Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

nytt om statiner

2014-02-28 15:03 #0 av: goja

Det verkar som om alla sätt är användbara för att övertyga om att statiner är bra, det senaste är att vid sänkta blodfetter med hjälp av statiner så minskas plack på tänderna!

http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/medicin_teknik/article3808785.ece

Anmäl
2014-02-28 15:32 #1 av: [MrDiabolic]

Nu var det inte plack på tänderna det stod om, utan plack i blodkärlen, d.v.s. det som i folkmun kallas åderförfettning eller åderförkalkning.

Anmäl
2014-02-28 15:59 #2 av: goliath

Denna reviewn av 19 interventionsstudier på hårda end points som faktiskt sjukdom, ser en riskreduktion för hjärtsjukdom med 37% (relativ risk) eller 1,4% (absolut risk).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440795

Studien såg faktiskt på folk utan tidigare hjärt/kärl händelse. Men alla hade någon form av riskfaktor (tex förhöjt blodtryck, knasiga lipider)..

Anmäl
2014-03-01 00:47 #3 av: Zepp

Mnja.. tror inte journalisten läst studien.. jag gjorde ett försök.. det var mycket om ensymer och genuttryck!

De använde vad jag förstår inte statiner utan diverse andra kemikalier och genmetoder för att indikera olika verkansmekanismer vid bildning av ateroskleros och vilka som är inblandade vid regresion av placken!

"I den aktuella studien använde forskarna möss med förhöjda nivåer av det "onda kolesterolet", LDL-kolesterol, som likt människor med högt LDL bildar avancerade plack. Med en slags genetisk strömbrytare kunde forskarna även när som helst sänka kolesterolnivåerna i blodet. De upptäckte att när LDL-kolesterolet sänktes försvann de tidiga placken nästan helt, vilket delvis förvånade forskarna. Mogna och avancerade plack däremot blev mindre, men fanns fortfarande kvar. Hos människor kan LDL-kolesterolet sänkas av kolesterolsänkande läkemedel, exempelvis statiner."

http://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/tidiga-plack-i-karlvaggen-tillbakabildas-helt-nar-kolesterolnivaer-sanks,c9542422

Hur som helst fanns det pasusar som var intressanta, för gemene man!

"According to GO analysis of the PCL-responsive gene set (n = 1752) of mature lesions, the top molecular and cellular function was lipid metabolism (Table S15) and the top disease categories were connective tissue disorder and metabolic disease."

 

http://www.plosgenet...pgen.1004201#s2

 

Med andra ord.. bindvävssjukdom och metabolt syndrom!


Men som lök på laxen.. så hittade jag fler studier av samma forskare!

 

"In addition, plaque age was inversely related to plasma insulin levels suggesting that insulin levels may be involved in determining plaque age. Consistent with this notion, genes involved in immune responses and oxidative phosphorylation were more active in plaques with faster formation times.

Our findings suggest that a subtle increase in plasma insulin levels, reflecting mild insulin resistance, increases the pace of plaque formation, possibly by inducing gene activity involving immune responses and oxidative phosphorylation. This would lead to plaques with more macrophages and fat and less collagen, which are more prone to rupture and cause clinical manifestations. Theoretically, improved glucose control might be desirable to prevent diabetes but also to increase plaque stability by prolonging plaque formation time."

 

http://www.ncbi.nlm....les/PMC3072386/

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-03-01 13:42 #4 av: peoy

Har inte sett den här (än).. men kanske sevärt ?

http://newsvoice.se/2013/05/08/myten-om-statiner-och-kolesterol-avlivas-i-dokumentaren-statin-nation/


Anmäl
2014-03-01 14:43 #5 av: Suzanne56

Den är väldigt sevärd!

Anmäl
2014-03-02 00:18 #6 av: peoy

Kollar nu.. riktigt intressant.. speciellt när man själv hör till den gruppen som "vården" försöker ha ihjäl...

Har varit på vårdcentralen för "besvär" mindre än 5 ggr på 12 år, och då har det varit nån gång för min elaka dödshosta (som försvann när jag slutade med gluten), och en gång för en fellandning (på örat) på Piteå havsbad + en reklamation på det besöket för att jag fick en kass, ignorant läkare första gången (kommer inte på de 2 till av "mindre än 5", om jag inte räknar med 40-årskoll och kommande återbesök och den extra provtagnignen, ALAT, inför statiniseringen av mig, dom vill göra före det)...

Nu vill dom ha dit mig igen (ny inträdeskostnad) för att ta "fler prover" (efter 40-årskollen) pga "höga kolesterolvärden" (10,8 total, 8,1 av "det eleak" LDL), prover som jag bad dom ta när jag var där (hade med alla gamla labbsvar, men dom ville dom inte se vid provtagningen, utan skulle ta det på samtalet om resultaten kommande vecka), men som dom inte "kunde ta" (försöker få det till reklamation igen, blir felbehandlad/ignorerad ungefär varje gång oavsett till vem på VLL jag kommer till)..


Anmäl
2014-03-11 11:51 #7 av: goja

Detta med statiner är ett återkommande problem. Jag har varit på kranskärlsröntgen och de har hittat några förträngningar i några kärl (5 i vänstra och en i högra, en var t.o.m. helt igentäppt). Så nu blir det en bypass-operation om två månader, vilket enligt läkaren är det bästa i mitt fall. Det kan jag köpa, men så betonade han att det är väldigt viktigt att jag börjar med statiner igen för att förhindra framtida komplikationer, dvs nya förträngningar. Jag kommer att kallas till samma hjärtspecialist som jag var hos i slutet av förra året och som är "expert" på statiner (blodfettssänkande mediciner) och som jag haft en lång diskussion med angående att jag vägrar äta statiner. När jag hänvisade till kostdoktorn så avfärdades han med motiveringen att han inte vet så mycket eftersom han inte forskat själv (?!). Eftersom det är glykosen i blodet som kleggar igen kärlen så borde det inte, om jag äter LCHF - strikt eller liberal, vara något problem med igenkleggning av kärlen, eller tänker jag fel? Mina kolesterolvärden är för höga, 7 med LDL på 4,42 och HDL 1,5, enligt läkarna så det är "väldigt viktigt" att jag äter statiner. Så några råd, hur skall jag tänka?

Anmäl
2014-03-11 17:37 #8 av: Zepp

Och din APO-kvot var?

Högt blodsocker gör att man får mer glykoliserade lipoproteiner.. dessa kan inte brytas ner i levern sen.. utan lagras i kärlväggen, där de tas omhand av macrofager.

Problemet är när inlagringen är högre än bortforslingskapaciteten.. då växer det till plack.

Lika kan det vara om man har hög antal APOb.. det handlar ofta om metabolt syndrom och/eller FH.. den senare handlar ofta om en reducerad ärftlik defekt där man har dåligt med LDLreceptorer i levern för att bryta ner förbrukade.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-03-11 18:17 #9 av: Sindri

#7 av goja

Jag är inte helt insatt i exakt hur en bypass-operation går till, men finns det minsta chans att de kan ta ett prov på den plack som finns i dina kärl och analysera vad den består av. Skulle vara väldigt intressant att veta huruvida det har sitt ursprung i ägg och smör eller från mjöl och socker. Det kanske inte låter sig göras, men visst vore det intressant att veta.

Ja, och du ser ju vad Zepp skriver. Maken till påläst människa....Är det inte dags att doktorera snart....Blinkar

Hur länge har du ätit LCHF? Är det inte alltför länge är väl chansen att placken började byggas upp innan rätt stor.

Anmäl
2014-03-11 22:23 #10 av: goja

Jag har ätit LCHF sedan dryg ett år tillbaka, men problemen har börjat långt innan detta. Jag har tidigare trott att det varit blodtrycksmedicinen som ställt till det och gjort det svårt för mig att andas. När jag slutat med blodtrycksmedicinen eller bytt sort har det blivit bättre, bäst när jag inte åt någon alls. Jag tror inte att detta har med fetter att göra utan snarare det liv jag levde tidigare med mycket socker i form av godis, söta efterrätter, kaffebröd etc under många år.

Zepp: jag har inte fått någon APO-kvot men mina senaste värden är:

HbA1c 42 (i procent 5)

Kolesterol 7

triglycerider 2,4

HDL 1,5

LDL 4,42

P-Kreatin 72

Pt-Krea eGFR, MDRD >90

P--Non HDL kolesterol 5,5

Jag vet inte om värdena säger något, men de säger (flera olika) att kolesterolet är för högt och att jag måste börja med statiner.

US i Linköping rekommenderade (kräver) att jag börjar med statiner men överlåter till den hjärtläkare som jag träffade i Norrköping att ta diskussionen med mig eftersom han är expert.

Jag behöver lite argument till varför jag inte skall äta detta. Det jag sagt tidigare är att det är bara att ta fram listan med biverkningar och jag kan pricka av de flesta: viktuppgång, ont i leder, förhöjt blodsocker etc.

Anmäl
2014-03-11 23:23 #11 av: Zepp

Det främsta argumentet är väl att du är diabetiker?

Dvs det är förödande för insulinutsöndringen.

http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/liten-sankning-av-kolesterol-riskabel-for-diabetiker/

Sen så handlar det mer troligt om din diabetes.. dvs du har den genetiken.. fel kost kan ioförsej förvärrat det hela.

Och du har förträngningar.. kanske du är en av de få som har nytta av statiner.. ingen som vet.. när du inte ens vet APOb.

Statiner är HMGcoa-reductase hämmare, strikt ketogen diet nedreglerar oxå HMGCoA-recutase.. via Glukagon.

"HMG-CoA reductase is also hormonally regulated. The enzyme exists in phosphorylated (inactive) and dephosphorylated (active) forms. Glucagon stimulates phosphorylation (inactivation), and insulin promotes dephosphorylation, activating the enzyme and favoring cholesterol synthesis."

http://www.bioinfo.org.cn/book/biochemistry/chapt20/bio8.htm

Men jag kommer inte att sitta här och skriva att du inte skall ta ordinerad medecin.. bara ge dig lite information om olika saker.. så du har större chans att diskutera med din läkare.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-03-12 15:22 #12 av: goliath

Goja, 

Ditt blodprov var fastande va? Triglyceriderna på en som ätit lchf ett års tid är ofta lägre är ditt BP visar..


Anmäl
2014-03-12 18:47 #13 av: goja

Ja, jag var fastande. Jag vet inte varför men jag har fastnat runt tresiffrigt till min längd på 188cm. Jag är alltså för kort för min vikt!

Jag har tappat 2-3 kilo sedan januari 2013. Totalt i höstas 10 kg men tagit tillbaka 7. Jag tycker att jag kör väldigt strikt men tydligen inte tillräckligt. Viktåtertagandet började när jag var tvungen att börja med blodtrycksmedicinen igen, jag vet inte om det påverkar vikten?

Problemet är att blodtrycket inte sjunker, endast bs har sjunkit från 58 till 52 till 48 och nu 42. Alltid något.

Blodfetterna borde sjunka med LCHF, men tydligen så gör jag något fel.

Anmäl
2014-03-12 19:19 #14 av: goliath

I allafall ser man ofta att triglyceriderna reduceras ganska kraftigt vid lchf.. Att de övriga blodfetterna reduceras så mycket vettefanken.. Ofta höjs de väl, men sammansättningen och proportionerna mellan dem kan ofta förbättras avsevärt..

Anmäl
2014-03-12 21:56 #15 av: goja

Tvärtom, triglyceriderna har ökat från 1,4 till 2,4

Anmäl
2014-03-13 23:47 #16 av: goliath

Ja det är det som är speciellt. Och innan lchf åt du rikligt med kolisar? Altså nånstans mellan 35 och 60 E% typ? Och reducerade detta för ca ett år sen till lchf nivåer och fick nästan fördubblade triglycerider?

Anmäl
2014-03-14 23:10 #17 av: Zepp

Höga triglycerider är oftast av diabetes/metabolt syndrom.

Har oxå problem med mina triglycerider.. och NonHDL kolesterol.

Och jag är definitivt inte diabetiker.. HBA1c på 32.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-04-02 10:38 #18 av: goja

Så, då har jag pratat med "min" hjärtläkare igen. Som vanligt så är han för att jag ska äta statiner, trots att han vet om alla biverkningar som jag får. Svullna leder, huvudvärk, värk i leder etc. det är bara att pricka av i listan. Jag fick efter mycket tjat göra ett apokvottest men har bara fått resultatet upplöst per telefon, hela resultatet skall skickas till mig senare.

ApoA1 1,61

ApoB 1,47

Kvot 1,91

jag vet inte om det är dåliga siffror eller ej, någon som vet?

Kanske hjälper det med att börja äta mycket strikt LCHF?

Anmäl
2014-04-02 13:00 #19 av: goja

Kvoten borde bli 0,91, vilket är bättre men inte helt OK


Anmäl
2014-04-02 15:50 #20 av: goja

Så då har jag fått värdena med e-post från läkaren: Blodfetter 2014-02-17: Kolesterol 7.0, Triglycerider 2.4, HDL-kolesterol 1.5 och LDL-kolesterol 4.4 (vanliga blodfetter)

Blodfetter 2014-03-25: ApoA1 1.61, ApoB 1.47 (apolipoproteiner)

De viktigaste målvärdena för behandling är följande (med dina värden inom parentes):

LDL-kolesterol < 1.8 (4.4) mmol/L

ApoB < 0.8 (1.47) g/L Så några kommentarer?

Anmäl
2014-04-05 14:39 #21 av: Zepp

Ja altså du har en kvot på 0,91.. det ligger åt det högre hållet på skalan men inte direkt alarmerande.. utan mest högt om du redan har andra riskfaktorer!

Jag ligger på 1,0.. och då har jag antagligen sänkt mitt rejält iomed kost och livstilsförändringarna!

Och ja.. det är APOb som ställer till värdena för dig och mig.. de kunde vara bättre.. iomed att de kan utgöra en risk!

Annat som sticker ut lite är triglycerider.. de borde vara 1,7 eller lägre!

Jag hade 5,9 senast.. mest troligt genom att jag drog i mig en hel del alkohol kvällen före blodprovet.. på grund av lite sk social/arbetsrelaterad stress!?

Du kan skita  fullständigt i LDL.. det är hur som helst svårt att beräkna/mäta.. koncentrera dig på APOkvot.. APOb, och alla andra faktorer!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-04-15 18:51 #22 av: goja

Har då fått brev från min distriktsläkare på VC med resultatet för apo-kvoten. "Apolopoproteinkvoten är förhöjd, 0.91 mot övre värden 0.90". Han har skrivit brev till min hjärtläkare på lasarettet för avgörande vilket läkemedelsval som passar mig. Jag har redan pratat med honom tidigare och har förordar starkt att jag skall börja med statiner. Jag har tydligt klargjort att jag inte är intresserad av att börja med statiner. Jag har provat ett antal varianter men det enda som det ger är att jag kan pricka av listan med biverkningar. Jag tycker inte, utan att vara kunnig, att detta förhöjda värde är allvarligt, vad tycker ni?

Anmäl
2014-04-15 19:08 #23 av: hemul

Pja, vi tror ju att den håller sig utan socker, men inte lär den väl smaka så kul.


Anmäl
2014-04-15 20:23 #24 av: [tick]

Du har gjort det igen hemul! :D

Anmäl
2014-04-15 21:11 #25 av: Zepp

#22

Ja du har altså lixom jag en förhöjd risk iomed främst för hög andel aterogena APOb!

Frågan är om läkarna skulle tycka allt var bra om vi hade hamnat på 0,89?

Sen på det.. vilka andra riskfaktorer har du för CVD?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-04-17 17:33 #26 av: goja

Det enda som jag lider av är förträngningar i vissa kärl i hjärtat, men jag skall göra en bypass i mitten av maj, och då, säger läkaren "är det mycket viktigt att jag börjar med statiner och fortsätter med blodtyckssänkande medicin". Blodtryckssänkande kan jag acceptera men inte statinerna. Min förhöjda kvot (0,91) gör att jag "måste" börja med statiner!! Men det är inte värt det med alla de biverkningar som jag fått tidigare när jag provat dessa.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.