Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Mat och sömn

2015-01-31 06:05 #0 av: flashlight

Jag har typ alltid haft sömnproblem, inga tabletter hjälper längre. Sedan jag för 5 dygn sedan startade med LCHF sover jag mindre än någonsin 4-5 tim per natt. Är detta ngt som är känt?

Anmäl
2015-01-31 09:17 #1 av: Sindri

Frågan är hur du mår? Jag behövde förr (innan LCHF) 8 timmars sömn, och det var inte lätt att få till det. Hade stora sömnproblem, och 1-2 helvakna nätter varje månad.
Nu behöver jag 6-7 timmars sömn, får kvalitetssömn och har mycket mer energi.

På fem dygn har din kropp inte ställt om sig än, så man kan inte säga att det är så det kommer att vara.
Man kan ha omställningsbesvär i flera veckor innan kroppen hittar ett nytt sätt att jobba på. Så länge du fungerar är det inget att oroa sig för.

Anmäl
2015-01-31 09:24 #2 av: Krobb

Oavsett kosthållning är inte 4-5 timmar tillräckligt, för någon.

Anmäl
2015-01-31 12:23 #3 av: flashlight

Vissa dagar mår jag inte så bra. Hjärtklappning och yrsel, inte speciellt hungrig. Och ja trött är jag såklart. Men ingen här som har hört att man generellt är i behov av mindre sömn med låg kolhydrat kost?

Anmäl
2015-02-01 09:01 #4 av: subcalva

När blodsockret sjunker när du inte tillför kolhydrater utifrån så går kortisolet igång för att skicka signaler om att kroppen behöver skapa ketoner och det är förmodligen det du reagerar på. Det är en form av stress som kan göra det svårt att sova.

Anmäl
2015-02-01 15:30 #5 av: hemul

Trots det rapporterar ju många om bättre sömn på lowcarb. Jag upplevde det nog själv i början, men sen gick det över och jag sover nog ungefär som förr och lika länge. Tyvärr, för jag är en långsovare.

Skulle man inte kunna tänka sig också att om man är insulinresistent/prediabetiker, som jag var, så innebär det också en viss stress både psykiskt och i form av knepigt blodsocker och förhöjt insulin och när man slipper den så sover man bättre?


Anmäl
2015-02-01 17:35 #6 av: subcalva

Det är säkert väldigt olika hur känslig man är men enligt Andreas Eenfeldt så är det kortisol som går igång när man börjar LCHF. 

Vad som blir skillnaden sen när man är "fettdriven" har jag inte lyckats hitta information om ännu.

Anmäl
2015-02-02 17:16 #7 av: OlgaMaria

Jag har hört flera som sovit för mycket som sover mer normalt på LCHF.

Hur som helst, tar du magnesium? Mycket bra mot sömnsvårigheter och hjärtklappning.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-02-02 17:17 #8 av: OlgaMaria

Det kan ju vara så att du fått mineralbrist pga att man tappar vätska då man går över till LCHF. Svårt att sova utan tillräckligt med magnesium framför allt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-02-02 18:44 #9 av: flashlight

OK magnesium, ska kolla på det. Dock i 2 dagar nu har jag mått bra. Men vadå tappar vätska?? Har jag inte läst om förr?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.