Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Blåbärsglass

2014-05-22 19:11 #0 av: Lilltilda

Delar härmed med mig av receptet på denna grymt goda blåbärsglass. 

1 dl vispgrädde (ovispad)
1 dl turkisk (eller rysk) yoghurt
0,25-0,5 dl kolsyrat vatten
2-3 msk Icas Sötströ
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2-3 msk frusna blåbär. 
2 äggulor

Blanda allt med en stavmixer eller i en mixer innan smeten hälls i glassmaskin (jag har en från Krups). Kör tills glassen får rätt konsistens

(Använder man turkisk yoghurt och 2 msk blåbär så blir innehållet ca 62 g fett, 12 g protein och 9 g kolhydrater. Ca 637 kcal. Allt enligt matdagboken.se) 

Anmäl
2014-05-22 19:54 #1 av: Kajak11

Ser mycket bra ut. Tack för tippet.

Anmäl
2014-05-23 11:05 #2 av: bluegoose

Det ser jättegott ut. Ska testas på mina barn!

Anmäl
2014-05-23 11:08 #3 av: Lilltilda

Jag testade på "busungen" (pojkvännens 8åring) och han tyckte om den! Den blir inte riktigt så där stabbig som glass gjord bara på äggulor, grädde och smaksättning. Lite syrligare, lite mer "sorbet" eller kanske lite mer i konsistensen som jag minns GBs "bigpack" (fast mycket godare såklart! Skämtar)

Anmäl
2014-05-23 11:40 #4 av: dufva

Det låter och ser gott ut Skrattar

Har aldrig testat med kolsyrat vatten

Det kan ju vara hemligheten som verkligen ger en bättre koncistens..

Det blir "lab-övning" med det i helgen

Ser ju ut att bli glassväder ikväll Cool

Anmäl
2014-05-23 11:56 #5 av: Lilltilda

#4 Jag tror att jag fick till bästa konsistensen med ca 0,25 dl vatten, den blev mer sorbetliknande med den högre mängden. Det kan nog variera lite med glassmaskinsmärke med.
27 grader varmt hos mig just nu (i norra västerbotten!!!) så det blir glass här med. Till lunch! Skämtar

Anmäl
2014-05-23 12:02 #6 av: Biami1.

Går det att byta ut sötningen mot något annat? Någon krydda, bär (eller frukt) som kan kompensera sötman?

Anmäl
2014-05-23 12:17 #7 av: dufva

5 droppar steviaextrakt med vanilj brukar det bli för mig eller varför inte mosa i lite banan om kolhydratsatsningen tillåter en lite mer liberal hållning Skrattar

Anmäl
2014-05-23 12:27 #8 av: Lilltilda

#6 det är nog bara att prova sig fram och testa. Sötningen tror jag inte är nödvändig för konsistensen och ingen ingrediens är väl egentligen så syrlig att det blir osött. Det är mest bara det att jag gillar söta smaker. 

Anmäl
2014-05-23 13:04 #9 av: Lchfman

vaniljpulver kan kännas lite som sötning med.

Öka på det?

Anmäl
2014-05-23 14:47 #10 av: JMW

Jag vet inte om jag är korkad men om man häller i kolsyrat vatten och sedan kör med stavmixern så mixar man väl liksom bort kolsyran? Eller? Funderar

Anmäl
2014-05-23 15:22 #11 av: Lilltilda

Kolsyran blir kvar om man bara kör så att allt blandas. Ursprungligen är detta recept ett smoothierecept. Har bara lagt till äggulor.

Anmäl
2014-05-23 20:06 #12 av: JMW

Tack Lilltilda. Jag tänkte att man kanske ska hälla i vattnet på slutet och bara mixa liiiite, lagom så att det blandar sig.

Jag tänker absolut prova ditt recept.  Blomma

Anmäl
2014-05-27 11:05 #13 av: Lilltilda

Måste ju fråga om någon av er testat mitt recept och fått samma goda resultat eller om det är jag och mina gelikar som har knasig smak?  (vi vet ju alla vad brist på kolhydrater enligt fördomarna gör med våra hjärnor SkämtarGalen) En kompis hade testat göra glassen i sin glassmaskin av annat märke och det hade inte alls blivit lika bra konsistens då så det tycks skilja sig mellan maskiner. Hon minskade vattnet och då blev det bättre. 

Anmäl
2014-05-27 17:01 #14 av: Kajak11

Har inte provat änn. Men nästa gång det blir efterrätt..så...har ingen glassmaskin.

Anmäl
2014-07-24 11:23 #15 av: JMW

Nu har jag äntligen provat blåbärsglass. Så gott o så enkelt. Nu i denna värme har glassmaskinen dammats av.
Jag har också gjort enligt recept men bytte blåbären mot en näve färska jordgubbar. Ruskigt gott!

Anmäl
2014-07-24 17:31 #16 av: Lilltilda

Va kul att du testat och gillade den! Ja smaken går ju att variera med olika bär eller helt andra saker med för den delen. Mynta och citronmeliss hade en kompis i sin glass och fick en "vuxen" glass med fräsch syrlighet (enligt henne själv. jag är en aning skeptisk ;-) )

Anmäl
2014-07-24 17:38 #17 av: jiim

Lilltilda: Hur blir smaken när du har 50% yoghurt och 50% grädde, mot att ha 100% grädde? Är syftet smaken eller kalorierna?

Mvh,

Anmäl
2014-07-24 17:46 #18 av: Lilltilda

#17 syftet är främst konsistensen men också att jag gillar lite mer syrlighet. Alltid gillat "frozen yoghurt". Detta blir nån sorts kompromiss.

Anmäl
2015-09-10 15:42 #19 av: Eron33

Kan man göra denna glass utan glassmaskin? Ler

Jag har ingen!Ledsen

Anmäl
2015-09-10 22:08 #20 av: Lilltilda

Det borde gå. Jag har aldrig provat. Men om du ska testa så tror jag att du ska vispa grädden i en separat bunke och sedan försiktigt röra ihop den med övriga ingredienser som du mixat ihop och sedan in i frysen och röra om då och då så att det inte bara blir en iskaka av alltihop. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.