Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för vegeterianer

Högt blodsocker

2014-04-27 17:45 #0 av: Torin

I går åt jag min fina broccolipaj, gjord av ägg, cremefraice och rivost. I morse kände jag att jag luktade keton. Undrar över sammanhanget. Äter ju statiner också efter en kärlkansoperation. Hade 7 i blodsockervärde för ett par dagar sedan, värde på morgonen fastande. Fattar inte att det kan vara så högt.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2014-04-27 18:21 #1 av: Zepp

Statiner.. som sänker just kolesterol.. har som en av biverkningarna att förvörra diabetes typ2!

Iomed att kolesterol är viktigt för bukspottkörtelns förmåga att utsöndra insulin.

"Den insulinbildande betacellen är starkt beroende av kolesterol för att fungera normalt. Endast en blygsam sänkning av mängden kolesterol i cellens vägg halverar kapaciteten för insulinfrisättning, visar forskare vid LUDC.

Detta är ett betydelsefullt fynd eftersom i stort sett alla diabetiker, oavsett kolesterolnivå, behandlas med läkemedel som sänker kolesterolhalten."


http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/kolesterol-avgoerande-foer-insulinutsoendring/

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-04-27 18:34 #2 av: goliath

@TS

Som vi vet så ökar statiner risken för diabetes. Men de reducerar risken för hjärthändelse mer. En positiv trade-off altså. Därför rekommenderas de.

Men exakt mekanism för hur statinerna ökar risken är väl ovisst fortfarande tror jag? Det har tidigare föreslagits reduktion i insulinproduktion samt att färre glut4 allokeras.. Men det som inte helt går ihop är att man i studier bara ovserverat en ytterst liten blodsockerökning hos de som använder statiner..

Så den ökade risken för diabetes ser ut att komma via andra mekanismer än ökat blodsocker..


Anmäl
2014-04-27 19:23 #3 av: Zepp

Ja, diabetes heter det när insulinproduktionen inte längre räcker till för att sänka blodsockret!

Innan dess kan man ha haft olika sorters sjukdommar/metabola problem.. ofta mellan 10-30 år  och inte allt för sällan upptäcks det hela vid första intaget på hjärtakuten.

För kvinnor i bland lite tidigare, nämligen vid graviditet.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-04-27 20:14 #4 av: goliath

Ja, men som sagt ser det inte ut som att statinerna ökar blodsockret på kort sikt iallafall (2 år).

Anmäl
2014-04-27 20:59 #5 av: Aros

Ska du lyssna på någon så rekommenderar jag den här mannen:

http://www.kostdoktorn.se/statiner-kan-ge-diabetes-nu-aven-i-fass

Läs så mycket du kan på den bloggen, köp boken och lär dig sammanhanget.

Rekommenderar också det här (du kanske har "gryningsfenomenet"):

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

Jag är typ 2 diabetiker och jag snittar 5,5 mmol/l de senaste 90 dagarna på grund av dessa sidor.

Anmäl
2014-04-28 15:56 #6 av: goliath

#1

Dessutom.. Statinbehandling betyder väl inte att man ska eliminera allt kolesterol! Skulle tro att forskare är väl medvetna om att kolesterol har en funktion i kroppen...

Vad är det säger att en statinbehandlad patient med 6 i tot, 3,5 i ldl och 1,5 i hdl får mer kolesterolbrist i betacellväggen än en person med samma lipider som inte är på statiner?Anmäl
2014-04-28 19:26 #7 av: Zepp

#6

Ingen aning.. jag bara läser.. klipper och förmedlar!

Men.. om jag inte missminer mig så har TS redan Diabetes?

Oså.. vi har tjabbat i åtskilliga trådar om fördelar och nackdelar av Statiner.. en nackdel som sticker ut.. är hur som helst en försämrad insulinutsöndring!

Försämrad/icke adekvat insulinutsöndring är diabetes typ2.. oberoende av orsak, verkan eller medecinering!

Är man bara medveten om processen.. sina medecinska/metabola tillkortakommanden, osv.. så får man försöka parerar sina problem så gott som det går... behöver man äta statiner så behöver man.. oså får man parera med annat om  insulinutsöndringen inte blir adekvat!

Potenta medeciner har sina fördelar.. men oxå sina nackdelar.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-04-29 01:45 #8 av: hemul

Har du diabetes eller inte? Jag (inte diabetiker) kan också ibland ha högt fastesocker. Jag kollar inte själv, men tar prover hos doktorn åtminstone årligen. För ett år sedan hade jag 7.1 om jag minns rätt. Men mitt långtidssocker är 4.3, så varken min läkare eller jag bekymrar oss för det.


Anmäl
2014-04-29 09:54 #9 av: Torin

Jag påstår inte att jag har diabetes. Tar inget mot det. Statinerna tar jag för att läkaren efter en kranskärlsoperation säger att det är viktigt.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2014-04-29 17:16 #10 av: hemul

Vad har du för långtidssocker då? Nu vet jag inte heller om du äter lågkolhydrat eller inte, men gör du det så är det rätt vanligt med fastevärden åt det höga hållet. No biggie om du långtidssocker är bra.


Anmäl
2014-04-30 16:31 #11 av: Torin

Långtidssockret var 47. Sköterskan sa att 46 var gräns, men även 47 var ok.

Nu har jag i alla fall läst bibacksedlar på alla mediciner jag har. Statinerna ex. vis kan ge ökat blodsocker.

En annan medicin kunde öka blodfetterna. Snurrigt är det.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2014-04-30 18:57 #12 av: Zepp

#11

Du har diabetes.. eller minskad glukostollerans.. iomed 47 i HBA1c.. själv hade jag 32!

Snurrigt var ordet sa Bull.. grejen är att behöver du statiner så behöver du!

Den andra grejen är att du kan behöva kompensera för det som statinerna ställer till med!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.