Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Vildfångad lax?

2014-02-02 09:29 #0 av: kattfot

Finns det någon sådan att få tag på, var då i så fall? Tycker inte jag sett på flera år....

Anmäl
2014-02-02 09:48 #1 av: Elfdance

Ibland finns vildfångad pinklax i bit. Annars finns det hel sådan till exempel på Willys här där jag bor. Den är också fet och smakar ungefär likadant (i alla fall för mina smaklökar).

Vildfångad lax har jag bara stött på någon gång i en fiskvagn typ, inte lätt att få tag på. Jag har börjat köpa fryst sill fångad i nordostatlanten, den är också fet.

Anmäl
2014-02-02 10:17 #2 av: redets

Jag har fått tag i det både på ICA Maxi och Coop forum.
Den frysta i bitar alltså. Fångad i nordostatlanten.
Dessutom har den varit billigare än den odlade.

Anmäl
2014-02-02 10:37 #3 av: Cina-y

Instämmer med redets.

Fast jag köper ofta en fryst hel filé (sida). Sedan stoppar jag den i ugnen, 175 grader i ca 20 min med bara salt på. Det blir minst 5 matlådor, som jag fryser in en del av. När jag ska äta dem gör jag någon god sås eller äter aromsmör till.

Anmäl
2014-02-02 11:46 #4 av: Margareta

Lidl brukar ha vildfångad fisk av olika sorter.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2014-02-03 03:57 #5 av: hemul

Elfdance! Så sa jag också för en tid sedan och fick mothugg. Tabellvärlden visar lågt fettinnehåll för pinklax, men på påsarna på Willys står något helt annat. Har du eller någon annan någon aning om hur det verkligen förhåller sig?

Jag slutade rekommendera pinklax efter som jag blev osäker på vad som var rätt. Men det är ju synd eftersom den är både god och billig. Inkokt t.ex. tycker jag den är jämförbar med riktig lax.


Anmäl
2014-02-03 08:02 #6 av: Orakletidelfi

Man är kanske MER benägen att tro "tabeller" är tillverkare?

http://matkalkyl.se/se-pinklax.php

Kan ju inte ta gift på att de har fel men känns lite mer trovärdigt än det de som vill kränga den anger.


Antagligen är det för att de döpt om den som den är svår att hitta. Vet inte vad den kallas nu, chumlax? Men det är ju iallafall inte salman salar som äkta lax heter. Och det vore ju inte så underligt om den skiljer sig från den, när det är en helt annan art.


Edit: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stillahavslaxar  denna är det!

Anmäl
2014-02-03 08:27 #7 av: Elfdance

Hmm, nej jag har inte koll på vad som är sant i detta fall. Men pinklax och chumlax är väl olika i alla fall.

Såhär säger en annan sida om Puckellax(?), eller Pinklax. 

12,5 g fett. Ser inte ut som fisken andra menar.

http://www.all-fish-seafood-recipes.com/index.cfm/fish/salmon/

4,5 g fett står det här men ser inte riktigt vilken mängd det gäller...

http://www.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/pink-salmon

Förvirrande... Hoppas man kan lita på sillens fethet.

Anmäl
2014-02-03 08:42 #8 av: AndersAA

Frågade på min ICA butik för någon vecka sedan och de hade ingen. Dock sade de att den som är odlad i Atlanten är helt OK, eftersom den får sin föda från havet, dvs det som nu en lax äter simmar in i burarna och därmed skulle det vara i princip detsamma som viltfångad. Hade inte hört detta tidigare, men jag valde att lita på dom och köpte en hel file som jag sedan styckade och fryste in i portions-bitar.

Googlade lite på detta när jag kom hem men kunde inte hitta något om det verkligen stämde eller om även dessa varianter stöd-fordras med något annat. Däremot stod det att om det var KRAV-märkt, så skulle de uppfylla en hel del bestämmelser som skulle göra det till bra val.

Kan också konstatera att smaken var en helt annan än de frysta pack som jag tidigare brukat köpa, till det bättre alltså :-) 

Någon som vet mer om detta? Skulle vara intressant att veta exakt hur det fungerar...

Anmäl
2014-02-03 08:49 #9 av: Orakletidelfi

det är vl inget FEL på fisken men inte lika fet iallafall...

jag googlade på pinklax och den har i allafall samma vetenskapliga namn som chumlax 

 http://www.aftonbladet.se/matvin/article11255616.ab (gammal artikel)


nej det var det ju inte, när jag läser noggrannare, lite olika "efternamn" efter Onchorhynchus , två olika men båda har mycket mindre fett, 2 resp 4 gram per 100.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.