Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende

Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som är beroende

Berndts tråd 2

2014-03-03 10:42 #0 av: berndt

Dels har min gamla tråd blivit ganska lång, dels har så mycket hänt att det är motiverat att börja med ny tråd.

1. Min bypass-operation den 4.6.2013 lyckades i och för sig, men det kom en infektion i såret och jag var på dropp och antibiotika till mitten av september. 

2. På sjukhuset var det helt omöjligt att få LCHF och efter operationen var jag så svag att det givetvis kändes ganska bra att skämma bort sig själv med både det ena och det andra.. man  var ju så sjuk så sjuk..

3. Vikten rasade genom operationen och jag låg t.o.m en aning under 80 kg nåt slag...> "det här går ju bra, jättehejsan"

4. julen kom och gick, med lite choklad o så där..vad gör nu det, när vikten är så här låg...

5. En resa till Italien för två veckor sen misslyckades, så till vida att deras små cafeer med jättegoda bakverk slog knockout på mig..

6. I dag nådde jag nästan gamla höjder med 87,7 kg på vågen... (nåja, toppen var väl kring 94 kg..)

Sålunda helt det gamla mönstret: upp och ned, upp och ned.

Det blir alltså nya tag och därför skriver jag också här, i ett försök att samtidigt sparka mig själv i baken. Måste väl också erkänna och sätta detta under "vi som är beroende.."

Min gamla tråd finns här 

Anmäl
2014-03-03 12:54 #1 av: [Columba]

Lycka till med nya tag!


Anmäl
2014-03-03 13:18 #2 av: konichiwa

Bara att ta nya tag. Du har behövt skämma bort dig ett tag. Lycka till!

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2014-05-28 07:59 #3 av: berndt

Åter rullar tiden på och jag har fuskat och fuskat - och känt mig eländig.

Kilon har det givetvis kommit tillbaka; nu är jag mycket nära min förra topp.

Efter att åt bekanta och familjen i en  månad tutat ut att efter min kusins 60-års kalas, DÅ skall jag börja med LCHF igen - ja, så kunde jag ju inte annat.

Nu har jag alltså varit strikt sen denna veckas söndag och nu är det onsdag. 

Känns helt ok. Kolhydratmängden bärjar hitta sin plats, var väl på c 30 gr i går.

Känns bra.

Samtidigt har diskbråcket som kom i januari när jag började på gym igen efter fjolårets bypass-operation blivit bättre och jag har nu gått på gym igen under maj månad.

Solen skiner, okey, inte just i dag, men inombords!

Jag är på banan igen!  Cool

Anmäl
2014-05-28 08:40 #4 av: dufva

Kul att du är på banan igen Ler

Vad gäller diskbråcket så kan faktiskt kosten vara till nytta och förbättra läget ytterligare

Har själv haft ett par diskbråck och ketogen kost tar ju ner vätskemängden i kroppen rent generellt

Det innebär faktiskt att även diskarna får en mindre vätskespänning och har man ett bråck kan ju varje liten millimeter som disken drar sig tillbaka göra en stor skillnad

Anmäl
2014-05-28 14:11 #5 av: konichiwa

Roligt att höra berndt! Ju lättare man blir ju mer motiverad att fortsätta blir man.

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2016-08-31 08:57 #6 av: berndt

Håhå.... verkligheten tvingar sig på.... här har jag fuskat mig fram o i praktiken levt enligt nåt slags light-LCHF, dvs det enda jag undvikt i verkligheten (om jag är ärlig) är potatis och ris...bakelse till kaffet, äppel, pajbit.. nåja, okey, en bit.. nåja, två bitar då!

Men i går ringde det hårda livet på.

Jag gjorde min regelbundna hälsocheck och läkaren meddelade: socker 7,7. Ny kontroll i oktober och är det lika då, är jag officiellt diabetiker.

Så kan det gå.

Men jag vet ju, jag vet ju att det bara är en fråga om min mat. Men vetskap är en sak och att leva efter det en annan. BMI har krupit upp till 34, så där bara...

Men nu har jag en liten gasbrännare där under baken som påminner... hur vill jag ha mitt liv, på riktigt?

Givetvis blir det LCHF, strikt hädanefter.

Säg att visst, givetvis klarar jag det! För jag tror det inte riktigt själv.... 

Image courtesy of KEKO64 at FreeDigitalPhotos.net

Anmäl
2016-08-31 09:52 #7 av: Ary

Det klarar du! Lägger du lite jobb på matlagningen är det mycket gott du kan äta fast med mindre kolisar. Skrattar

Anmäl
2016-09-06 09:19 #8 av: berndt

Första veckan vikten ned från 93,5 till 91,7 vilket är helt OK, extra vatten pressats ut.

Socker var 6,6 och ketos 0,4 vilket är vad jag vill minnas normalt för mig. Viktigast är att sockervärdet gått ned från 7,7. I övrigt är jag lite tveksam till när jag mäter först det ena o sen det andra med samma mätare.. borde den kallibreras emellan?

Nån som vet? Mätaren är FreeStyle Precision

Anmäl
2016-09-15 07:25 #9 av: berndt

Inga åsikter om blandmätning med FreeStyle Precisionmätaren? Kan man/är det Ok att mäta först socker o sen ketos direkt efter varandra?

I övrigt kan jag berätta att efter just två veckor med relativt strikt kost (under 60 g kolh/dag) har sockret gått ned från 7,7 till 5,8 (enligt hemmamätaren).

Vikten har börjat röra på sig.. (från 93,5 till 91,7)

LCHF rules! SkrattarSkämtarSkrattar

Anmäl
2016-09-15 11:56 #10 av: Inkanyezi

Det är okej att blanda mätningar. Det är stickan som avgör vad du mäter.

Anmäl
2017-10-09 10:04 #11 av: berndt

Man börjar känna sig som en beroende - och det är man ju; av socker.

skall man inte börja så här: Jag heter Berndt och jag är sockerberoende.

Trots varningen av läkaren i fjol om mitt sockervärde blev året precis som tidigare, upp och ned; inte orimligt med kolhydrater, men sötsaker då när det bjöds.

Givetvis var sockervärdet för högt (7,1) när jag tog stora labbprovet för några veckor sen och givetvis gav läkaren diabetesdiagnos eftersom jag inte fått ned värdet. Positivt var att långtidssockret inte var för högt.

Kanske jag nu får skallen att tro på verkligheten?

För en vecka sen tog jag på allvar i bruk FatSecret som jag tycker är jättebra för att hålla koll på vad du äter. Passivt har jag varit medlem i Kostdoktorn flere år, nu är det tid att läsa både där och här på KiF.

Vid den senaste hemmamätningen var sockret 5,7 och ketosen 0,6, vad jag kommer ihåg brukar jag börja gå ned redan vid ketosen på denna nivå, även om det officiellt inte ens är riktig ketos. Har haft svårt att få upp ketosen över detta.

Nå, nu har jag hållit matprocenterna typ 6-79-15% (fredags) och totalintaget har förra veckan varit 3-500 kalorier under vad jag "borde" få, men jag har varit mätt. Nu satsar jag på att inte gå över med proteinet, något jag hade svårt med tidigare.

Det är kanske på rätt väg (igen). Nu är det ju verkligen fråga om min hälsa och inte bara vikten.

Anmäl
2017-10-09 23:35 #12 av: hemul

Hej! Jag förstår inte. Fick du diabetesdiagnos inbart på ett lite högt fastevärde trots att långtidssockret är bra?


Anmäl
2017-10-10 09:38 #13 av: berndt

Så ville min läkare påstå jo... Eftersom jag nu totalt vid tre mätningar under olika tidsperioder haft över 7 i sockervärde/fasteblod.

Första gången sa hon att ok, ditt långtidssocker var ändå normalt.. så hon gav ännu inte den diagnosen, men sen fick jag nu c 6 mån senare igen över 7 i värde.

Nå, det har ju inte nån praktiskt betydelse eftersom jag genast började med strikt LCHF och sköter det själv på det sättet, vare sig det är korrekt diagnos eller inte.Cool

Anmäl
2017-10-25 08:28 #14 av: berndt

NÅja, äntligen.

90 kg har spruckit definitivt (89,3 kg)  och för första gången någonsin under de otaliga gånger jag försökt på LCHF och mätt min ketos har jag nått verklig ketosnivå, 1,7.

Vikten har ännu inte börjat rasa, men det går ju sakta åt rätt håll.

Sockervärdet går lite upp och ned, men hålls inom rimliga gränser. I dag 6,6 och förra veckan 5,4. I och för sig: hur kan sockret vara högre (morgon-fastemätning) när jag är i ordentlig ketos? Nåja, kroppen vet väl vad den gör får jag hoppas.

Jag har ätit ganska precis 5-20-80 där kolhydraterna har varierat typ från 15-28 g men det som jag nu lyckats med är att proteinet hållit sig under eller kring 85 g och fettet stadigt på hög nivå. T.o.m lite vin under weekenderna.

Det betyder nog att ingen ketchup, ingen joghurt, lite ost, lite tomat, lite morötter (typ 1-2 bitar bara) och jag väger i regel allt jag äter och sätter in i FatSecret. Då hålls jag på banan.

Utmaningen: att klara dieten under två veckor i södern. Resan börjar i fredag.

Anmäl
2017-10-29 06:34 #15 av: mafmaria

Du skriver inte jättemycket om i vilka situationer du faller ifrån LCHF men av det jag kan utläsa tror jag att du ska fokusera en del där. Du vet uppenbart hur du ska göra men faller dit ändå. 

Är det speciella situationer, typ sociala tillställningar, spontana infall när butiken säljer 3 för 10kr, eftermiddagsfikat  eller när du väl sitter till bords och utan att tänka tar en portion till som är värst? Börja med det som du identifierar för det största problemet.  Det finns hjälp att få även om landstinget i dagsläget sällan har möjlighet till det. Det sitter ju inte i metoden eller maten utan i hjärnan. (Arteget, t.ex,  är ett privat företag som pysslar med sockerberoende.)

Anmäl
2017-10-29 14:29 #16 av: Zepp

Mm.. du har koll, dvs fastesocker är som regel inte världens grej att hänga upp sig på.. utan främst om det är i högre intervall vid flera olika provtagningstillfällen!

Och långtidssocker är oftast betydligt bättre prediktion!

Iallafall.. du har en inte oäven övervikt, eller underlängd för din vikt?

Och sammantaget så kan det peka i en viss riktning, den allvarligare och jobbigare är väl då Insulinresistens?

Andra minst lika jobbiga symptom är då på tok för lite motion/fysisk aktivitet/eventuell kopplat till stress/dvs en helt normal sk västerländsk livstil.

Grejen är väl snarare att det borde diagnosticeras Metabolt syndrom.. dvs du har fortfarande tillfälle att slippa utveckla full diabetes?

Och du har koll på vad som gör vad, stress och västerländsk leverne  samt att regelbunda motionsvanor är j*vligt jobbiga att lägga in i sitt nuvarande liv.

Enklast är att jobba på matintaget, men det brukar som de flesta "dieter" vara cirka några månader på sin höjd!

Hur som helst så om man redan dragit på sig ansenlig vikt samt högt fastesocker.. så tarvar det som regel längre perioder av strikt mat och eventuellt även fysisk aktivitet.. i värsta fall även fasteperioder!

Grejen är att göra ens celler mer mottagliga för insulin/mindre resistenta mot insulin och mindre beroende utav glukos.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-03-07 12:27 #17 av: berndt

Nåja, nu har jag varit någorlunda strikt under hösten och fakir sedan mitten av januari, dessutom nu kombinerat med periodiskt fasta kl 20-12.

Mitt sockervärde håller sig stabilt och min ketos är hygglig (0,8-1,5) 

Min vikt har rasat - se bild! 

Jag har delat in min resa i delmål - det andra delmålet (82 kg) är mycket nära och nästa blir 78 kg för att sedan komma till det ultimata målet: 75 kg. Under 80 kg har jag inte varit sen jag var 30 år.... (nu 65)

I april tänker jag ta mitt avtalade labb-prov och besöka min läkare (se tråden ovan).

Har ni förslag på vilka prover - förutom socker/långtidssocker - jag borde ta för att kolla hur mycket bättre jag blivit av 6 mån LCHF? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.