Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Räkna kolhydrater

2015-02-03 14:33 #0 av: Jojo55

Skrev just detta i en annan grupp: "Om jag tittar på en burk steviasötad jordgubbssylt och jämför med en vanlig sockersötad jordgubbssylt jag har i kylskåpet just nu så ser det ut så här: ICA:s steviasötade: 27 gram/100 varav sockerarter 2,0. Den gamle fabrik: 49 gram/100 varav sockerarter 46".
Nu undrar jag över det där med "27 gram kolhydrater/100g varav sockerarter 2,0. Det är ju en jäkla skillnad på 27 g kh och 2 g. Vilket räknas när man vill hålla koll på hur mycket kh man får i sig i lchf-sammanhang?

Anmäl
2015-02-03 14:42 #1 av: OlgaMaria

Det är 27 g kh. På många produkter står det angivet andel sockerarter, och det är ju intressant hur mycket som är rent socker, men det är ju alla kolhydrater vi begränsar så titta på totala mängden kh.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-02-03 16:43 #2 av: Jojo55

ok

Anmäl
2015-02-03 16:45 #3 av: Jojo55

Men inte alltid? Vissa kh tas ju inte upp av kroppen? Som i sukrin eller ouppvärmt potatismjöl (resistent stärkelse)

Anmäl
2015-02-03 17:04 #4 av: OlgaMaria

Ja. Men det är undantagsfall. Vet inte vad de 27 g kh kommer från i det här fallet, men det är väl till stor del jordgubbar? Det kan ju inte vara 27 g stevia i alla fall?

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-02-03 19:24 #5 av: Krobb

#4: Om jag inte minns fel så handlar det om malitol. Och malitol innehåller ca. 2,4 kcal per gram så ungefär en halv kolhydrat. Men jag hade nog räknat dem som 'hela' kolhydrater i vilket fall. Sen är det även erythritol (sukrin) inblandad också och en gram erythritol brukar räknas som 0,2 kcal.

Nu vet jag inte vilken jordgubbssylt TS pratar om, jag utgick från ICAs jordgubbssylt utan tillsatt socker.

Anmäl
2015-02-03 21:43 #6 av: Jojo55

Ja, det är den jag menar!

Anmäl
2015-02-03 23:52 #7 av: goliath

Det är väl bara kolhydrater som slutar som glykos i blodet som har betydelse i detta sammanhanget?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.