Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Nyponmarmelad till ostbrickan - OBS med lite kolis

2014-08-14 17:48 #0 av: Sindri

Inspirerad av Praefatios tips om nyponsmör till ost i en annan tråd ställde jag mig vid spisen och gjorde nyponmarmelad. Har provat den till Västerbottensost och det var verkligen gott. Brukar "bokföra" nya recept, men blev för ivrig idag. Så allt är ca, förutom

4 torkade fikon
½ dl vatten

Hacka fikonen fint, sjud med vattnet, mixa med mixerstav.
Blanda i ca 1½-2 dl vatten och 1-1½ dl nyponpulver (man får känna att konsistensen blir lite trög.)
Tillsätt ½ msk honung
Låt sjuda lite och vispa ordentligt så nyponpulvret löser sig. Ev. behöver man ta ett tag med mixerstaven igen.

Blanda 1 msk sukrin gold med 2 tsk Melatin, rör ned ordentligt och låt sjuda upp.
Tag av värmen och häll över i glasburkar.

Det här blir alltså en marmelad med lite söt smak och kolisar i, men med betydligt behagligare smak än de fikon- och andra marmelader som brukar ställas fram på ostbrickor.

Anmäl
2014-08-14 22:38 #1 av: Praefatio

Wow, låter ju kanon! Marmelad äter man ju så lite åt gången så att det blir lite kolisar känns inte som någonting att gråta över.

Anmäl
2014-08-14 23:34 #2 av: LaRose

Lät verkligen intressant! Men vad är Melatin, Sindri? Aldrig hört.

Anmäl
2014-08-14 23:45 #3 av: Praefatio

#2 Det kan jag svara på, det är ett geleringsmedel :) Vegetabiliskt, till för just sylt och marmelad. Man hittar det vid pektinet och de andra syltgrejerna i bak- och socker-hyllan i affären.

Anmäl
2014-08-15 12:17 #4 av: Lisabet

Men behövs verkligen sukrin och honung, är inte fikonen söta nog?

(Bara nyfiken, jag äter inte ost, och behöver ingen marmelad.)

Anmäl
2014-08-15 14:42 #5 av: Sindri

Det är väldigt lite fikon jämfört med nyponpulver. Jag gillar verkligen inte sött nuförtiden, men tyckte det här blev en bra balans.  Alla är ju olika så man får pröva sig fram till sin egen smak.
Skall tillägga att det var rätt små fikon och jag ville inte ha mer fikon i, för jag var rädd att fikonsmaken skulle ta över.

Jag använder inte alltid marmelad till ost, men ibland är det bara så gott. Dessutom tycker jag det är roligt att kunna bjuda familjemedlemmar och vänner på sånt som de är vana vid, men som ändå är lite nyttigare.

OM någon i min närhet blir intresserad av att äta LCHF, eller bara dra ner på socker och mjöl så kan jag ju rent praktiskt visa att man inte behöver "avstå" så himla mycket som många tror.

Anmäl
2014-08-15 14:55 #6 av: LaRose

#3 Tack! Då förstår jag att det är nödvändigt för denna marmelad.

Anmäl
2014-08-16 19:52 #7 av: Veda

Nyponpulver? Är det samma som man äter för leder etc?

Anmäl
2014-08-16 23:44 #8 av: Sindri

Japp!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.