Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Mer om inälvsmat

2014-12-06 18:55 #0 av: fiskenihavet

Jag är skeptisk till om inälvsmat idag längre är så sunt. Utover det tycker jag att smaken är minst lika problematisk. Vet någon om man kan kompensera nyttigheterna i inälvsmat med feks ägg? Eller nått annat?

Anmäl
2014-12-08 10:32 #1 av: Sindri

Jag tänker precis som du. Många gifter etc borde ju hamna i t ex njurarna som är en form av reningsorgan. Vet dock inte om jag har rätt, det kanske bryts ner där?

Men jag tänker också att ju yngre djuret är desto renare inälvor. Fel eller rätt?
Nu är det endast lever jag kan tänka mig att äta, och jag köper kycklinglever och gör pastej av. Nu har jag även börjat försöka få tag på lever av hjort- och älgkalv.

Hjärta har jag hört är en delikatess, men inte förmått mig att smaka än. Men det kanske kommer. I hjärtat borde det väl inte samlas  gift?

Anmäl
2014-12-08 13:18 #2 av: starhawk

#1: Har du aldrig hört talas om Urin? allt skrot som rensas ur blodet i njurarna går raka vägen till urinblåsan och sen gör vi oss av med det,  ingenting stannar kvar i njurarna.  Levern är en annan sak den bryter ner gifter och har därför eventuellt kvar rester som inte brutits ned än, men det rör sig inte om några nämnbara mängder.

Så tro inte på dom lögner som sprids av detox-försäljare, dom vill bara lura er att köpa deras detox-produkter som i själva verket inte har någon effekt alls, man kan inte göra rent nåt som redan är rent.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2014-12-08 13:42 #3 av: Sindri

#2 av: starhawk
Jag har verkligen inte lyssnat på några detox-försäljare. Jag åt både leverpastej och njurgryta tills jag läste om inälvor i biologin och deras roll i kroppen.

Som jag skrev så är det mina helt egna slutsatser och är de fel så är det väl bara bra. Nu gillar jag inte njurar i alla fall, men har börjat äta leverpastej, fats bara hemgjord.

Anmäl
2014-12-08 15:15 #4 av: starhawk

Det brukar vara en populär metod av detox-säljare att komma med såna här dumheter, njurar och lever är inte några reningsfilter som behöver bytas ut eller rensas utan reningsanläggningar som för övrigt regelbundet förnyar sig själva

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2014-12-08 17:29 #5 av: lotteschioler

Naturligtvis bör man välja inälvor från naturbetesdjur!

Anmäl
2014-12-08 18:26 #6 av: Sindri

Ursäkta TS - nu har ju ingen här svarat på det du frågade om. Jag har inte så bra kolla på vad de olika inälvorna innehåller, förutom att lever innehåller järn.

Jag föreslår att du går in på den eminenta Fineli; http://www.fineli.fi/index.php?lang=sv

Leta upp en inälva och kolla vad det innehåller för nyttigheter. Sedan kan du söka på just de näringsämnena och hitta de livsmedel som innehåller mest av det.

För järn får du ett sånt här resultat
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2160&fuclass=all&specdiet=none&items=50&from=top&portion=100g&lang=sv

Flera kilo basilika kan man kanske inte proppa i sig, men när du scrollar förbi blod- och leverrätterna så hittar du olika sorters havstång och pumpakärnor (!) rätt högt upp.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.