Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Vi som vill nolla kolhydraterna -

Linfrö

2014-06-09 16:11 #0 av: Trippelmormor

Vilka näringsämnen innehåller HELA linfrön? Ser i Fineli att de innehåller mängder av olika fetter men dessa kan väl inte tas upp av kroppen annat än om linfröna är krossade.??
Mycket villrådig .....

Anmäl
2014-06-09 16:53 #1 av: korseett

Linfrön kommer väl ut i princip hela har jag för mig

Anmäl
2014-06-09 16:54 #2 av: tlover

#1 lite fibrer får man väl i sig (gelen som bildas utanpå linfröna är vad jag förstår fibrer... vattenlösliga om jag minns rätt) men det inte inte såna som bryts ner mer än att det hjälper magen om jag förstått det rätt.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-06-09 18:39 #3 av: Ary

Jag räknar inte med hela linfrö i mitt dagsintag av kolhydrater eller kcal, tror att det kroppen kan ta upp är försumbart.

Anmäl
2014-06-09 21:44 #4 av: Zepp

De innehåller glykosider som i din magge kan omvandlas till blåsyra.. därför så äter man dem hela för laxerande effekt.. inget annat!Lipar

Tillagade.. dvs i bröd o sådant så är glykosiderna destruerade.. men då återstår de dåliga Omega-3 fetterna.. som dessutom kan vara oxiderade.. så då hoppar man över dessa oxå!Förskräckt

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-06-09 22:03 #5 av: Sadhana

Men jag som verkligen är förtjust i linfrön har tänkt mycket på det här.

Eftersom man inte "bör" äta mer än 1-2 msk per dag och slv t.om har varning(/avråder) på linfrön om det numera,

då måste ju det ändå tas upp en del...

Anmäl
2014-06-09 22:09 #6 av: Zepp

Ja men bara om du tuggar på dem!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-06-09 23:06 #7 av: Inkanyezi

Jag tycker att psyllium funkar bättre än linfrö, och de är mycket mindre, så de slinker med lättare otuggade om man till exempel har dem i bröd. Den laxerande effekten är likartad, likaså den konsistensbildande, som kan funka mot diarré.

Anmäl
2014-06-10 07:39 #8 av: tlover

#4 glykosiderna kan inte upptas/omvandlas om dom är hela, inte heller fetterna. Hela linfrön äter man för fibrernas skull vill man åt tex oljorna så gäller det att tugga/mala dom.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-06-10 09:18 #9 av: Layza


Så synd om det inte är ok att äta hela bakade linfrön. Jag har dem som bindmedel när jag gör mina frökex. Slemmet som blir när man blötlägger dem binder så bra. Finns månntro något alternativ? Fast å andra sidan, en smula farligt kan man kanske leva.. Mina frökex blir stengoda!

Anmäl
2014-06-10 10:28 #10 av: hemul

Får odla fisk också då för att kompensera all omega-6 i solrorfröna.Blinkar

Intressant experiment. Men hur stor yta är det du förfögar över?


Anmäl
2014-06-10 12:24 #11 av: Ary

#10  Fel tråd? Skämtar

Anmäl
2014-06-10 21:55 #12 av: Zepp

#9

Det är fortfarande okej att äta tillagade linfrön.. då glykociderna förstörs vid upphettning!

Det är krossade frön man inte skall äta utan upphettning!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-06-11 06:41 #13 av: Trippelmormor

Äntligen begriper jag, STORT tack alla!

Anmäl
2014-06-11 06:47 #14 av: tlover

#12 man kan äta dom men inte så mycket

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.