Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Inlagd sill med stevia!?

2014-04-13 12:30 #0 av: tjej39p

Har någon provat att göra inlagd sill med stevia? Jag testar nu. Får se hur det går om det blir ätbart eller inte. =)

Anmäl
2014-04-13 12:35 #1 av: hemul

Ja. Första gången tyckte jag väl att det var OK, men det var nog mest för att jag fick äta sill öht. Det blir inte så gott. Däremot att blanda socker och stevia funkar bättre och man får ner sockermängden rätt rejält. Man behöver öht inte göra det så sött som i receptet, det smakar bra ändå.


Anmäl
2014-04-13 12:42 #2 av: tjej39p

Ok #1 Nu är lagen kokad. Ska se vad jag tycker om det. Hällde i ett par rejäla nypor med flingsalt för att tona ut den värsta sötman av lagen.

Anmäl
2014-04-13 14:26 #3 av: Margareta

Någonstans har jag läst att sockret i inläggningar även fungerar som konservering. Den effekten får man inte med sötningsmedel. Jag vet inte varför men jag minns att man i LCHF's begynnelse avrådde från inläggningar med sötningsmedel just därför.

Finns det någon påläst som kan svara på den frågan idag nu när det gått så många år? Jag har inte följt med alls, minns bara de rekommendationer vi hade då.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2014-04-13 16:50 #4 av: hemul

Nej, några riktiga bevis har jag inte. Jag trodde som du men blev för flera år sedan övertygad av flera personer om att det inte gäller ättiksinläggningar, att ättiken räcker som bevarande faktor. Då kom jag att tänka på att man klargravar ju strömming (tror jag det heter) när man ska göra vissa krämiga inläggningar med den, och då har man ju bara ättika. Sill är ju hur som inget man långtidsförvarar utan man äter den ju kanske under en vecka.


Anmäl
2014-04-13 22:08 #5 av: Margareta

hemul: det låter bra, för personligen tycker jag ättika räcker, men kanske man ändå skulle ge på sig en liten brytning av stevia (jag tycker ju fortfarande inte om det).

Skall jag vara ärlig så äter jag inlagd sill så sällan att jag fiskar upp de bitar jag vill ha ur klar vanlig inläggning (med socker) och skakar av lagen. Detta händer till jul, påsk och midsommar och det kallar jag att inte jaga mygg när det finns elefanter.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2014-04-13 22:28 #6 av: hemul

Margareta, man kan göra som vanligt men ta neråt en fjärdedel av sockret. Om man vill med yttepytte steviaförstärkning. Sockret tar bort steviasmaken. Men om du är en super taster (i det här fallet), då vet jag inte om det funkar. Håller på att steka kåldomar nu. Dem ska jag sprinkla med sirap + stevia upplöst i vatten. Funkar perfekt för mig.


Anmäl
2014-04-13 23:15 #7 av: Lena123

Jag gjorde egen sill i julas. Tog 5-minuters sill, spolade av dem rejält och la in en kaviarsill och en ädelostsill. Blev supergott Skrattar

Anmäl
2014-04-13 23:16 #8 av: Margareta

När vi lägger in själva (händer bara till jul) så är sockerdosen mer än halverad och vi tänker som du skrev först dvs vi äter upp det så snabbt att ingen konservering behövs. Att sockret fortfarande finns med är för att till jul finns fler i hushållet och det är en kompromiss. Att göra helt egen sill för att jag skall äta några bitar har inte ens förkommit i tanken.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2014-04-14 07:22 #9 av: Biami1.

#7 Recept på dina sillinläggningar? De låter spännande.

Anmäl
2014-04-15 01:03 #10 av: tjej39p

Jag smakade en bit nu i kväll,rätt Ok i konsistens men söt i smaken. Låter den stå ett dygn till, sedan får jag se vad jag gör med sillen.


Anmäl
2014-04-15 10:01 #11 av: perwikholm

Jag testade att göra  en sillinläggning med matjesill-smak med stevia för några år sedan. Var också orolig för detta med sockrets konserverande effekt och nyfiken på om det räckte med enbart ättikans konserverande effekt. För min del var svaret JA! Sista bitarna åt jag upp ca 2 år efter inläggningen! Jag blev inte sjuk. Att äta 2 år gammal fisk är inget jag rekommenderar dock (omega 3 oxiderar) men det var ett experiment för att testa hållbarheten.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.