Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Kolla vetenskapens värld avsnitt 14

2014-04-23 16:03 #0 av: indra-bus

Fett är farligare än socker. Precis de som kommer fram där har jag sagt hela tiden.

Anmäl
2014-04-23 16:21 #1 av: nyborjare08

Njäe... det går knappast att dra några slutsatser av ett test på två personer.

Läs mer här: http://www.dietdoctor.com/sugar-vs-fat-on-bbc-which-is-worse

Anmäl
2014-04-23 16:36 #2 av: indra-bus

Så du inte hela programmet?

Balanserad kost.

Att om man inte äter kolhydrater tas energin från musklerna är inget nytt eller att man får diabetes av för mycket fett.

Med mycet fett går man ner fort men de är inte bara fett som försvinner utan även muskelmassa inte häller något nytt.

Detta är inget nytt. 


Anmäl
2014-04-23 16:55 #3 av: RobinEH

#2

Det du skriver är inte nytt eftersom det är struntprat. Visa en enda studie som påvisar att man drabbas av diabetes (typ 1 eller 2) av "för mycket" fett.

Går man ner i vikt så försvinner sällan enbart fett utan även muskelprotein, oavsett diet.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2014-04-23 19:08 #4 av: Zolunia

*suck* slår mig för pannan och skakar på huvudet! Varför skriver man ett sånt här inlägg på ett lchf forum? Vi har så många som är überinsatta på lchf, och du kommer med ett populärvetenskapligt TV-program.

Anmäl
2014-04-23 19:20 #5 av: [tick]

#3, det var väl dessutom så att man hade mätt förlust av lean mass, dvs fettfri massa. Tappat vatten ingår i det, så han som åt fett förlorande antagligen mindre andel ren muskelmassa (båda tappade väl 50% fettfri massa om jag inte minns fel).

Anmäl
2014-04-23 19:59 #6 av: goliath

Nån som vet hur man kan se detta program om man befinner sig utanför sverige?

Anmäl
2014-04-23 20:44 #7 av: Zolunia

Jag bor i Spanien och hittade dokumentären (hela) här!

Anmäl
2014-04-23 20:55 #8 av: goliath

fett zolunia! Tack!

Anmäl
2014-04-23 23:14 #9 av: Ary

Det var den mest vinklade "dokumentär" jag någonsin sett.
För det första så tar det en månad eller mer innan omställningsperioden är över, så den som äter högprotein/"högfettsdieten" är inte fullt omställd. Såvitt jag minns tar det ett par timmar att uppreglera insulinproduktionen och glukostestet testar man väl sockret 2 tim efter och då har ju inte insulinproduktionen varit på topp. På en längre testperiod och fler försökspersoner visas lägre risk för diabetes, inte högre.

Anmäl
2014-04-23 23:32 #10 av: aktagrottman

HAHA, om man får ut något vettigt som kan påvisa något om hälso fördelarna av fett eller socker i denna "studie".

Har man nog svåra problem med att källkritik och slutledningsförmåga.

Testen överlag är intresserade och ganska givna.
Vad har aktie spekulationer med kostombyte att göra.
De kan lika väl spela poker eller keno. Konsertnation krävs, men intresse och förkunskaper är viktigare.

Tror inte heller det var någon som blev förvånad av att socker ökar energin i musklerna fort vilket get extra spurtkraft. Men det vet även de som tävlar på LCHF.

Inget om hälsa har dock uppkommit av detta test.

Att kombinationen 50/50 fett och socker är godast är ju inte heller sant, tort socker är inte gott men allt man kan blanda socker med som get en slemmig konsistens är gott.
Även då läsk mycket gott men inget fett.

Nej väldigt dåligt test. Som skulle kunnat vara hur bra som helst om man tänkt till lite.

Anmäl
2014-04-23 23:36 #11 av: Zepp

Eh.. dumhet i kvadrat.. vet de ingeting? Ledsen

Äter man väldigt lite kolhydrater nedregleras förmågan att hantera dessa, äter man väldigt lite fett lär man äta destomera kolhydrater!

Man brukar vara bra på att hantera det man äter mest utav.. dvs man förbränner det man äter.

Frågan är väl hur man mätte förmågan att förbränna fett på killen som åt mest socker.. fast det gjorde man såklart inte?

Huh.. han blev fettresistent.. hemskt öde.. fett som e så gott.. speciellt smör!

Men nu är det som det är.. och han blir tvungen att avstå smör.. och annat fett.. om man skall dra några slutsatser av programmet.. vilket man inte skall.. då det var ett rent underhållningsprogram!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-04-24 07:04 #12 av: indra-bus

Den visar på vad som att äter man bara fett så förlorar man muskelmassa. Vilket inte är nytt. Att hjärnan behöver kålhydretar för att konsentrera sig är inget nytt,

Sen får ni tänka på att socker ätaten år socker o inte långsamma kolydrarer.


Den stora undersökningens resultat EN BALANSERAD kost Kan inte förstå att någon tror att de är nyttigt o äta massa fett.
Hoppas era barn slipper detta som växer o skall idrotta. De behöver både proteiner kolhydrater o lite fett för att växa.


Anmäl
2014-04-24 07:16 #13 av: indra-bus

När jag tränade läste jag allt ja kunde hitta om kost. Man behöver inte alls tappa muskler  när man går ner i vikt man kan till o med bygga muskler o förlora fett. Om man äter rätt. Protein o kolhytrater o lite fett.

O ju mer muskelmassa kroppen har desto större ämnesomsättning.

Fattar inte att någon kan tro att de är nyttigt o vräka i sig fett helt galet.


Anmäl
2014-04-24 08:03 #14 av: Margareta

Indra-bus:
Du har lagt ditt inlägg i fel forum.
Läs om sajten så få du se varför. Grundförutsättningarna för att vara med här innebär att man åtminstone är nyfiken på varför lågkolhydrat-högfettskost fungerar. Eftersom vi är ifokus största forum med nästan 20 000 medlemmar så finns det förmodligen ett intresse och en kunskap som du har missat.

Vi som är med här behöver inte spilla tid på att svara dig., mer än de svar du fått. Läs och lär eller skriv i ett forum för mer likasinnade är mitt tips.

Tror du inte på oss kan du läsa om det där tv -programmet på kostdoktorn.se, det är Sveriges största hälsosajt.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2014-04-24 11:53 #15 av: goliath

#13

Fast inte ens en bodybuilder, som under sin "deff" period tränar tung styrketräning och injecerar stora mängder anabola och androgena steroider, lyckas hålla på sin muskelmassa. Där handlar allt om att förlora minst möjligt muskelmassa.

så det där beror helt på.

Ta mig som ett exempel (det bli ungefär lika vetenskapligt och representativt för befolkningen som programmet). Jag är oxå träningsintresserad. Under några månader med lchf nästan dubblade jag min testosteronkoncentration i blodet. Jag gick ned ett par kg i fettmassa och muskelmassan var stort sett oförändrad.

Utifrån det kan man lätt konkludera att man borde ha bättre förutsättningar att bibehålla muskelmassa vid viktnedgång på lchf än på kolisrik kost..

Anmäl
2014-04-24 19:18 #16 av: aktagrottman

Indra-bus detta är nog på gränsen till personangrepp men finns det något samband mellan kosten du äter och att du skrivit samma inlägg utan någon större förändring flertalet gånger i denna tråd?
För det är inte sant att man upprepar samma sak flera gånger så blir det man säger sant.
Det är dock troligare att om man upprepar samma sak om och om igen är man fast vis sina åsikter och set spelar ingen roll vad någon annan säger. Är det så är man även låst att se andra saker runt om och dra egna slutsatser kring varför någonting kanske skulle ha gjorts på ett annat vis eller varför det var ett dåligt sätt.

Fundera kring om det har med kosten att göra som du glömmer vad du skrivit och upprepar det om och om igen. Är det det är det lätt att fixa.
Är det däremot så att det handlar om din åsikt, sitter du värre i båten, det är bara tråkigt att inte kunna ta in ny information eller diskutera med personer av annan åsikt.

Nej det är inte farligt att äta massa fett, ja man förlorar muskelmassa om man inte får i sig tillräckligt med protein, när man mäter kroppssammansättning mäter man eg fett% och lean boadymass.
Lean boadymass är allt annat förutom fett, dvs vatten och glykogen.
första veckarna av lchf förlorar man några kilon vatten och glykogen lagret i musklerna. Dvs första veckorna förlorar man några kilon lean boadymass (muskelmassa). Det är fel att direkt översätta det till muskelmassa. För det är inte sanningen. Så inget konstigt alls och inte säkert att något muskelprotein har gått förlorad.   

Anmäl
2014-04-24 19:40 #17 av: goliath

Om rätt ska vara rätt så sa de "muskelmassa" i dokumentären. Inte lean mass eller liknande :)

Anmäl
2014-04-24 19:58 #18 av: aktagrottman

Fast vad är det dom har mätt?
Det är väl det det handlade om vad dom säger är att det är muskelmassa.
Men vad jag vet mäter man fett och lean mass.
Och som jag sa tidigare är lean mass, allt utom fett.

Men jag kan ju ha fel men en viktminskning på lchf kost där några kilon är lean mass första veckorna är helt normalt och inte konstigt alls.

Jag vågar påstå att det är Lean mass de har mätt.

Anmäl
2014-04-24 20:07 #19 av: [tick]

Du har rätt goliath, dom sa "muscle mass". Men dom har ju fel för en bodpod mäter fettfria massa.

Anmäl
2014-04-24 20:37 #20 av: goliath

Jag känner inte till Bodpod, men om det är så att den maskinen inte kan mäta ren muskelmassa och det faktiskt egentligen handlar om fettfri massa varje gång de säger muskelmassa så är detta en skandal från BBC och producenterna i och med att det gjordes en såpass stor poäng av att denna farliga fettdietet kanibaliserade folks muskler. Det borde skrivas en mail till BBC i så fall!

Anmäl
2014-04-24 21:01 #21 av: [tick]

Bodpod mäter egentligen bara kroppens volym och sen räknar man ut fettmassan från det och vikten. Fettfri massa blir resten. Om man vill ha muskelmassa kan man räkna vidare genom att dra bort uppskattning för benmassa mm. Här beskrivs väldigt kortfattat (sök på bod pod): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2495082/ (studien jämför olika metoder att få fram fettmassa).

Det är väl inte mer skandal än alla de andra populärvetenskapliga hälsoprogrammen BBC spottar ur sig. Alla är på samma förenklade och fördummade nivå.

Andra exempel på vad jag tycker är dumheter: Att fettkosten skulle ge diabetes för att glukostoleranstestet visar på dålig glukostolerans när man inte äter kolhydrater (att äta kolhydrater i 2-3 dagar reglerar upp toleransen igen). Att göra konditionstest och kognitiva tester innan på lågfett innan man hunnit anpassa sig. Etc.


Anmäl
2014-04-24 21:18 #22 av: goliath

Ja, det var utan tvivel enormt mycket dumt i den där dokumentären.. Och mycket som kan diskuteras. Korrelationer som läggs fram som kausaliteter etc..

Men det där med muskelnedbrytningen är ju ett rent faktafel som man sen byggde ett helt resonemang kring och som till slut ledde till en av programmets huvudkonklutioner. Kickern lixom..

Anmäl
2014-04-24 22:14 #23 av: hemul

#15  Wow goliath! Inte visste jag att du var SÅ välbyggd! Lipar


Anmäl
2014-04-24 23:02 #24 av: goliath

Jodå, jag är ganska grov Gapskrattar

Men måste ju leva som man lär ;)

Anmäl
2014-04-25 16:29 #25 av: Kajak11

Ado is...grekisk gud:') skojar litw men så klsrt...tränad hyffsat bra. Lågkolhydratkost funkar:-)

Anmäl
2014-04-25 16:29 #26 av: Kajak11

Adonis...skulle det stå:-)

Anmäl
2014-04-25 17:05 #27 av: Zepp

Lite skillnad mot den dietist som jag blev tvungen att besöka.. hon var något korpulent.. mer än mig i allafall.. och jag kunde ha gett henne några råd om kost.. men jag avstod!

Oså hör det till etiketten att man inte pratar om damers vikt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-04-25 17:08 #28 av: Sarah-S

#27 LOL

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Anmäl
2014-04-25 18:03 #29 av: goliath

Glad

Anmäl
2014-04-25 18:07 #30 av: *Dandelion*

#15

Snyggt!

Känns än mer trovärdigt att läsa dina inlägg!


Anmäl
2014-04-25 18:53 #31 av: kaisakavat

Hehe.. 

Ja, goliath är jättefin.

Funderar lite på att posta en sån bild själv, på mig..  Tyst Anmäl
2014-04-25 22:35 #32 av: Kajak11

Prova kaisakavat:-)

Anmäl
2014-04-26 00:22 #33 av: goliath

Det är väl det som kallas "selfie" tror jag?

Vad söta ni är allihopa :)

Anmäl
2014-04-27 01:36 #34 av: RobinEH

För alla som beundrat Goliath så kan jag tipsa om att det finns mer av honom i inlägg 5 här. Cool

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.