Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Kolesterol

2014-01-27 21:36 #0 av: ingemarekb

Hej, Ingemar här.

Är snart på g för att ta kolesterolprov . Har med mycket stor glädje ätit LCHF mat sedan i april förra året. det enda jag "brukar" förutom LCHF är rött vin och kroppkakor (smålänning). Gått ner ca 10 kg som är ungefär vad jag vill göra.

En månad efter jag började med LCHF var jag på läkarkontroll. Hade (enligt läkaren) för högt kolesterolvärde. Fick bara en "siffra". 

Har ju läst här från rätt många att den siffran inte är speciellt trovärdig.

Har för mig att du Zepp hade en redogörelse om kolesterol, men han inte finna den informationen.

Kan du eller andra tala om för mig vad jag ska kräva för info inför läkarbesöket angående kolesterol, Dvs. inte bara en "siffra"!

Tack på förhand,

Ingemar


Anmäl
2014-01-27 22:04 #1 av: Zepp

Totalkolesterol, HDL Triglycerider, LDL(Räknas eller mäts?), APOkvot!

Resten kan du räkna fram själv.. eller så hjälper vi dig!

Begär helt enkelt att få allt på papper.. allt de mätt.. oavsett vad de mätt!

Du kan få hur många redogörelser du vill.. för man kan bolla lite som man vill med de värden man får fram.. och beroende på vad man misstänker att man lider av!

Man kan lida av metabolt syndrom, diabetes, FH, andra lipiddysfunktioner.. olika lipoprotein defekter/varianter, vara hyrperresponder och en massa annat!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-01-27 23:06 #2 av: Kvothe

Vad ska man be om för att få apokvoten.

Eller är det bara en uträkning av HDL/LDL..


Gick för 3 månader på privat kolesterolprov och där visste de inte om nånting som hettte APO eller APOkvot. Iofs i Finland, men ändå.. Kan scanna in mina resultat senare i veckan.

Anmäl
2014-01-27 23:26 #3 av: ingemarekb

Tackar för svar, Zepp, med det du skriver här har jag en "uträkningstabell" Så det ska nog fixa sig. Tack så mycket.

Kvothe, lite så känner jag också. När jag för snart ett år sedan tog kolesterolprov, sa de bara att "oj va högt du har". Vad är det som är högt frågade jag. Ja, ditt kolesterol sa de. Men finns det inte varianter på bra och dåligt kolesterol svarade jag försiktigt. Nä, du har högt sa de!

Anmäl
2014-01-27 23:52 #4 av: Zepp

Man skall be om att få APO-kvoten eller ApoB/ApoA1!

"Bättre mäta apolipoproteiner än traditionella lipider i klinisk rutin"

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=3421

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-01-28 00:06 #5 av: Zepp

Man kan inte räkna fram APO-kvoten från vanliga kolesterolprover!

Man kan bara mäta den.. och man bör ta vanligt kolesterolprov oxå.. då ser man för det mesta helheten!

Vanliga provet mäter kolesterol, dvs ämnet kolesterol först totalt, sen endast i HDL-partiklarna.. och på det så mäter man triglycerider!

Kolesterol är ett ämne, akolholförening och en steroid i samma!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kolesterol

Triglycerider är det vi i dagligt tal kallar för fett.. tre fettsyror och en glycerolmolekyl!

APO är Apolipoproteiner.. de som nämns.. APOa1 finns bara en av i HDL.. APOb finns bara en av i varje LDL!

Kolesterol är altså en sak.. när man mäter det så vill man egentligen ha reda på hur många HDL och LDL du har, det säger mer om ditt häsotillstånd.. tex så vet nog alla att det är LDL som kallas för dåligt.. det e det inte.. men det är detta som kan fastna i kärlväggen och där ta med sig kolesterol och triglycerider.. det vill du inte.. för då kan du få Ateroskleros efter en längre tid!

HDL har till uppgift att transportera tillbaka kolesterol och triglycerider från tex kärlväggen och lämna det i levern.. det e därför som HDL benäms det goda!

APOlipoproteiner är en beståndsdel av lipoproteinerna HDL och LDL.. de fungerar som nycklar till rätt receptor där de kan lämna av sin last.. på rätt ställe!


Man kan ha helt normala kolesterolvärden tillomed låga, men värdelöst/livsfarlig APO-kvot!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.