Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för nybörjare

E% och gram

2014-09-19 13:23 #0 av: gunvald

Hej! kan man säga att 1E% är likamed 5 kolhydrater?

jag bir förvirrad, de flesta recept i LCHFtidningen är ju angivna i E%

Anmäl
2014-09-19 13:32 #1 av: VildaVittra

Det beror ju på hur många kalorier som finns i maträtten.

Som vi säger att det står att omeletten innehåller 5 E% kolhydrater och 345 kcal per portion, då blir det 0,05 x 345 = 17, 25 kcal från kolhydrater

17,25/4 (4 kcal per gram kolhydrater)= 4,3 gram kolhydrater

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-09-19 19:57 #2 av: Zepp

Ehh.. med risk att förvirra mer.. E% är andelen av energin.. dvs av kalorierna!

Såå varför inte kalorier.. jo kalorier är mest för att förvirra, då olika personer har olika energi/kalori-behov!

Såå.. bättre är då att kika på E% av en viss måltid.. oså äter man tills man är mätt.. då har man automatiskt fått i sig rätt antal kalorier/energi!

Såå.. två personer med olika kaloribehov äter samma mat.. bägge har samma E% fördelning, men äter olika mycket.. då reglerade de helt automatiskt sitt kaloriintag genom sin inbyggda kaloriräknare.. den brukar i vanligt tal kallas för aptitreglering.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-19 20:28 #3 av: hemul

Nu var det väl inte riktigt hur mycket han skulle äta gunvald undrade över.


Anmäl
2014-09-20 10:13 #4 av: spirit

Räkna alltid i gram.
Läs på förpackningen hur många % kolhydrater. Det ger antalet gram per 100 g eller hektogram (hg)
Skatta hur många hg du äter
Multiplicera gram med hg och du får den totala mängden kolhydrater du äter

Exempel:

Potatis har 17 % KH = 17 g7hg

Du äter 5 hg potatis vilket ger 17*5=85 g kolhydrater

Du äter 0,5 hg bröd (det var en liten bulle det!) med 60 % KH = 30 g KH

Då blir det lätt att räkna. Ät högst 100 g KH/dag så väljer du själv vad och vikja KH du äter, inget är förbjudet.

Anmäl
2014-09-20 17:52 #5 av: Lilltilda

Alltså, jag förstår om du blir förvirrad. Det är skitsvårt att hålla reda på E% och utifrån detta kunna räkna ut kolhydraterna i gram. Ska du ägna dig åt det så är det enklast att göra genom att registrera allt du äter i nåt mätverktyg. Du har fått förslag på dumbbell men det finns fler också (minmat.net. matdagboken.se m.fl). 

Men krångla inte till det i onödan. 

Vad är syftet med att äta lchf? Är det viktnedgång så börja enkelt med en bra proteinkälla och lägg till en god fettkälla som du gillar. Komplettera med grönsaker. Ät tills du är mätt. Märker du efter en tid att inget händer eller att du går upp  i vikt istället för ner, så kan du fundera på att börja registrera  maten för att försöka se om det är något som du bör förändra i fördelningen. 

E% handlar helt enkelt om hur stora andelar av din dagsenergi som kommer från olika energikällor. 

5E% visar alltså bara att du får i dig 5 procent av din energi från en viss källa oavsett om du ätit 2000 eller 5000 kcal.

Låt bli att tänka så mycket på E% till en början utan fokusera bara på att hålla nere antalet kolhydrater. 

När det kommer till recept där det anges hur många E% det innehåller så kan du inte räkna ut exakt utan du kollar att du tycker att fördelningen ser ok ut och sedan äter du tills du är mätt. 
Alternativt registrerar varje ingrediens och mängderna du äter av dem, men det är bökigt.
Har du normala mättnadskänslor (det har inte alla. speciellt inte de som bantat ofta eller har ätstörningshistorik) , äter i lugn takt så att du hinner känna mättnaden och äter nåt med där E% från fett är 75-80 så brukar mättnaden göra att du äter lagom. 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.