Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Off topic - (OT)

Nostalgitripp

2015-02-23 16:30 #0 av: Inkanyezi

Jag åt lunch på en korvmoj idag, något som jag gör kanske en gång om året, men just den här är speciell, och jag besöker den inte så ofta. Jag tror att det var Sven Ideberg som uppfann tunnbrödsrullen i korvkiosksammanhang. På den tiden när han drev den lilla grillen med det goda oset på Vasaplatsen på Lidingö hittade han på att servera en väldigt god rulle med krossad potatis, rostbiff och hans egenkomponerade steppsallad. De lärde tvista om det är stäpp- eller stepp-.

Så jag brukar någon gång söka mig dit för att få en sån där gourmetrulle. Den var god den här gången också, men nostalgin räckte inte riktigt ända fram. Den var bättre förr. Man kan inte direkt kalla anrättningen LCHF, då den innehåller flera potatisar och också ett tunnbröd, men det är inte så otroligt långt ifrån. Kanske den stämmer bättre med tallriksmodellen, men just att man använder vanlig kokt potatis som krossas var hallmärket på Svens rullar. Just det kände jag inte igen helt och hållet. Kanske berodde det på en mer mjölig potatissort, men Sven tryckte alltid bara till den så att det blev några stora bitar.

Det var kanske tio år sedan jag senast tog en sån där rulle, och innan dess ungefär lika många år till. Korvmacken har förlorat lite av sin charm från förr. Den är visserligen ren och snygg, och jag kan inte säga att det var något direkt fel på rullen, kanske är det bara att jag saknar Sven? Och raggarbilarna och den gnällige greven som inte tålde oset.

Anmäl
2015-02-25 15:48 #1 av: goliath

Jag kommer ihåg de röda korvarna man kunde köpa i Lund hos "pølsemannen" för längesen.. Innan de blev blev olagliga pga färgmedlet tror jag..

Anmäl
2015-02-25 16:32 #2 av: hemul

Varmkorv VAR gott en gång. En enkel kokt med bröd, lite snap och ketchup på Knuttes korvkiosk i Västerås var en höjdare. Skrattar


Anmäl
2015-02-25 17:12 #3 av: LinaLj

Min farmor brukade koka mos till den lokala korvmojen för att dryga ut hushållskassan när pappa var liten (40-50-talet). Hon kokade i sin skinkgryta och bar ner strax innan de öppnade. Nu för tiden serveras det pulvermos i samma moj *rys*.

Anmäl
2015-02-25 19:33 #4 av: Margareta

De har ju FLYTTAT hela Prestogrillen och inte har de nuvarande rullarna så himla mkt gemensamt med den traditionella Sven gjorde. Jag testade en Gourmetrulle för något år sen, men konstaterade snabbt att smaken ändrats. Jämfört med dåtidens korv med mos var den fantastisk, men idag uppskattar jag inte "E-nummerkänslann" i munnen efteråt. Hälsar en infödd Lidingöbo :-) kul ändå att du skrev om det för visst är det nostalgi?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2015-02-25 19:44 #5 av: Inkanyezi

Jo, den är flyttad inte minder än två gånger. Första flytten var till ungefär där taxihållplatsen var vid Vasaplatsen, och när nya centrum byggdes flyttades den ner till Drottvägen, där det byggdes en ny fin moj med stor uteplats och sittplats inne också.

Och grabbarna använder faktiskt potatis som de mosar, men det blir inte som Svens rulle. Salladen hade inga groddar, och de använder allkrydda - bläh. Jag orkade inte bråka om den detaljen.

Men jag tror att Sven var rätt noga med råvarorna. Han öppnade också nere i Kungshallen vid Hötorget under den sista tiden, och det gick att få gourmetrullen där också.

Alldeles nöjd blev jag inte; den enda korvmack som håller stilen är den nere vid Appolonia, hörnan vid gamla posthuset på Nybrogatan.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.