Annons:
Etikettmat-recept-på-efterrätter-och-sötsaker
Läst 12292 ggr
citro
2014-01-24 14:17

Citronkaka.

Jag har i flera år haft en favorit som kallas för" Citronkaka från

Madeira".

Under ett år med LCHF har jag försökt göra om den med olika

ingredienser men inte lyckats något vidare.

Jag har bytt ut grahamsmjölet mot 1 dl kokosmjöl +

1 dl mandelmjöl, men tycker att den blir för lös i

konsistensen.

Sen har vi ju sötningen och den har varit en katastrof

så där har jag gått tillbaks till honung en hel deciliter, och Ica sötströ 0,5 dl+flytande stevia för att balansera citronerna.

Så här ser receptet ut:

175 gr smör

3,5 dl råsocker

3 ägg

rivet skal och saften av 2 ekologiska citroner

3,75 dl grahamsmjöl

1,5 tsk bakpulver.

Hur ska jag ändra mjölet så konsistensen blir bra?

Finns det nån bättre sötning?

Annons:
JontaK
2014-01-24 14:28
#1

I originalreceptet är det alltså 1.75dl mer mjöl än din LCHF-variant?

Har inte riktigt full koll på hur kokos- och mandelmjöl binder vätska jämfört med grahamsmjölet men det är värt att kolla upp. Sockret hjälper ofta konsistensen också.

Att kanske testa att även lägga till hasselnötmjöl samt dra ned lite på det flytande i kakan är en teori. Drar du ner lite på citronsaften (som jag upplevt som ett problem i liknande kakor) kanske du inte heller behöver söta lika mycket men ändå få en acceptabel smakbalans?

Sötning är jättesvårt tycker jag då jag inte alls är förtjust i stevia och/eller erytritol. Jag sötar också delvis med ICA sötströ samt vanlig honung, använder absolut inga stora mängder då känsligheten för söta smaken numera är väldigt hög.

Inga direkt bra tips men lite förslag från en som haft samma typ av bekymmer med liknande recept.

Orakletidelfi
2014-01-24 15:05
#2

Titta på Marianns LCHF där finns omvandlingstabell för mjöl. plus råd om sötning.

 Jo, JontaK,  man behöver som regel mycket mindre kokosmjöl då det binder mycket mer vätska. Låter som en vanlig mängd till en kaka som TS använt.

Marianns LCHF Mat & bak
2014-01-24 15:06
#3

Men varför "uppfinna hjulet" två gånger? Varför inte leta upp mjuka kakor-recept på bloggarna och ta i citron som smaksättning?😉

Ex http://mariannslchf.se/citronmuffins/ (baka i sockerkaksform)

http://mariannslchf.se/saffranskaka-med-kanelfyllning/ (uteslut saffran ta i citron och skippa fyllning)

Vad gäller sötning är den bästa Bakery+ och näst bäst Sukrin+

citro
2014-01-24 15:51
#4

Citronmuffins ska jag absolut prova, har tidigare testat dina

Mandelbitar, smakar som ett mellanting av mandelkubb

och kransekakor, goda.

Att öka på med hasselnötsmjöl kan ju vara en bra ide

och kanske lite fiberhusk och samtidigt minska citronsaften.

citro
2014-01-27 22:50
#5

Idag har jag bakat citronmuffins, jag sötade med

3 msk sukrin mellis och 1 msk honung och toppade

med lite mandelspån. Konsistensen blev ju perfekt,

smakade bra och är dessutom snygga.🙂

kaisakavat
2014-01-28 06:29
#6

Låter gott med citronkaka.

Finns ju recept på en härlig kokoskaka här på sajten - Kokoskaka från australien - och den kan nog smaksättas med citron och bli mumsig även som sån. Om man gillar kokoskaka, alltså. 🙂

Annons:
Sindri
2014-01-28 20:57
#7

#5 av citro 

Jag har hittat hittat Sukrin Gold som ser ut som råsocker (Samma tillverkare som Sukrin). Tycker det funkar fint som ersättare för det.

citro
2014-01-28 23:02
#8

Kokoskaka från Australien har jag funderat på.

Nu är i alla fall receptet utprintat, ska nog baka den när

jag har satt i mej alla citronmuffinsarna.

Sukrin Gold har jag aldrig sett i dom två ICA affärer som jag handlar i

ibland

däremot har dom Sukrin Mellis, i den ena affären kostar den

89:90 och i den andra 69:-, exakt samma vara.

Marianns LCHF Mat & bak
2014-01-29 07:06
#9

innehållet i sukrin gold är inte bra, innehåller 15 gram kh per 100 gram inte mkt men det säger något sockret ;)

http://sukrin.com/se/sukrin-gold/om/

Sindri
2014-01-29 13:38
#10

#9 av Marianns LCHF Mat & bak

Nu blev det lite fel. Du har läst på deras hemsida:

"Sukrin Gold är ett gyllene och läckert socker som är mycket rik på smak, men innehåller mycket få kalorier (endast 15 per 100g)." (min fetstil)

På min Sukrin Gold-påse står det 

Kolhydrater………99,3 g
sukkerarter………..2,9 g
polyoler*……………96,4 g

*Kolhydrater som inte kan påverka blodsockret.

På Sukrinpåsen står det

Kolhydrater……..100 g
Sukkerarter…………0 g
varav Erytriol*…..100 g

*Kolhydrater som ej påverkar metabolismen

Tycker det är suveränt och ger fin smak.

Sindri
2014-01-29 17:39
#12

#8 av citro 

Är du säker på att det är samma storlek? Någon sort finns i ett mindre paket.

Fråga efter Sukrin Gold. Det är ju samma leverantör.

På min ICA Maxi tar de 89:- för 500 gr Sukrin, på Citygross 79:-. Där har jag inte sett Sukrin Gold, men skall be dem ta hem.

citro
2014-01-30 10:37
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Det är samma storlek jag har bara köpt 2 stycken sen jag

började med LCHF. Dom har olika namn på kvittot men är

samma påse.

Annons:
citro
2014-01-30 10:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Nu fick jag med en bild också, den vänstra påsen är avklippt på toppen

men det är samma, lika.

Bild även på kvittona, där samma vara heter olika.

konichiwa
2014-01-30 10:56
#15

Sukrin gold, en kopia av brunt råsocker kan man göra själv. Jag köper en påse sötströ på ICA, tar i knappt ett kryddmått ren Stevia och blandar för att öka sötman lite så det räcker längre. Sen blandar jag i ½ - 1 msk organic molasses (köpt från iHerb) och vispar runt. Mikrar 40 sekunder och vispar/nyper tills jag har brunt socker som luktar och smakar jättegott i olika bakverk. Det tar en stund men det är det värt. 1 msk molasses ger 15 gr kolhydrater. Ett tips är att använda en MYCKET stor bunke när man blandar…

Sindri
2014-01-30 16:36
#16

Fasen också, min Ica Maxi tar 89:- för den. Har hela tiden trott att Melis också var 500 gram eftersom påsarna är lika stora, men kollade nu och det var bara 400 gr.

Ja, mindre butiker är som regel dyrare.

#15 av konichiwa   Wow! Det var verkligen ett tips. Brukar dessutom beställa annat från iHerb.

konichiwa
2014-01-30 17:24
#17

Melis gör man lätt själv i mixer! Inget man behöver betala extra för, det är dyrt ändå som det är.

citro
2014-02-08 22:51
#18

Nu har jag bakat citronkakan igen och tillsatt drygt 1 dl hasselnötsmjöl

+ 1,5 msk fiberhusk.  Gav mej på den direkt

och det var nåt liknande segt tuggummi innan den kallnat.

Nästa dag var den bra i konsistensen.

Man får inte vara för het på gröten😃.

Upp till toppen
Annons: