Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

En fråga om Stevia

2014-04-08 20:33 #0 av: idah88

Det är en sak som är lite oklart för mig, en vän till mig som också ärver lchf säger att man kan äta i princip hur mycket som helst av saker som är sötad med stevia (tex choklad eller läkerol m.m) Men läser man på innehållsförteckningen så innehåller ju tex cavalier chokladen en hel del kolhydrater. Min vän menar på att de är kolhydrater som kroppen ej tar upp och att man inte behöver bry sig om dom. Men är det verkligen så? Äter jag en stevia sötad chokladkaka ska jag då räkna på dom kolhydraterna eller inte? Kanske en dum fråga för många :/ men hoppas ni förstod så jag inte krångla till de nu :)

Anmäl
2014-04-08 21:24 #1 av: hemul

Det beror nog på var kolhydraterna kommer ifrån, för de lär inte komma från stevian. Det är möjligt att stevia innehåller  lite kolhydrater, men eftersom man använder så oerhört små mängder skulle de inte vara värda att lista.


Anmäl
2014-04-08 21:43 #2 av: idah88

Okej.. Men hur ska man veta de då? Alltså om man i princip kan äta obegränsat av något med stevia eller om man måste räkna med kolhydraterna i dagsintaget? Är det något/några speciella ämnen jag kan kolla efter på innehållsförteckningen som jag ska "äta mindre av"?

Anmäl
2014-04-08 21:50 #3 av: hemul

Inte kolhydraterna från stevian, men de andra kolhydraterna kanske. Det beror på vad de består av. Det står val vad godiset innehåller mer än stevia?


Anmäl
2014-04-08 22:05 #4 av: idah88

Jo.. I chokladen jag skrev om är innehållet detta: kakaosmör, mjölkpulver, näringsfiber, vasslepulver, erythritol, stevia, skummjölkspulver, riskrisp, vetemalt, soja lecithin, naturliga aromer.

Kolhydraterna är ca 48 gram per 100 gram. Vet inte om jag ska lita på min vän att de är lugnt att äta detta eller om hon har helt fel

Anmäl
2014-04-08 22:21 #5 av: nyttiga_jag

http://www.lowcarb.rawfoodshop.se/cavalier-mork-choklad-med-stevia-85g.html


Detaljer

Det söta i vår choklad kommer från steviaglykosider. Steviaglykosider är ett sötningsmedel som kommer från plantan Stevia, en liten grön ört, som ursprungligen kommer från Paraguay. Steviaextrakt är cirka 300 gånger så sött som vanligt socker. Endast en väldigt liten mängd behövs för att få den goda smaken av choklad.

En perfekt choklad för dig som är mån om din hälsa men ändå vill kunna njuta av god choklad. Rekommenderas för diabetiker.

Vår Stevia choklad från Cavalier är även rättvisemärkt med FairTrade.

Alla cavaliers produkter är utan tillsatt socker och transfetter.

 Innehåller: Kakaomassa, kostfiber, erythritol, stevia, kakaosmör, vanilj

Näringsinnehåll: Energi 432 kcal, Proteiner 5,3 g, Kolhydrater 3,3 g, Fett 34,8g, Fiber 34,8g, Natrium 0,0006g

Anmäl
2014-04-08 22:33 #6 av: idah88

Det är precis den chokladen jag menar.. Men jag förstår inte för på hemsidan står det 3,3 gram kolhydrater.. När jag läste innehållet på förpackningen i butiken så stod de något på 30 gram kolhydrater?

Anmäl
2014-04-08 22:55 #7 av: hemul

Kan det finnas två sorter då? Det ingick ju många kolhydratkällor i innehållsförteckningen.Anmäl
2014-04-08 23:07 #8 av: idah88

Den jag skrev om är cavaliers vita choklad, och den är precis samma på hemsidan och i butiken med med olika kolhydrat innehåll (?) Vilka ämnen av de som jag skrev är dåliga i lchf syfte? Jag är så dålig på såntdär och vill lära mig lite mer vad man ska hålla sig borta ifrån :)

Anmäl
2014-04-08 23:43 #9 av: hemul

Dåligt och dåligt, men det som innehåller kolhydrater är mjölkpulver, vasslepulver, skummjölkspulver, riskrisp och vetemalt. Erytritol är en sockeralkolhol. Vet inte riktigt hur det räknas, som noll eller som "lite grann"?


Anmäl
2014-04-09 11:14 #10 av: rapu

Hej idah88

Nu har nog din vän missuppfattat saker och ting.

I chokladen finns många olika ämnen. En del av dessa ämnen innehåller kolhydrater.  Du kan kolla kolhydratmängden i dessa ämnen i någon databas, t.ex  fineli.fi.  När du väl känner till kolhydratmängden i de olika ämnena, bestämmer du om du vill äta sådant.

Stevia och erytritol har inga digesterbera kolhydrater, alltså kroppen tar inte upp dessa ämnen, och de höjer inte blodsockret.

Din väns påstående att man väl kan äta saker sötade med stevia stämmer inte.  Själva stevian är OK, men allt det andra som dessa saker innehåller är kanske inte alls ok.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.