Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

hemmagjord yoghurt

2014-06-20 17:05 #0 av: mollematte

har någon prövat tätört?

det kan användas för att göra filbunke. ett mkt gammalt sätt att ta hand om mjölk. linné ger ett recept i "flora lapponia" (1700-nånting).

mamma gjode filbunke när vi var på landet (småland) och rodde över sjön och köpte från kvällsmjölkningen - hos bonden. ohomogeniserad, opastoriserad och oskummad.

på morgonen, med kanel och lite socker - oj, oj så gott.

nu måste man väl ha egen ko för att göra filbubke, eller?

Anmäl
2014-06-20 17:10 #1 av: Omorika

Vi hade det ett tag när jag var liten. Uppfödd på bondgård med mjölkkor så inget problem med att få tag på mjölk då :D. Nu är korna borta så inget mer hem gjort fil men hade nog inte varit så svårt för mig att få tag på mjölk eftersom jag känner alla bönder i byn.  

Anmäl
2014-06-21 08:58 #2 av: Biami1.

Följer. Skulle vara kul att testa någon gång.

Anmäl
2014-06-21 09:58 #3 av: mollematte

problemet är att få tag på den naturliga mjölken om man inte, som du omorika, har förmånen att ha mjölkbönder i sin närhet.

min son, som flyttat till en by, fick tillgång till "rätt" mjölk  under förutsättning att inte nämna bondens namn. lite hemlis, alltså.

jag tror det är något med lagstiftningen som om opastoriserad mjölk. någon otidsenlig paragraf som hänger kvar från tcb.sens tid.

med dagens extrema krav på hygien i mjölkhantering är väl den restriktionen förlegad? får, ens, bönderna själva använda sin egen vara?

kanske du, omorika, eller någon annan vet?
Anmäl
2014-06-21 13:43 #4 av: Omorika

Var inte säker hur det låg till men på livsmedelsverket.se finns tydliga regler. Man får ge bort mjölk i liten skala men de vill ändar på det så det ska bli förbjudet. För opastöriserad mjölk är tydligen farligt. 

Länk till livsmedelsverket:

http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/

För mig låter det konstigt då jag druckit det i hela mitt liv tills min far la ner verksamheten utan att bli dålig. Pappa sa nån gång när jag var liten att man lär sig hantera det bakterierna om man utsätts för dem ofta. 

Funderar på om man eventuellt kan använda en lågpastöriserad mjölk som Åsens mjölk från Skånemejerier.    

Anmäl
2014-06-21 14:17 #5 av: hemul

Trodde det blev långfil av tätört?

Som det står får man sälja också ( i liten skala och direkt från gården). Jag har köpt, senast i höstas. Jersey.


Anmäl
2014-06-22 20:41 #6 av: mollematte

kärt barn har många namn. tät-, seg-, tjockmjölk, skyr-, fil, långfil, filbunke m.fl.

förmodligen beroende på var i landet och i vilka länder. det jag  tycker är intressant är hur man tillbaka i  tiden, kanske sedan människan förstod att ta vara på mjölk från mjölkgivande djur. det finns givetvis inte nedtecknat och gammalt  vetande försvinner ju, tyvärr, allt mer.

som att öra råmjölkspannkaka tex. fet och näringsrik inte bara för den nyfödda kalven.

kanske skulle allergier inte vara så vanliga idag om allt inte var så genomindustrialiserat.

men vad vet jag,Anmäl