Finns det något skäl till att ta bort fettet om man inte är fettskrämd?

Anmäl
2015-04-09 08:55 #1 av: Grace2009

Kokar du mycket buljong som du ska spara (till exempel frysa) så härsknar ju fett så småningom. Men ska du äta inom en snar framtid är det bara att låta fettet vara kvar enligt mig.

Anmäl
2015-04-09 10:13 #2 av: parsley

# Det var så jag tänkte. :)

Anmäl
2015-04-09 11:44 #3 av: Zepp

Vanligt folk är fettskrämda och tar bort fettet, de är ute efter smaken i buljongen.

Vi som äter LCHF vill ha kvar fettet, men om det du lagar ändå kommer att vara fett nog så behöver man inte spara det i buljongen, då kan du förvara det längre.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-04-09 12:01 #4 av: Sindri

Jag sparar alltid fettet. Fryser buljong ibland upp till ett år, har aldrig känt någon härsken smak. Fett skall hålla sig i frysen i sex månader har jag läst, men jag tror det är med väldigt stor marginal.

Anmäl
2015-04-09 13:42 #5 av: hemul

Jag separerar godsakerna. Fryser buljong utan fett. Fettkakan "tvättar" jag genom att koka upp den i en kastrull med vatten och låta den stelna igen. Ibland två gånger om det är mycket orenheter i fettet. Det håller sig bättre om det är renat från köttrester nämligen. Sen knäcker jag kakan i bitar och lägger i en burk med lock och har som stekfett. Ofta jättegod smak. Är ju en blandning av smör och fett från köttet.


Anmäl
2015-04-09 22:47 #6 av: Kvothe

Har också kokat benbuljong, men gillade faktiskt inte att dricka fettet och buljongen tillsammans. Gjorde det i en vecka, men tror nog jag nästa gång separerar den som hemul gör.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.