Annons:
Etikettmat-livsmedel-matfett
Läst 7734 ggr
jiim
2014-06-25 10:22

Ekologiskt Margarin

Hej,

Jag ska testa under ett par månader att minska mitt intag av animaliska fetter, för att se om mina kolesterolvärden förbättras.

Jag är väldigt förtjust I smör I alla dess former. Så vilka alternative finns det till smör?

Har sett att kung markatta har ett margarin som heter Rapunzel http://www.kungmarkattaab.se/produkter/visa-produkt/solrosmargarin-250g-1347/

Fast sen är det palmolja I denna vilket jag är skeptisk till? Fast det kanske man måste ha för konsistensen? Hur är smaken på detta margarin?

Bregott ekologisk är också ett alternativ, men där är första ingrediensen ändå smör.

Snälla hjälp mig reda ut detta :) vilket margarin kan man testa?

Annons:
bluegoose
2014-06-25 11:02
#1

Vad har du tänkt att använda smöret till? - Jag tänker att man får använda olika ersättningsalternativ för olika användningsområden. Det finns ju en mängd vegetabiliska oljor som går bra att använda i matlagningen - olivolja, kallpressad rapsolja, makadamiaolja och så vidare. Ekologiskt kokosfett är bra att steka i,  men kanske inte så jättegott att äta rakt av.  I övrigt kanske det skulle funka att använda olika former av jordnötssmör, kakaosmör, mandelsmör osv.

Margarin är väl inte så där jättebra för hälsan i största allmänhet, men jag antar att du redan har vägt olika för- och nackdelar? Jag vet inte hur Kung Markatta framställer sitt margarin och är osäker på vad det innebär att de använder "deodoriserade" oljor av olika slag. 

Sedan finns det en hel andra saker man skulle kunna diskutera - som huruvida höga kolesterolvärden egentligen är farliga i sig, om det egentligen är önskvärt/meningsfullt att sänka kolesterolvärden, om man verkligen kan påverka kolesterolet särskilt mycket genom att växla från animaliska till vegetabiliska fetter och om man kanske i stället skulle försöka hitta en inflammationsdämpande kost för att komma åt något eventuellt underliggande problem. Jag har själv inte tillräckliga kunskaper för att tala om för någon annan hur den bör göra, utan vill bara lyfta fram att det eventuellt kan finnas andra lösningar än just att ta bort smöret ur kosten.

jenniled
2014-06-25 11:04
#2

kryddsmör av margarin.. urrk..

jiim
2014-06-25 11:14
#3

Hade tänkt använda det till att bre på på olika saker :) tex smörgåsar (margaringåsar), göra kryddsmör (kryddmargarin), bakning(ketobollar) etc ;)

I matlagning använder jag mest olivolja eftersom jag tycker om smaken. I kaffet är det kokosfett som gäller. Tahini och hasselnötssmör har jag ibland, men är lite halvtaskigt kolhydratsmässigt.

Håller med om att vi inte vet hur farligt högt kolesterol är. Men mitt totalkolesterol ligger 12mmol/L så vill inte chansa. Intressant att se också om att växla över till vegetabiliskt I den mån det går påverka kolesterolet för mig. Fast det är inte det jag hoppas denna tråden kommer handla om så vi släpper det ämnet :D

Men kanske har någon koll på hur KM framställer sitt margarin? Åtminstonde så skriver de inte bara "vegetabiliska oljor" som många andra icke-ekologiska alternativ.

Eller om det finns andra bättre margariner än KM?

jiim
2014-06-25 11:16
#4

#2 det är precis sådana saker jag undrar vad man kan använda margarin till…  Har du provat kryddmargarin?

jenniled
2014-06-25 11:21
#5

#4 Ja det har jag faktiskt gjort. På en restaurang. Det stod kryddsmör på menyn men herregud nog känner jag igen smörsmak alltid så jag frågade om det verkligen var kryddSMÖR. Det var Milda och det åkte i soporna.

bluegoose
2014-06-25 11:22
#6

Då släpper vi kolesteroldiskussionen. 🙂

Det finns ju många bloggar om mejerifri paleo/lchf - kanske du kan hitta fina tips där?

Ett par sidor som jag ofta besöker är

Birgitta Höglunds nya blogg

Under vårt tak

Och googlar du på mejerifritt lchf, paleo eller på dairy-free low carb kommer du att hitta en drös med andra sidor.

Varmt lycka till med smörersättningen och kolesterolet! Hoppas du rapporterar här om goda recept och vad du får för resultat.

Annons:
Lisabet
2014-06-25 14:55
#7

Var har du hittat det margarinet? Jag har barnbarn som är allergiska, och vill ändå ha mackor, så de skulle behöva ekologiskt margarin.

jiim
2014-06-25 15:22
#8

#7, jag sökte lite på internet idag men har inte sett det I någon affär än. Har inte heller letat. Nästa gång jag handlar ska jag hålla utkik efter det.

Min lokala Coop butik (coop mårtenstorget I Lund) har väldigt mycket ekologiska och raw-produkter från de största fabrikaten. Så jag hoppas att de även har detta så man kan prova.

Vill fortfarande ta del av folks erfarenheter av ekologiskt margarin :D

hemul
2014-06-25 20:24
#9

Ekolokisk palmolja är det väl intet fel på. Mer fundersom över hur de gör margarin av den. Men är det mättat fett du vill komma åt är ju inte palmolja ett bra val ur den synvinkeln eftersom det är till stor del mättat.

Jag skulle nog avstå helt och hälla olivolja o.d. på maten. Det är ju bara ett par månader det är frågan om.

Zepp
2014-06-25 20:53
#10

Eh.. glöm det där med animaliskt fett.. det är bara en omskrivning för mättade fetter.. varvid de flesta margariner går fetbort!

Testa i stället mer enkelomättat fett.. typ olivolja.. nöttalg, fiskfett!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

jiim
2014-06-25 21:19
#11

Ahh okej tack zepp å hemul. Är det palmoljan då alltså som är mättad? Men det är ju ändå mer rapsolja än palmolja i KMs margarin.

En ny fråga: Hur är det med MCT-oljor typ kokosfett?

Zepp
2014-06-25 23:08
#12

Vegetabiliska mättade fetter.. lixom palmoljan!

Du får sluta resonera om fett såsom SLV gör.. det är exakt samma fettsyror i växter som i animalier.

Det är bara proportionerna som skiljer.

Sen så skulle jag akta mig väldigt noga för margariner med lite mättade fetter i.. för då är det i stället härdade fetter.. och de är inte såå bra för blodfetterna.. speciellt inte om det ingår transfetter.

Grejen är att det är ett runtiruntsnack.. igen vet.. ingen vet vilka fettsyror som är bra och vilka som är dåliga, vilka som påverkar vad och vilka som försämrar.

Palmojan har de för att göra margarinet hårdare.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anders-S
2014-06-26 08:34
#13

Ekologiskt margarin - vilket skämt!

Ät mat - inte industriavfall.

Ekologiskt en ny nish för organiserad brottslighet enligt DN:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/organiserad-brottslighet-styr-matfusket/

Henrik Ennart, SvD,  skrev om detta redan 2013

Enligt en studie från 2007 förekommer det att italienska maffian smaksätter rapsolja som, som är tänkt att användas för att smörja maskiner, och säljer som olivolja. Enligt EU-rapporten blir kriminella organisationer allt mer involverade i matbedrägerier.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/10-vanligaste-typerna-av-matfusk_8645320.svd?sidan=1

År 2011avslöjades en liga i Italien som sammanlagt tros ha sålt 700 000 ton varor som falskeligen uppgetts vara ekologiska i Väst- och Centraleuropa. 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/10-vanligaste-typerna-av-matfusk_8645320.svd?sidan=3

Annons:
jiim
2014-06-26 10:52
#14

Tack igen Zepp för ditt svar. Det viktigaste är väl kanske att jag gör en förändring I fettfördelningen och sedan gör ett nytt blodprov för att se vad som hänt. Kommer nog dock testa fler vegetabiliska fetter (oliv, avocado, nötter etc), och försöka sikta in mig på de enkelomättade.

Lite tråkigt att dra ner på smöret. Tyvärr hade KM bara margarinet närmaste återföräljare I malmö (jag bor I Lund)… får se om jag hittar någon annan stans annars struntar jag väl I det och lägger margarin-planerna på hyllan :)

Sen är jag fullt medveten om matfusket… Man måste ändå utgå ifrån att allt är legit…

dufva
2014-06-27 10:33
#15

Bättre siffror på ett papper kommer inte att göra dig friskare även om jag förstår att du tycker värdet är högt idag

Att du ens funderar på börja smälla i dig processade fetter är hårresande men eftersom du hakar upp dig på siffrorna kan du försöka pressa ner dom på ett mer naturligt sätt

Skaffa ett bra omega-3 tillskott och kallpressad högklassig olivolja

Det kommer att ta ner ditt höga LDL och därmed totalkolesterolet..

Tyvärr finns risken att även HDL minskar på kuppen så det är inte säkert att du blirså mycket friskare ändå???

Hur du än gör

Gå inte på margariner

Dom är inte mat utan kemi…

Upp till toppen
Annons: