Annons:
Etikettmat-recept-på-efterrätter-och-sötsaker
Läst 10265 ggr
Lilltilda
5/22/14, 7:11 PM

Blåbärsglass

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Delar härmed med mig av receptet på denna grymt goda blåbärsglass. 

1 dl vispgrädde (ovispad)
1 dl turkisk (eller rysk) yoghurt
0,25-0,5 dl kolsyrat vatten
2-3 msk Icas Sötströ
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2-3 msk frusna blåbär. 
2 äggulor

Blanda allt med en stavmixer eller i en mixer innan smeten hälls i glassmaskin (jag har en från Krups). Kör tills glassen får rätt konsistens

(Använder man turkisk yoghurt och 2 msk blåbär så blir innehållet ca 62 g fett, 12 g protein och 9 g kolhydrater. Ca 637 kcal. Allt enligt matdagboken.se)

~God loves you, and I´m trying! ~

Annons:
Kajak11
5/22/14, 7:54 PM
#1

Ser mycket bra ut. Tack för tippet.

bluegoose
5/23/14, 11:05 AM
#2

Det ser jättegott ut. Ska testas på mina barn!

Lilltilda
5/23/14, 11:08 AM
#3

Jag testade på "busungen" (pojkvännens 8åring) och han tyckte om den! Den blir inte riktigt så där stabbig som glass gjord bara på äggulor, grädde och smaksättning. Lite syrligare, lite mer "sorbet" eller kanske lite mer i konsistensen som jag minns GBs "bigpack" (fast mycket godare såklart! 😉)

~God loves you, and I´m trying! ~

dufva
5/23/14, 11:40 AM
#4

Det låter och ser gott ut 😃

Har aldrig testat med kolsyrat vatten

Det kan ju vara hemligheten som verkligen ger en bättre koncistens..

Det blir "lab-övning" med det i helgen

Ser ju ut att bli glassväder ikväll 😎

Lilltilda
5/23/14, 11:56 AM
#5

#4 Jag tror att jag fick till bästa konsistensen med ca 0,25 dl vatten, den blev mer sorbetliknande med den högre mängden. Det kan nog variera lite med glassmaskinsmärke med.
27 grader varmt hos mig just nu (i norra västerbotten!!!) så det blir glass här med. Till lunch! 😉

~God loves you, and I´m trying! ~

Biami1.
5/23/14, 12:02 PM
#6

Går det att byta ut sötningen mot något annat? Någon krydda, bär (eller frukt) som kan kompensera sötman?

Annons:
dufva
5/23/14, 12:17 PM
#7

5 droppar steviaextrakt med vanilj brukar det bli för mig eller varför inte mosa i lite banan om kolhydratsatsningen tillåter en lite mer liberal hållning 😃

Lilltilda
5/23/14, 12:27 PM
#8

#6 det är nog bara att prova sig fram och testa. Sötningen tror jag inte är nödvändig för konsistensen och ingen ingrediens är väl egentligen så syrlig att det blir osött. Det är mest bara det att jag gillar söta smaker.

~God loves you, and I´m trying! ~

Lchfman
5/23/14, 1:04 PM
#9

vaniljpulver kan kännas lite som sötning med.

Öka på det?

JMW
5/23/14, 2:47 PM
#10

Jag vet inte om jag är korkad men om man häller i kolsyrat vatten och sedan kör med stavmixern så mixar man väl liksom bort kolsyran? Eller? 🤔

Lilltilda
5/23/14, 3:22 PM
#11

Kolsyran blir kvar om man bara kör så att allt blandas. Ursprungligen är detta recept ett smoothierecept. Har bara lagt till äggulor.

~God loves you, and I´m trying! ~

JMW
5/23/14, 8:06 PM
#12

Tack Lilltilda. Jag tänkte att man kanske ska hälla i vattnet på slutet och bara mixa liiiite, lagom så att det blandar sig.

Jag tänker absolut prova ditt recept.  🌺

Lilltilda
5/27/14, 11:05 AM
#13

Måste ju fråga om någon av er testat mitt recept och fått samma goda resultat eller om det är jag och mina gelikar som har knasig smak?  (vi vet ju alla vad brist på kolhydrater enligt fördomarna gör med våra hjärnor 😉Galen) En kompis hade testat göra glassen i sin glassmaskin av annat märke och det hade inte alls blivit lika bra konsistens då så det tycks skilja sig mellan maskiner. Hon minskade vattnet och då blev det bättre.

~God loves you, and I´m trying! ~

Annons:
Kajak11
5/27/14, 5:01 PM
#14

Har inte provat änn. Men nästa gång det blir efterrätt..så…har ingen glassmaskin.

JMW
7/24/14, 11:23 AM
#15

Nu har jag äntligen provat blåbärsglass. Så gott o så enkelt. Nu i denna värme har glassmaskinen dammats av. Jag har också gjort enligt recept men bytte blåbären mot en näve färska jordgubbar. Ruskigt gott!

Lilltilda
7/24/14, 5:31 PM
#16

Va kul att du testat och gillade den! Ja smaken går ju att variera med olika bär eller helt andra saker med för den delen. Mynta och citronmeliss hade en kompis i sin glass och fick en "vuxen" glass med fräsch syrlighet (enligt henne själv. jag är en aning skeptisk ;-) )

~God loves you, and I´m trying! ~

jiim
7/24/14, 5:38 PM
#17

Lilltilda: Hur blir smaken när du har 50% yoghurt och 50% grädde, mot att ha 100% grädde? Är syftet smaken eller kalorierna?

Mvh,

Lilltilda
7/24/14, 5:46 PM
#18

#17 syftet är främst konsistensen men också att jag gillar lite mer syrlighet. Alltid gillat "frozen yoghurt". Detta blir nån sorts kompromiss.

~God loves you, and I´m trying! ~

Eron33
9/10/15, 3:42 PM
#19

Kan man göra denna glass utan glassmaskin? 🙂

Jag har ingen!😕

Lilltilda
9/10/15, 10:08 PM
#20

Det borde gå. Jag har aldrig provat. Men om du ska testa så tror jag att du ska vispa grädden i en separat bunke och sedan försiktigt röra ihop den med övriga ingredienser som du mixat ihop och sedan in i frysen och röra om då och då så att det inte bara blir en iskaka av alltihop.

~God loves you, and I´m trying! ~

Annons:
Eron33
9/11/15, 1:01 AM
#21

Ska prova kanske imorgon om jag hinner! Tack för tipset!

Upp till toppen
Annons: