Annons:
Etikettmat-livsmedel
Läst 13813 ggr
kattfot
2/2/14, 9:29 AM

Vildfångad lax?

Finns det någon sådan att få tag på, var då i så fall? Tycker inte jag sett på flera år….

Annons:
Elfdance
2/2/14, 9:48 AM
#1

Ibland finns vildfångad pinklax i bit. Annars finns det hel sådan till exempel på Willys här där jag bor. Den är också fet och smakar ungefär likadant (i alla fall för mina smaklökar).

Vildfångad lax har jag bara stött på någon gång i en fiskvagn typ, inte lätt att få tag på. Jag har börjat köpa fryst sill fångad i nordostatlanten, den är också fet.

redets
2/2/14, 10:17 AM
#2

Jag har fått tag i det både på ICA Maxi och Coop forum. Den frysta i bitar alltså. Fångad i nordostatlanten. Dessutom har den varit billigare än den odlade.

Cina-y
2/2/14, 10:37 AM
#3

Instämmer med redets.

Fast jag köper ofta en fryst hel filé (sida). Sedan stoppar jag den i ugnen, 175 grader i ca 20 min med bara salt på. Det blir minst 5 matlådor, som jag fryser in en del av. När jag ska äta dem gör jag någon god sås eller äter aromsmör till.

Margareta
2/2/14, 11:46 AM
#4

Lidl brukar ha vildfångad fisk av olika sorter.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

hemul
2/3/14, 3:57 AM
#5

Elfdance! Så sa jag också för en tid sedan och fick mothugg. Tabellvärlden visar lågt fettinnehåll för pinklax, men på påsarna på Willys står något helt annat. Har du eller någon annan någon aning om hur det verkligen förhåller sig?

Jag slutade rekommendera pinklax efter som jag blev osäker på vad som var rätt. Men det är ju synd eftersom den är både god och billig. Inkokt t.ex. tycker jag den är jämförbar med riktig lax.

Orakletidelfi
2/3/14, 8:02 AM
#6

Man är kanske MER benägen att tro "tabeller" är tillverkare?

http://matkalkyl.se/se-pinklax.php

Kan ju inte ta gift på att de har fel men känns lite mer trovärdigt än det de som vill kränga den anger.

Antagligen är det för att de döpt om den som den är svår att hitta. Vet inte vad den kallas nu, chumlax? Men det är ju iallafall inte salman salar som äkta lax heter. Och det vore ju inte så underligt om den skiljer sig från den, när det är en helt annan art.

Edit: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stillahavslaxar  denna är det!

Annons:
Elfdance
2/3/14, 8:27 AM
#7

Hmm, nej jag har inte koll på vad som är sant i detta fall. Men pinklax och chumlax är väl olika i alla fall.

Såhär säger en annan sida om Puckellax(?), eller Pinklax. 

12,5 g fett. Ser inte ut som fisken andra menar.

http://www.all-fish-seafood-recipes.com/index.cfm/fish/salmon/

4,5 g fett står det här men ser inte riktigt vilken mängd det gäller…

http://www.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/pink-salmon

Förvirrande… Hoppas man kan lita på sillens fethet.

AndersAA
2/3/14, 8:42 AM
#8

Frågade på min ICA butik för någon vecka sedan och de hade ingen. Dock sade de att den som är odlad i Atlanten är helt OK, eftersom den får sin föda från havet, dvs det som nu en lax äter simmar in i burarna och därmed skulle det vara i princip detsamma som viltfångad. Hade inte hört detta tidigare, men jag valde att lita på dom och köpte en hel file som jag sedan styckade och fryste in i portions-bitar.

Googlade lite på detta när jag kom hem men kunde inte hitta något om det verkligen stämde eller om även dessa varianter stöd-fordras med något annat. Däremot stod det att om det var KRAV-märkt, så skulle de uppfylla en hel del bestämmelser som skulle göra det till bra val.

Kan också konstatera att smaken var en helt annan än de frysta pack som jag tidigare brukat köpa, till det bättre alltså :-) 

Någon som vet mer om detta? Skulle vara intressant att veta exakt hur det fungerar…

Orakletidelfi
2/3/14, 8:49 AM
#9

det är vl inget FEL på fisken men inte lika fet iallafall…

jag googlade på pinklax och den har i allafall samma vetenskapliga namn som chumlax 

 http://www.aftonbladet.se/matvin/article11255616.ab (gammal artikel)

nej det var det ju inte, när jag läser noggrannare, lite olika "efternamn" efter Onchorhynchus , två olika men båda har mycket mindre fett, 2 resp 4 gram per 100.

hemul
2/3/14, 10:47 AM
#10

Ja, chumlax är en helt annan historia. Den är inte god.

Jo, jag vet att det tabellvärldena är låga, men det står som sagt helt annat på förpackningen, över 16%. Den smakar ju också saftigt, till skillnade mot chumlaxen som är som gammal kofta. Det är ju det jag undrar över.

Upp till toppen
Annons: