Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Brakförkyld

2015-01-22 14:22 #0 av: [LoLise]

Har ätit vegetariskt i 25 år, 20 av dem veganskt. Mitt immunförsvar var då på topp. Kan räkna de ggr jag hade infektioner på ena handens fingrar.

Nu har jag ätit lchf med kött och rubbet i över 4 månader, gått ner 10 kilo (trots hypotyreos) men sitter nu här med världens brakförkylning. Jag som trodde immunförsvaret skulle fortsätta vara starkt med lchf. Vad tror ni, kan det va en tillfällig dip? Den här skiten med infektioner vill jag verkligen inte ha tillbaka!

Anmäl
2015-01-22 14:36 #1 av: Sindri

Äter du D-vitamin? Rekommenderas annars. Sök på D-vitamin här på sajten så du lär dig om prisvärda märken och dosering. Och läs här också http://www.kostdoktorn.se/kategori/kosttillskott/d-vitamin?mod=visa-kategorier
Sedan har ju din kropp varit med om en väldig omställning. Då kan sånt här hända. Själv hade jag förr fruktansvärda luftvägsinfektioner med astma varje vinter, men de försvann med LCHF. Jag kan bli lite småsnorig ett par dagar, men mer är det inte med det. Så mitt immunförsvar befinner sig absolut på topp.

Anmäl
2015-01-22 14:41 #2 av: [LoLise]

Tack, Sindri, du inger
hopp :-)
Har ganska nyligen börjat med extra D-vitamin. Tar sen tidigare en multivitamin åxå.

Anmäl
2015-01-22 14:48 #3 av: JazzBass

LCHF är säkert anti-inflammatoriskt jämfört med standardkost, men vegansk kost är nog ännu bättre i det avseendet (en av de mycket få fördelarna med vegansk kost som jag ser det, om man inte baserar den på vetemjöl och socker).

Du kan göra din kost mer anti-inflammatorisk genom att t.ex. tillsätta vitlök, ingefära, gurkmeja och bra vegetabiliska oljor (t.ex. avokadoolja, kallpressad rapsolja) i maten du lagar, samt äta mer fet fisk och kanske ta tillskott av omega 3 som ju är ganska svårt att få i sig tillräckliga mängder av. Dessutom, om du inte redan gör det, börja även ta tillskott av D-vitamin (50-100 mikrogram per dag är en vettig dos).

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-01-22 15:05 #4 av: [LoLise]

#3 Erkänner mej skyldig till att slarva med oljorna, använder mest smör. Vitlök och ingefära brukar jag bara ta när jag får känningar om att någon infektion är på gång, så iaf ingefära skulle kunna bli en daglig ingrediens. Sen äter jag gärna en burk makrill om dan, men det är kanske för lite med tanke på O3.

Tack JazzBass, fick lite att fundera över!

Anmäl
2015-01-22 15:29 #5 av: Sindri

För att lindra din symptom just nu. Koka ingefärste och drick mycket. Låt bitar av ingefära sjuda i vatten ca 10 min. Dra ytterligare 10 min. Sila upp. Gör gott i halsen. Mot snuva och hosta gör infusion på timjan och oregano. Koka upp vatten, ta av från plattan och lägg i rejält med timjan (mest) och oregano. Dra 10-15 minuter. Pressa lite citron i téet när du dricker det. Om du "tål" det så tillsätt lite honung i båda téerna.

Anmäl
2015-01-22 15:50 #6 av: [LoLise]

Det ska jag testa! Behövs verkligen lindring, usch.

Anmäl
2015-01-22 16:56 #7 av: hemul

Varför skulle man få bättre immunförsvar av att hälla i sig fleromättade fetter? Rapsolja är väl kanske bättre än solrosolja o.s.v. man att det skulle vara bra? Ät du ditt smör.

Trots allt har du ju bara fått en förkylning. Om du börjar få förkylníngar ofta kan du ju börja fundera.

Själv blev jag i princip helt av med förkylningar när jag började lowcarba. Tror jag hade haft två sedan 2004. Sen plötsligt förrförra våren fick jag tre på raken, den sista i princip på sommaren! Sen dess ingenting. Jämfört med minst en per år är det en stor förbättring, trots trippelförkylningen.


Anmäl
2015-01-22 17:04 #8 av: [LoLise]

Du gör mej såå glad, hemul! Jag får se tiden an och hoppas den här bara är tillfällig. Avskyr vara förkyld.

Anmäl
2015-01-22 22:18 #9 av: hemul

Det är så att ganska många slipper förkylning nästan helt på LC eller får ivf lindrigare. Andra märker inte den effekteten. Det är väldigt konstigt, men det verkar som man får sin egen personliga uppsättning av positiva effekter. T.ex. blir många med migrän hjälpta. För andra gör det ingen skillnad. Det är mycket förvirrande.

För mig - färre och lindrigare infektioner. Blev smittad med vattkoppor för några år sedan. Jag såg inte klok ut, men jag kände mig inte sjuk. Och det ska man ju kunna bli råsjuk av som vuxen.

Jag blev frisk och muskelproblem försann. Neurologiska skador rättade till sig (till stor del, inte fullt ut) trots att de var gamla. Så jag fick ett helt nytt liv. Men inte fasiken går jag ner i vikt bara så där inte! Jag får allt räkna kalorier också. Man kan inte få allt i det här lotteriet , verkar det som. Skrattar


Anmäl
2015-01-23 06:44 #10 av: [LoLise]

Fick konstaterat hypertyreos i våras, hypn efter behandling. Nu bra värden men harff en del problem. Då kanske lchf kan rätta till något av symtomen med tiden? Har svullnad runt ögonen, är åter något värmekänslig och lite snabbare hjärtslag.

Anmäl
2015-01-23 09:13 #11 av: JazzBass

Orsaken till att jag nämnde växtoljor, men inte vilka som helst, är att de ju faktiskt i de allra flesta studier visar på gynnsamma effekter. Kallpressad raps-, oliv- och avokadoolja har solklart positiva IFD-värden medan smör ligger nätt och jämnt på negativa sidan. Därmed inte sagt att man ska undvika smör, jag tror bara inte att det för nån gott med sig att enbart hålla sig till det. Det är dock tveklöst bästa alternativet vid stekning.

I stora metastudier har man inte kunnat hitta nån signifikant korrelation mellan intag av omega 6 och hälsa/ohälsa, precis som med mättat fett, enkelomättat fett och vegetabiliskt omega 3. Endast transfetter visar på en klart negativ effekt, och animaliskt omega 3 på klart positiv effekt. Men oberoende så verkar det finnas skäl att undvika en hög konsumtion av oljor väldigt rika på omega 6, som solrosolja. Enskilda studier har antytt det, och det är välbekant att det är inflammationsdrivande. Solrosoljan har också klart negativt IFD-värde, ungefär det motsatta jämfört med de ovannämnda bättre oljorna, och väldigt mycket sämre än smör som kan betraktas neutralt. Enkelomättade fettsyror verkar det inte finnas några starka skäl att undvika överhuvudtaget. Olivolja och avokadoolja har höga halter av just sådana. De tål också upphettning bättre än de fleromättade.

Jag vet inte, men jag gissar att det finns människor som avfärdar IFD-kostinriktningen, som t.ex. Sanna Ehdin förespråkar, som humbug. Dock är hennes böcker helt klart väldigt läsvärda, inte minst den senaste. Hon har enligt mig en klart bättre helhetssyn på hälsan än de flesta förespråkare av LCHF, GI eller nån annan kostinriktning, som jag känner till. Men visst finns det klart positiva saker i IFD-kosten, som faktiskt inte är väldigt långt från liberal LCHF, och de två går även väldigt bra att kombinera. Snabba kolhydrater som vetemjöl och socker har kraftigt negativa IFD-värden och är solklara no-no's, och alla på den här sajten instämmer säkert i att det inte är nånting man bör äta. Gurkmeja och ingefära har väldigt kraftigt positiva IFD-värden, och min senaste förkylning avstyrde jag faktiskt i dörren redan genom att i ett par dagars tid dricka skitstarkt ingefära-te...Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-01-23 10:27 #12 av: [LoLise]

Kollat Edhins sida. Där står även cayennepeppar som IFD. Då borde den kryddan åxå hjälpa mot förkylning? Jag körde med cayenneavkok när jag slutade röka -90. Starkt och gott. Räckte med en tsk när röksuget satte in. Tror jag ska testa!

Har mycket hemma: Zetas raps-olivoljeblandning, gurkmeja, ingefära m.m men dålig på att använda dem. Glömmer helt enkelt av dem. Köper med föresatsen att använda, men men...

Anmäl
2015-01-23 12:46 #13 av: Sindri

Gurkmeja kan jag tipsa om är gott i t ex fisksoppa, att strö över fisk som man sätter in i ugn tillsammans med paprikapulver.
Det gäller bara att få in vanorna, och att alltid ta en glutt i kryddskåpet när man skall laga mat. -Vad kan jag använda idag, då.

Anmäl
2015-01-23 15:05 #14 av: hemul

Det är lite flumvarning på den sajten. Inte så lite heller kanske.


Anmäl
2015-01-23 15:24 #15 av: [LoLise]

Tack, Sindri, har faktisk gurkmeja åxå. Och fisk. Bra förslag till helgen!

Hemul, jag är f ör dåligt insatt för att genomskåda sajten :-D Men en sak från den sidan som jag tog till mej för nåt år sen och gör är att använda bikarbonat som deo. Billigt och bra. Man slutar inte svettas men svetten luktar inget iaf. :-)

Anmäl
2015-01-23 15:27 #16 av: hemul

Ha, det funkar inte för mig. Däremot har jag borstat tänderna med det uppåt tio år nu.


Anmäl
2015-01-23 15:32 #17 av: [LoLise]

Där ser man! Använder du bara bikarbonat eller har du nån tandkräm åxå?

Anmäl
2015-01-23 15:54 #18 av: Sindri

Jag gör deo av kokosolja, arrowroot, bikarbonat, lite alun och kryddar med doftoljor av kryddnejlika (är även bakteriedödande), citron, ceder och timjan. Tycker det funkar alldeles utmärkt. Ger till mina barn som också föredrar detta före köpe.

Tandkräm gör jag av kokosolja, bikarbonat, salt, pepparmyntsolja och citronolja.

Jag köper ingenting av skönhetsprodukter utom rent smink och växtfärg till håret. Slutade med schampo för många år sedan, gör alla hudkrämer själv.

Det är fantastiskt så mycket man kan göra själv. LoLise, har du varit inne på Shenet.se nångång? Där kan man lära sig allt om sånt som finns i våra vardagsprodukter.
Om man börjar kolla kan man bli mörkrädd över hur mycket sk-t det finns även i produkter som är för känslig hy? Uttorkande petroleumprodukter för torr hy! Jo, man tackar!
HMM! Hur kom vi från förkylning till deo? Härligt med trådar som spretar åt alla håll.

Har i alla fall just gjort timjante till maken som är lite tjock i näsan.

Anmäl
2015-01-23 16:03 #19 av: [LoLise]

Wow! Nej, jag har inte varit inne på shenet men den sajten tänker jag def kolla upp. Nu ska det för min del bli lite brocolli med smör, räkor med grädde och majo. Ingen olja idag. Ha en skön kväll!

Anmäl
2015-01-23 16:46 #20 av: Sindri

Detsamma. Känns jätteskönt efter lite längdåkning, förra vintern blev det en tur, nu räknar jag med några dagar till. På det bastu och sedan skrei. Den har ju gått till nu så det blir mycket sånt framöver. Idag med blomkålsmos, fänkål och squash. Lite gurkmeja över fisken innan den åker in i ugnen. Prova lite i din majo!

Anmäl
2015-01-23 21:26 #21 av: hemul

Klart att det funkar när det är alun i.


Anmäl
2015-01-24 01:21 #22 av: Zepp

Varför skulle man inte kunna få förkylning fasten man äter LCHF eller vegankost?

Det handlar ju trots allt om virus, och de lär knappast bry sig om vad vi äter?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-01-24 06:14 #23 av: [LoLise]

Inget jag kan förklara Zepp. Men jag var sjuk ganska ofta innan jag började äta vegetariskt. Under mina 25 gröna år i stort sett ingenting. Kunde ofta känna i kroppen att nåt var på gång men det bröt inte ut nånting utan kände mej bara lite dassig eller lite snuvig den dan. Dan därpå var det som vanligt igen.

Anmäl
2015-01-24 08:24 #24 av: Sindri

Njaaa...men kroppen bryr sig om vad vi äter. Ju bättre vi äter desto bättre immunförsvar får vi väl? Och då biter inte virusarna så bra. Jag märkte i alla fall en enorm skillnad mot före LCHF. Jag tycker också många här har vittnat om samma sak. Äter man skräpmat så tror jag inte kroppen orkar hålla emot lika bra.

Anmäl
2015-01-24 08:36 #25 av: [LoLise]

Jo, jag uppfattar det så åxå. Under mina 25 gröna hade jag influensan EN gång. Då var jag inte ens så sjuk att jag var däckad. Efter ca 4 mån med lchf får jag en förkylning som jag inte upplevt sen slutet på 80-talet. Klart man undrar om immunförsvaret blir sämre. Men jag har fått positiv respons, litar på den och hoppas det här bara är en tillfällig dip.

Anmäl
2015-01-24 08:44 #26 av: [LoLise]

Idag har det vänt och jag känner mej mycket bättre. Skööönt! :-)

Anmäl
2015-01-24 09:08 #27 av: nyttiga_jag

Jag kan bara säga att efter att jag börjat med LCHF har jag betydligt färre infektioner!

Har precis haft en rejäl förkylning och när jag kollade när jag var sjuk senast visade det sig vara 1,5 år sen!

Tidigare, på min "skräpkost" så var jag rejält förkyld 4-5 ggr/år!

Anmäl
2015-01-24 09:25 #28 av: [LoLise]

Roligt höra! All förbättring är positiv! Jag har nog blivit väldigt bortskämd vad gäller infektioner :-) Har varit så otroligt härligt att slippa dessa.

Anmäl
2015-01-24 17:57 #29 av: Zepp

Eh.. altså, förkylningssymptom har mer att göra med huruvida man tidigare har skaffat ett adekvat imunförsvar mot en speciell virusstam!

Fast.. har man en dålig kost.. så har ju kroppen ofta en sämre förmåga att hantera virusinfektioner, möjligen kan symptomen bli värre och vara längre?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-01-25 00:33 #30 av: hemul

Det är bara att konstatera faktum att många slipper förkylningar. Det pratades mycket om det i början, innan doc börja sälja D-vitamin. Nu säger alla att de slipper förkylningar p.g.a. dem. Men innan slapp vi dem p.g.a. kosten.


Anmäl
2015-01-25 03:14 #31 av: [LoLise]

:-D

Anmäl
2015-01-25 11:42 #32 av: Zepp

Om man säger som så.. som en frisk individ, med fullgod näringsstatus så behöver inte ett influensavirus betyda mer än att man blir lite hängig i några dagar, tar några smärt/feber-dämpande.. oså är det över!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-01-25 12:36 #33 av: [LoLise]

Erkänner, jag är gnällig de gånger jag är sjuk. Avskyr! "några dar...åsså är det över" är inte jag. Avundsjuk på dej, Zepp! :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.