Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

LCHF Havregrynsgröt - Valnötsgröt

2014-02-26 08:45 #0 av: Marianns LCHF Mat & bak

Äntligen kan vi få en gröt som påminner om havregrynsgröt i smaken!!

Det var när jag upptäckte hur valnötsmassa (mandelmassa på valnötter) smakade som havregröt, som jag förstod att nu har jag knäckt koden till havregröt!

Detta är nog den allra godaste lchf-gröten alla kategorier!! Testa så får du se!
©2014 MariannAndersson

Ingredienser:
30 gram gram smör (för mejerifri smaklöst kokosfett)
2 ägg
50 gram malda valnötter (ca 13 gram /100 gram)
1 dl grädde (eller 0,75 dl vatten+30 gram smör/smaklöst koksfett, eller mandelmjölk. Havregrädde ca 5-6 gram kh)

ev 1-2 msk fibrexflingor om man vill ha tugget av ”havregryn” ( gröten på bilden är utan och jag finner den godast utan)
ev lite salt efter smak

Gör så här:
Vispa upp äggen lätt med de malda valnötterna, vispa sedan kraftigt ner grädden eller vald vätska.
Smält smöret på medelvärme och (ev låt fibrexen smälta med här) häll ner ägg- och valnötsgrädden, koka sakta upp under omrörning, låt den koka till en grötkonsistens.
 Servera med lätt kokta äpplebitar (om man tillåter sig det) eller gör så som jag alltid ville äta min havregröt strö över bakery+ sötning!

Ursprungsgröten: LCHF-Gröt

Anmäl
2014-02-26 14:31 #1 av: [Jennifer71]

Hej,
Vad roligt med något nytt. Havregrynsgröt med lite lingon, mums. Verkar lite omständigt men värt att testa. Tack för tipset.

Anmäl
2014-02-26 14:37 #2 av: [Annamaja27]

Tycker det är ännu godare om man använder blötlagda (och torkade) valnötter.

Då blir det dessutom ännu mer omständigt Skrattar

Anmäl
2014-02-26 15:56 #3 av: ashe

En portion ger drygt 11 g kolhydrater, utan vispgrädde drygt 8 g. Det är i mesta laget för mig...

Men intressant att valnötter smakar havregryn.

Anmäl
2014-02-26 19:24 #4 av: Kajak11

Intressant. Och kanske en bra laddning innan någon åker Vasalöppet i helgen:-)

Anmäl
2014-02-27 07:56 #5 av: Marianns LCHF Mat & bak

#3 men jag ger ju tydligt alternativ på andra vätskor än grädde!
Ta vatten och smör/kokosfett och mandelmjölk på gröten.

wikipedia skriver 3,5 kh /100 gram för valnötter. Fineli också något liknande

Anmäl
2014-02-27 09:22 #6 av: ashe

"Utan vispgrädde drygt 8" skrev jag.

Men det intressanta är ju skillnaden i tabellerna. Undrar om livsmedelsverket räknat med skalet?

Och upptäckten om havresmak från valnötter är jätteintressant tycker jag. Ger nya ideer! Tack

Anmäl
2014-02-27 09:30 #7 av: Orakletidelfi

Låter rätt mycket för mycket på SLV:s uträkning. Om man t.ex. kollar här: http://www.eatlowcarbhighfat.com/?p=324  Om fibrerna räknas bort som vi gör här så blir det tom under 2 gram/100!


Nu är det ju skillnad beroende på växtplats sort etc men en så pass stor skillnad är svår att förklara måste man säga!


Anmäl
2014-02-27 10:30 #8 av: Biami1.

Hej! 

Tack för receptet. Undrar bara hur jag ska tyda denna rad:

50 gram malda valnötter (ca 13 gram /100 gram)

Är det 13 gr skalade nötter/100 gr oskalade?

Anmäl
2014-02-27 12:09 #9 av: Orakletidelfi

Det tolkade jag först som kh. Men eftersom Mariann sen skriver att det är 3.5 gram kh per 100 så kan det ju inte vara så...  Snopen

Anmäl
2014-02-27 12:35 #10 av: Marianns LCHF Mat & bak

det är 13 gram kh per 100 gram som avses. Men när jag skulle efterkolla då jag tyckte #3 räknade ut massa kolhydrater så såg jag att wikipedia skriver 3,5 och fineli nått liknande... så .... ja jag vet inte inte vad valnötter innehåller egentligen, men om man räknar på 13 så har man ju inte räknat lågt ;)

Anmäl
2014-02-27 13:00 #11 av: Septima

Jag testade din gröt - jättegod och väldigt mättande, men inte smakar det väl HAVRE?   Tänker att detta alternativ är så pass dyrbart att det bara är motiverat om man av olika skäl absolut inte klarar äkta vara men ändå inte står ut utan att någon gång då och då äta något som kanske påminner om denna? 

Jag längtar ibland efter gröt och i synnerhet havregrynsgröt. Nu är det ju inte så FRUKTANSVÄRT mycket kolhydrater i havregryn och glutenhalten är visst också rätt låg så jag tar mig en portion av äkta vara ändå ibland och får inga men av det. Jag blandar också ut med havrekli som innehåller ännu mindre kolhydrater men faktiskt smakar riktig havre (jag jag vet att fibrer kanske inte är så bra)  Men jag har också experimenterat fram "LCHF-gröt" som jag gillar . Chiafrön med mandelmjöl, linfrön (för konsistensen) och vatten, ibland lite kokosmjöl och ibland hampafrön som "mustighet" och nyttighet. Gott men inte "ersättning" utan en helt annan slags gröt.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.