Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Vitaminer och mineraler innan operation

2014-04-27 12:00 #0 av: tyristor

Om två veckor ska jag göra en bröstförminskning och en full bukplastik. I mina papper står att jag inte får ta några vitaminer, mineraler eller kosttillskott före operationen. Omega 3 slutade jag ta för några veckor sedan för där anser jag att det finns belägg för den ökade blödningsrisken. När det gäller andra kosttillskott som jag tar, t.ex. zink, B12, c-vitamin, magnesium och kalium så har jag inte hittat någon information om att det skulle vara farligt. Om jag inte tar magnesium blir jag deprimerad efter ca en vecka och dit vill jag inte!

Finns det någon som vet mer om det här? Visst kan jag göra som doktorn vill och få tillbaka depression och ångest, men mitt förtroende för sjukvården är inte direkt stort. När jag frågade kirurgen om jag kunde ta med egen mat eftersom jag äter LCHF fick jag till svar att det inte är bra att gå på någon diet eftersom kroppen behöver all näring den kan få. Japp, näringen finns tydligen i kolhydraterna... Missförstå mig inte nu, mitt förtroende för kirurgens skicklighet är stort, annars skulle han inte få operera mig. I övrigt finns det stora luckor i doktorernas kunskap gällande näringslära, men det är ju inget nytt.

Sedan undrar jag också om extra intag av aminosyror kan påverka min operation. Jag tar l-tryptofan, GABA, l-karnitin och 5-htp. Det borde väl inte påverka blödningsrisken?

Anmäl
2014-04-27 12:05 #1 av: nyttiga_jag

Det bästa du kan göra är att höra med kirurgen!

Var och vem ska utföra ingreppet? Jag har själv gjort det du ska göra, det första för 20 år sen och det andra för ett år sen, så jag vet hur det är :-)

Jag fick lov att sluta med allt utom rena mediciner.

När det gäller mat så fick jag gärna ha med egen mat. Jag hade diskussioner med narkosläkaren innan om att jag inte ville ha sockerdropp utan ringers, vilket visade sig att de normalt använder.

Det kommer vara jobbigt, men helt klart värt det!

Lycka till.

Anmäl
2014-04-27 15:44 #2 av: goliath

TS

Det är väl bara runt 12 timmar innan operation du inte får ta kosttillskott etc? Det är väl för att du ska vara fastanda. Du tar inte skada av en dag utan kosttillskott.

Kirurgent argument om diet och näringsbrist tycker jag är valid eftersom diet för många betyder kaloriunderskott och potentiellt näringsbrist. Varken kaloriunderskott eller näringsbrist är bra under en läkningsprocess. Vanlig lchf bör inte vara några problem att gå på efter en operation, och antagligt långt bättre än "normalkost"


Anmäl
2014-04-27 15:56 #3 av: nyttiga_jag

#2, för mig var det under en vecka före operation.

Anmäl
2014-04-27 17:15 #4 av: goliath

Oj! Såpass ja..

Ja, bäst att höra med kirurgen, TS. Vitaminerna är noll stress men om du upplever att du blir deprimerad utan magnesium så är ju inte det så kul..

Anmäl
2014-04-28 06:42 #5 av: Will Power

I love Magnesium!
Tänk om folk visste om dess betydelse ur alla möjliga perspektiv!

Anmäl
2014-04-28 16:53 #6 av: tyristor

Tack för alla svar :) Fyra veckor innan op skulle jag sluta med ALLA kosttillskott enligt instruktionerna från Dr Magnus Hober på Improva. Det missade jag, men omega 3 slutade jag med som sagt. Magnesiumet kommer jag fortsätta med, jag har inte hittat några indikationer på att det skulle vara farligt.

Anmäl
2014-04-28 17:01 #7 av: goliath

Oj, det var strängt!

Klart att du ska göra precis som han säger.

Jag undrar av nyfikenhet varför man bör avsluta alla kosttillskott en månad innan op. Jag förstår att man ska avsluta både läkemedel och kosttillskott som har med koagulering av blod att göra, men resten? Nån som vet?

Anmäl
2014-04-28 17:20 #8 av: Will Power

Bara som jag tänker då är att äta mycket fet fisk borde vara bra. Omgega-3 hämmar ju koagulering. Lite acetylsalicylsyra till det som en extra försäkring. Kanske blodet blir för tunt då!?

Anmäl
2014-04-28 17:24 #9 av: Sarah-S

Kalium kan ju vara en sak som kan störa hjärtfunktionen

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Anmäl
2014-04-28 17:44 #10 av: Will Power

Just Kalium ska man var försiktig med. För mycket är inte bra... men om man vill se till den genomsnittsliga befolkiningen så har vi brist på detta och brist på Kalium är inte heller bra. Jag tror att äta mineralsalt är räddningen för många som lever LCHF! Natrium, Kalium och Magnesium, Zink och Kalcium i.... harmoni! Röker

Jamaica rastafari!

Anmäl
2014-04-28 17:48 #11 av: Sarah-S

#10 Visserligen är kalium svårt att överdosera via oralt intag och borde inte ställa till problem i samband med narkos


I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Anmäl
2014-04-28 19:20 #12 av: tyristor

Mina dosetter är ganska välfyllda eftersom jag under flera år försökt balansera trötta binjurar. Det gick ganska bra till jag började med LCHF. Det verkar som om vitamin- och mineraldoserna kan behöva justeras. Just nu krånglar kistan, men det beror nog mer på att jag plötsligt fått svårt att tåla magnesiumcitrat. Supermagnesium går bra, men jag tycker effekten är sämre.

Efter operationen hoppas jag få motivation att börja springa igen, det gäller bara att kroppen klarar av det. Tre och ett halvt år efter jag gick in i väggen har jag fortfarande svårt att klara av träning. Promenader går bra, men jag saknar att lyfta tungt på gymmet och jogga.

Tack för ert engagemang!

Anmäl
2014-04-28 20:01 #13 av: Will Power

Efter min knäoperatin så har jag för höga levervärden... att behöva ge sig in i narkos är icke en utan risk faktor!
Jag hoppas att går bra för dig och ser dig djärna i löparkläder!

Anmäl
2014-04-28 20:10 #14 av: tyristor

Haha! Be careful what you wish for, jag kanske lägger upp ett foto på mig själv i löpartajts om några veckor ;)

Anmäl
2014-04-28 21:09 #15 av: nyttiga_jag

Tyristor!

Det kommer säkert att gå jättebra!

Lycka till!

Anmäl
2014-04-28 21:15 #16 av: tyristor

Tack snälla!

Anmäl
2014-04-29 12:34 #17 av: tyristor

Hittade den här texten på Victoriaklinikens hemsida :

"En god fysik i kombination med bra kosthållning skapar bättre förutsättningar för ett snabbare och bättre läkningsförlopp efter operationen. Det är bra att äta järntabletter, mineraler och vitaminer (dock ej E-vitamin)."

Undrar varför det skiljer så mycket i rekommendationerna? Nu känner jag mig i vart fall inte särskilt orolig för att äta mina vanliga vitaminer.

Anmäl
2014-04-29 14:52 #18 av: Will Power

#14 av tyristor

Snuskgubbe som man är så hoppas jag det :o)

Anmäl
2014-04-29 14:57 #19 av: Will Power

#11 av Sarah-S

Det vanligaste är att man underdoserar vid LCHF kost!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.