Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF - Problem

vilseledande recept,

2014-09-19 15:59 #0 av: gunvald

Hej!

ber om ursäkt, men detta med LCHF är helt nytt för mig, har köpt böcker och premurerar på LCHFtidningen, men blir inte klok på E%, någon här på sidan, svarade mig att Jag måste veta kaloriinnehållet, för att räkna ut hur många kolhydrater som finns i rätten,alltså vad är E% jämfört med vanliga kolhydrater,

Anmäl
2014-09-19 16:04 #1 av: Mooniq

enklast är om du går in på www.dumbbell. se och skapar dig ett konto, det är gratis. där kan du då lägga in dina livsmedel och när du sen öppnar och tittar så får du E% och även diagram över fördelningen. 

Annars är basen: 

fisk, kött, fågel, ägg och skaldjur - kan du nästan äta helt fritt av.

Lägg till lite ovanjordgrönsaker

Lägg till lite dressing/sås/kryddsmör

Efter en kort period så kommer mättnadskänslorna snabbare och du äter mindre portioner men känner dig mätt längre tack vare att blodsockret inte pendlar speciellt mycket.

Nötter, vin och choklad är sällanvaror som man unnar sig ibland. 

Enkelt Glad

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2014-09-21 02:09 #2 av: hemul

E% är energiprocent. Eftersom kolhydrater, protein och fett innehåller olika mycket energi (kalorier), blir inte viktsprocent samma sak som energiprocent.

Det är riktigt att du måste veta den totala enegrin maten innehåller för att kunna räkna ut energiprocent. Men du kan lika gärna hålla dig till gram om du tycker det är krångligt.

Men det kanske är så att receptet du pratar om bara anger energiprocent och du vill räkna ut gram? 

Om vi säger att hela rätten ger 700 kcal och proteinet motsvarar 20 E%, så ger alltså proteinet 0.20 * 700 = 140 kcal. Eftersom 1 g protein ger 4 kcal så innehåller maten 140 / 4 = 35 g protein.

Men häng inte upp dig på siffrorna. Några gram eller procent hit eller dit spelar rimligtvis ingan roll. Möjligen psykologiskt, men knappast fysiologiskt. Blinkar


Anmäl
2014-09-21 13:37 #3 av: Zepp

Som redan nämts i tråden och andra där du frågat.. E% är en sak, gram och kalorier litta annat!

E% är för den näringsläramässiga förklaringen.. likaså kalorierna!

Nu så äter man varken E% eller kalorier utan mat.. så då handlar det mer om gram av ditten o datten!

Rent krasst.. dra ner drastiskt på uppenbara och dåliga kolhydratkällor.. typ bröd, pasta, ris, socker, godis, flingor, gröt, godis och läsk!

Rent ut sagt.. uteslut dessa ur din kost och ät riktig mat.. sådan du lagar från färska oprocessade råvaror.. var inte rädd för feta matvaror, använd normala mängder fett i din matlagning!

Och ät så mycket grönsaker du orkar tugga!

Så här ser maten uts som du skall sikta på.. som ett exempel!

LCHF-mat

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-21 16:19 #4 av: Inkanyezi

Hej Gunvald. Inte behöver du be om ursäkt för att världen runt oss är förvirrande. Så har det ju alltid varit.

Men för de flesta av oss är det faktiskt inte nödvändigt att väga och räkna för att få ihop våra måltider. Det är, som Zepp säger, främst en fråga om att äta riktig mat. Sedan kan man eliminera en del påfund som inte riktigt hör till den kategorin.

Man drar helt enkelt ner på kolhydraterna - äter mindre av dem - och då kan man helt utesluta sådant som pasta, pizza, bröd, socker. Inom idén LCHF ersätter man då inte sockret med andra sätt att söta, utan vi ersätter energin som kolhydraterna skulle ha givit med energi från fett. Man ska alltså inte vara rädd för fettet. Fett är inte i sig skadligt, och det är inte så att man blir fet av att äta fett; mer komplext än så är det hur man blir överviktig, och kolhydraterna har en stor del i överviktsproblemen. 

Bra kolhydratkällor kan variera lite för olika människor, eftersom alla inte tål särskilt mycket, medan kanske många av oss faktiskt kan äta vettigt också med lite större andel av kolhydraterna - men främst från bra källor, som rotfrukter och grönsaker.

Man behöver inte fundera jättemycket över procenten. En palsternacka innehåller nästan inget fett, men den innehåller kolhydrater. Alltså är energiprocenten från kolhydrater i den ganska hög. En bit entrecõte innehåller praktiskt taget inga kolhydrater men däremot rätt mycket fett. Den innehåller också protein, så den har en del av sitt energiinnehåll från annat än fett, men energiprocenten från fett är hög. Samma gäller fet fisk och ägg.

När jag gör en soppa på lammkött med tomat, morötter, palsternacka lök och lite örter, kommer energiprocenten av fett att bli ganska hög, trots kolhydraterna från tomaterna och rotsakerna, eftersom lammköttet är väldigt fett. Jag räknar faktiskt inte på det, jag väger inte, utan jag låter mig väl smaka och äter mig mätt.

Om man har eliminerat de värsta källorna till den ohälsa som kan följa av att ha mycket kolhydrater i kosten eller annat som driver insulin, och sett till att maten man äter är lagad från sunda råvaror och inte alltför ensidig, och man ändå upplever att man inte mår bra, eller att man går upp i vikt, eller att man som diabetiker får svårt att kontrollera blodsockret; då tror jag att det kan vara idé att mäta och väga, för att komma på var man gjorde fel. Men så länge man mår bra av det man äter och vet att råvarorna man använder är sunda, tror jag att vägandet och mätandet är överflödigt, kanske rentav av ondo.

LCHF är inte en extrem kost, utan det handlar om bra mat. Jag tror att det är risk när man väger och mäter alltför mycket, att man övergår till någon slags ortorexi, där man inte tillåter sig sådant som faktiskt inte är skadligt. Risken är att man går över till mer ensidig kost, och jag tror att man har en hel del att vinna på att se mer lättsamt på det hela. Det är också ett rätt brett spektrum det handlar om när man minskar kolhydraterna och ökar fettet i maten, och jag tror inte att det är vettigt för alla att dra ner väldigt mycket på kolhydrater för att in absurdum ersätta dem med fett.

När man har stor övervikt och vill gå ner i vikt, kan det vara bra att i stort sett utesluta kolhydraterna, men för alla oss som är normalviktiga, eller kanske till och med ligger lite i underkant, kanske det rentav är bra att öka lite på dem.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.