Kött-hittepå
Ännu en variant av hittepået.. verkar fungera med valfri "protein-fyllning" (ursprunget är receptet på falukorvs-hittepå som jag skrev ihop för några veckor sen)
Tog det jag råkade ha hemma av som behövde tillagas, funkar helt säkert i andra mängder också.. Gjorde två omgångar (8 portioner) med några dagar mellan (hade stora förpackningar av fläskkarré och baconsnitt) när jag ändå höll på..
4 portioner (8 smurfportioner):
3 röda paprikor (560g)
1 grön paprika (180g)
1 gul paprika (145g)
en halv purjolök (320g)
fyllning:
1,4kg kött
850g bacon
smör
salt
sås/vätska/buljong att koka i:
en burk (200g) philadelphia
en burk (2 dl) creme fraiche
1,5 dl grädde
gratinering (eller vad det heter), ovanpålager:
1,5 stora tomater (230g)
280g ost (Svecia)
oregano
Starta ugnen på 175 grader
1. Hacka paprikan i småbitar och lägg i botten på ugnsformen.
2. Skär purjolöken i småbitar och lägg på paprikan i formen.
3. Skiva, salta och stek köttet och baconet i smör, dela till småkuber när det är stekt och har fått vila lite.
4. Lägg det i ett lager ovanpå purjolöken och häll över allt vatten/fett från stekpoannan.
5. Blanda ihop philadelphia, creme fraiche och grädde och häll över allt i formen.
He in i ugnen i ca 30 minuter.
6. Skiva tomaterna och sprid ut dom i ett lager i formen.
7. Riv osten och lägg över tomaterna
8. Krydda med valfri grön krydda (oregano tog jag igen)
He in i ugnen i ca 15 minuter.
Låt gärna stå svalt över natten så att allt det såsiga drar ihop sig.
.. den enda nackdelen med mina hittepå-varianter är att det går åt ett bestick extra när man äter.. såsen/buljonen är det ganska mycket av, och den är så god att den också måste ätas :)