Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost -

- Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

hur ska ghee lukta och smaka?

2014-07-17 14:06 #0 av: taggigarosen

Ska ghee lukta som en gammal ostkant som stått i solen för länge? Och hur ska den smaka? Burken är nyinköpt och ekologisk och står i min kyl. Jag öppnade den precis. Den luktar typ som ostbågar eller ostriskakor fast mycket starkare/saltare fast den smakade inget fast jag vågade bara smaka en liiten gnutta så jag vet inte riktigt.

På burken står: PUKKA organic ghee ekologisk

Anmäl
2014-07-17 18:49 #1 av: Zepp

Jupp.. luktar ostskalk.. och smakar lite syrligt nötaktigt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-07-18 00:45 #2 av: hemul

Jag tycker inte alls det luktar så som ni beskriver. Låter som om den är härsken, tycker jag. Fast jag har aldrig köpt, bara gjort egen. Min både luktar och smakar nötigt och smörigt.


Anmäl
2014-07-18 08:40 #3 av: Anders-S

Provade Arla:s från fabriken i Götene för några år sedan. 

http://arlafoodservice.se/produkter/Smor--Matfett/Svenskt-Smor-fran-Arla/Svenskt-Smor-fran-Arla-Osaltat-Koncentrerat-fetthalt-100_1800_g/

Den luktade bränd gummislang. Gick bara att använda till stark curry.

Anmäl
2014-07-18 15:14 #4 av: AnnaMariaK

Ghee är lätt att göra hemma i köket. Jag lägger 1 kg osaltat smör i en tjockbottnad kastrull och sätter på lågvärme, t ex 3 på 12-gradig skala. Efter 40 minuter har fettet lagt sig som ett skikt ovanpå vätskan. Försiktigt (så inte vätskan följer med) häller jag upp ghee i en porslinsburk (en ren glasburk duger också bra). Smörvätskan som blir kvar använder jag i matlagning.

Anmäl
2019-05-13 13:08 #5 av: fiskenihavet

Den jag har är köpt. Den luktar inte smör, som den gheen jag lagar själv gör, det luktar liksom lite "skumt". Köpte en i märket "markatta" en gång och den luktade lika konstigt. Luktar all köpt ghee konstigt? Hur vet jag om den har härsknat?

Anmäl
2019-05-13 14:06 #6 av: hemul

Allt från Kung Markatta smakar blä! Fattar inte vad de gör med grejerna. Vi är flera som konstaterat det.

Hur som låter det skumt att färdigköpt ghee luktar och smakar som ni beskriver det. Inte nåt jag skulle vilja äta.


Anmäl
2019-05-13 14:49 #7 av: fiskenihavet

Hmm. Konstigt. Så då är det kanske inte härsket oavsett då?

Anmäl
2019-05-23 00:28 #8 av: Margareta

Jag gör också själv fast på vanligt saltat EKO smör

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2019-05-23 07:21 #9 av: fiskenihavet

#9 hittar inte eko smör här, det är därför jag inte gör det själv men köper. Många bryr seg inte om det är eko eller inte, men det gör jag. Konstigt nog smakar och luktar det så väldigt annorlunda, några köpe-produkter. Några märken "ska" visst det, men då är det jättesvårt att veta om produkten är härsket eller inte.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.