Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Länkar - tidningar/hemsidor

OT: Om läkare och mediciner

2014-06-04 09:03 #0 av: willas

Så här går det till i Finland:

http://hbl.fi/nyheter/2014-06-03/614851/chefspsykolog-fick-ga-efter-kritik-mot-lyckopiller

Rubriken säger allt: "Chefspsykolog fick gå efter kritik mot lyckopiller"

Anmäl
2014-06-04 09:10 #1 av: parsley

Kom inte åt artikeln tyvärr.

Anmäl
2014-06-04 11:08 #2 av: JMW

Behövs inloggning för att kunna läsa...

Anmäl
2014-06-04 15:19 #3 av: willas

Här är texten:


Mehiläinens rehabiliteringschef Aku Kopakkala har fått sparken med omedelbar verkan. Orsaken är att han framträdde i Yles program MOT, där man ifrågasatte att depression behandlas med mediciner vars effekt är omdiskuterad.


När HBL når den sparkade psykologen befinner han sig fortfarande i ett tillstånd av bestörtning. Beskedet om att han avskedas kom plötsligt och oväntat, bara några dagar efter att han framträtt i Yles granskande program MOT, under rubriken Deprimerande mediciner.


Någon annan juridisk grund för uppsägningen än en hänvisning till 2§ i arbetsavtalslagens sjunde kapitel fick Aku Kopakkala inte.


– På måndagen blev jag kallad till ett möte där man ville diskutera följderna av MOT-programmet. Därefter fick jag sparken med omedelbar verkan. Någon annan orsak än en hänvisning till lagen finns det inte i den skriftliga uppsägningen. Jag har knappt hunnit reflektera över lagligheten i det här eftersom jag fortfarande är fullständig bestört över alltihopa.


Psykologen Kopakkala anställdes vid Mehiläinen 2001 och har under 13 år avancerat från ledande psykolog och till rehabiliteringschef. Han har aldrig fått en varning eller några som helst officiella reprimander utan tvärtom har karriären utvecklats uppåt på ansvarsstegen. Arbetet har varit hans passion och han sitter också som Psykologförbundets representant i den grupp som utvecklar reglerna för god medicinsk praxis i Finland.


När han utan förvarning avskedades är han därför minst sagt överrumplad.

– Det sades att mitt uppträdande i programmet inte var i enlighet med husets medierekommendationer men jag förstår inte riktigt vad jag sagt som anses vara så graverande att man måste sparka mig på det här sättet.


Tidigare kritik

Det aktuella programmet handlade om medicineringen av depression, och särskilt SSRI-läkemedel, det vill säga så kallade lyckopiller som inverkar på serotoninsystemet. Internationellt är de här läkemedlen omdiskuterade efter att olika studier har visat att de har liten eller ingen inverkan alls på lindriga och medelsvåra depressioner.


I Storbritannien har man redan avstått från att rekommendera läkemedel när det handlar om lindrig depression. I Finland innehåller god vårdpraxis, som läkarkåren mäter vården mot, fortfarande en rekommendation om att man ska skriva ut läkemedel för depressioner.


Och det gör man, ofta. Enligt den utredning som MOT gjort åt 260 000 personer så kallade SSRI-läkemedel 2008. Fem år senare åt fortfarande 115 000 personer samma läkemedel och av den ursprungliga mängden på 260 000 personer använde en del andra depressionsmediciner.


Över 100 000 finländare går alltså konstant på depressionsmediciner, trots att effekten av dem är omdebatterad. Om det här uttalade sig den kända SSRI-kritikern professor Peter Gøtzsche från Nordic Cochrane Center. Med hänvisning till forskningsresultat som kullkastar medicinernas effekt ställde han sig starkt kritisk till en läkarkår som så lättvindigt skriver ut lätta depressionsmediciner, för långvarigt bruk, trots att deras effekt är dubiös.


– Den stora majoriteten som behandlas med de här medicinerna har ingen nytta alls av dem, men däremot får man alla biverkningar av dem, sade Gøtzsche.


Psykologen Aku Kopakkala fick för egen del referera studier som gjorts och upprepa en del av de argument han framfört i flera sammanhang de senaste åren.


Han har bland annat talat om att man i Finland är alltför inriktad på mediciner då det handlar om behandling av depression. Han har påtalat att många undersökningar om medicinernas nytta har finansierats av läkemedelsindustrin.


Han har också efterlyst en offentlig och öppen debatt kring att deprimerade människor kunde vara mer betjänta av socialt stöd och terapi än av piller, som man inte ens med säkerhet kan säga är till någon nytta.

I det nu aktuella programmet sa han inte ens allt detta utan hade en ganska marginell roll.


Sparken för fel roll

Från arbetsgivarens håll säger man att det handlar om i hurdan roll deras anställda uppträder i offentligheten.


– Vi tillåter naturligtvis att våra sakkunniga uttalar sig om sina områden i offentligheten men de ska göra det som privatpersoner och inte som företagets representanter. Vi följer den officiella praxisen för god vård och våra anställda kan inte uttala sig mot de riktlinjerna i Mehiläinens namn, säger Jarmo Karpakka, medicinsk direktör vid bolaget.


Handlar det alltså om att Aku Kopakkala försetts med "Mehiläinen" under sin titel i MOT?

– Det handlar inte om ett enstaka program. Vi har diskuterat den här saken med honom i flera sammanhang.


Har han fått en officiell varning tidigare?

– Vi har haft diskussioner men inte ansett att de föranlett någon officiell varning.


Stora pengar bakom

Enligt MOT:s uppgifter är de vanligaste SSRI-läkemedlen som används i Finland citalopram (Cipramil, Celexa) och essitalopram, som tillsammans utgör 40 procent av alla de antidepressiva läkemedel som säljs. På internationell nivå har de här preparaten sålts för tiotals miljarder euro.


Bakom dem står läkemedelstillverkaren Lundbeck som varit i blåsten i olika sammanhang, bland annat då Europeiska kommissionen i fjol bötfällde bolaget för att man använt sig av dubiösa medel att ta sig in på den europeiska marknaden.


– Det är oerhört svårt att diskutera saker som har att göra med läkemedelsindustrin i Finland, det visar väl mitt exempel. Om man luckrar upp den inrotade föreställningen att de här medicinerna råder bot på depression så rasar ju allting samman. Ändå är det just den diskussionen vi borde föra, säger Kopakkala.


Men att det låg industriell påtryckning bakom uppsägningen förnekar Karpakka bestämt.

– Det var vårdande läkare, inte läkemedelsindustrin, som kontaktade oss efter programmet och undrade om det han sa är bolagets officiella linje.


Kopakkala själv är försiktig med att uttala sig om vems intressen som ledde till sparken. Däremot konkluderar han att även om värderingarna bland dem som jobbar inom Mehiläinen i dag är lika goda som de var då han började 2001 så har någonting hänt i bolagets ledning.


– Då jag började leddes Mehiläinen med en respekt för människorna, man ville vara ett bolag som främjar den finländska hälsan. Den tanken har ledningen tappat bort och jag vet faktiskt inte på vilken värdegrund Mehiläinens ledning står i dag.

Anmäl
2014-06-04 15:21 #4 av: willas

Förklaring: Mehiläinen är ett privat företag som erbjuder sgs alla slags hälsovårdstjänster. Mehiläinen är mycket respekterat i Finland.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.