Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Jag behöver måltidstips

LCHF-wok

2014-08-02 19:35 #0 av: Tripod

Jag bor i en husvagn när jag jobbar i Norge. Nu har jag hittat en wok-panna under en bänk i vagnen.

Om jag inte missminner mig sades det när wokarna kom för ett antal decennier sedan att de var så bra för att det inte behövs så mycket fett i dem. Det argumentet är ju liksom lite förlegat, i alla fall för min del. Men jag tycker att det kan ju knappast bli sämre för att jag är betydligt mer generös med fettet än vad tillverkaren tänkt sig.

Har någon erfarenhet av LCHF-matlagning i wok?  Något att tänka på? Goda idéer till wokrätter?

Anmäl
2014-08-02 19:48 #1 av: bluegoose

Wok fungerar perfekt för lchf. Bara att steka tunna strimlor av kött eller fisk och grönsaker och sedan skippa tillbehör som ris eller nudlar. Skrattar

Jag brukar steka i kokosolja och eventuellt krydda på lite med sesamolja vid serveringen (sesamolja tål inte värme så bra, så den bör inte användas i själva stekningen).

Vissa wok-recept innehåller redning med maizena och liknande - det är bara att hoppa över. Annars är det väl bara att krydda med det man gillar...

Anmäl
2014-08-02 23:52 #2 av: smurfis

Länge sen jag använde min wok, men den går ju att använda på samma sätt som en stekpanna. Det är nog bara att slänga i det mesta du känner för och tillsätta extra fett då förstås. En del vill ju ha det lite mer såsigt men jag tycker det blir ok bara med lite soja. Annars är ju kokosmjölk ett alternativ om man vill göra lite mer thai.

Anmäl
2014-08-10 14:11 #3 av: Rhiandell

Jag gör gärna LCHF-wok. Strimlad kål av någon typ är bra för att få volym. Broccoli är en av de bästa grönsakerna att woka. Gör jag "plain" wok brukar jag smälta ner lite smör på slutet för smaken och fettet (obs att man inte kan woka i smör, det tål inte så hög värme). 

För gräddighet avänder jag kokos-grädde, en tjockare variant av kokosmjölk.
Ett tips är att undvika det traditionella wok-köttet och satsa på fetare typer, karré t.ex. Jag slänger ofta i nötter också, cashew är en klassiker men även jordnötter eller mandlar går bra, man kan ta dem som de är eller hacka dem.
Att knäcka ner ett ägg i slutet och röra runt är också ett bra sätt att öka fett- och proteininnehållet.

Min grundwok kan se ut så här ungefär:
Vitkål
Fläskkarré
Morötter
Paprika
Zuccini
Bambuskott
Broccoli
Cashewnötter
Ägg
Smör

Strimla allt tunt, hetta upp olja i pannan, släng i köttet först, lägg till morötterna när det fått lite färg, om du har färsk broccoli addera den också tidigt. Lägg i resterande grönsaker efter hårdhet, mjukast sist. Krydda efter behag (t.ex. chili, paprikapulver, ingefära)
När det är i stort sett färdigt, knäck i ett ägg, rör så att det koagulerar i strimlor. En generös klick smör som får smälta. Strö över nötter mot slutet eller vid bordet.

Man får så klart välja grönsaker utifrån hur kolhydratskänslig man är, alla fixar ju inte morötter t.ex.

Anmäl
2014-08-10 14:52 #4 av: LaRose

Tack för ett suveränt tips, Rhiandell!

Anmäl
2014-08-11 21:16 #5 av: Fiana

En variant som blir väldigt god men kanske är lite som att häda att nämna i närheten av någon som är seriös med "riktigt"  wookande.

Wooka strimlad kyckling och broccoli (eller man kan göra det än bättre och ha lite lägre temperatur och köra med smör för bättre fettkvalitet än olja om man inte vill använda kokosolja) - ok vi kan förenkla det till: Tillaga strimlad kyckling och broccoli i wooken på valfritt sätt tills det är nästan färdigt, krydda med salt och peppar. Stänk över ganska rejält med sojasås (riktig fermenterad helst) och rör om. Sen här kommer det som kanske mest är att häda - häll över vispgrädde och låt koka in lätt.

Enkelt och hur gott som helst. Lagas enkelt i wook även om det kanske inte är så särdeles autentiskt. 

Anmäl
2014-08-12 12:05 #6 av: Veda

Jag lagar mycket i min wokgryta. Köttfärssås, alla typer av grytor etc passar jättebra. 

Anmäl
2014-08-19 00:18 #7 av: Rhiandell

LaRose: Tack för uppskattningen! :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.