Citronkaka.
Jag har i flera år haft en favorit som kallas för" Citronkaka från
Madeira".
Under ett år med LCHF har jag försökt göra om den med olika
ingredienser men inte lyckats något vidare.
Jag har bytt ut grahamsmjölet mot 1 dl kokosmjöl +
1 dl mandelmjöl, men tycker att den blir för lös i
konsistensen.
Sen har vi ju sötningen och den har varit en katastrof
så där har jag gått tillbaks till honung en hel deciliter, och Ica sötströ 0,5 dl+flytande stevia för att balansera citronerna.
Så här ser receptet ut:
175 gr smör
3,5 dl råsocker
3 ägg
rivet skal och saften av 2 ekologiska citroner
3,75 dl grahamsmjöl
1,5 tsk bakpulver.
Hur ska jag ändra mjölet så konsistensen blir bra?
Finns det nån bättre sötning?
I originalreceptet är det alltså 1.75dl mer mjöl än din LCHF-variant?
Har inte riktigt full koll på hur kokos- och mandelmjöl binder vätska jämfört med grahamsmjölet men det är värt att kolla upp. Sockret hjälper ofta konsistensen också.
Att kanske testa att även lägga till hasselnötmjöl samt dra ned lite på det flytande i kakan är en teori. Drar du ner lite på citronsaften (som jag upplevt som ett problem i liknande kakor) kanske du inte heller behöver söta lika mycket men ändå få en acceptabel smakbalans?
Sötning är jättesvårt tycker jag då jag inte alls är förtjust i stevia och/eller erytritol. Jag sötar också delvis med ICA sötströ samt vanlig honung, använder absolut inga stora mängder då känsligheten för söta smaken numera är väldigt hög.
Inga direkt bra tips men lite förslag från en som haft samma typ av bekymmer med liknande recept.
Titta på Marianns LCHF där finns omvandlingstabell för mjöl. plus råd om sötning.
Jo, JontaK, man behöver som regel mycket mindre kokosmjöl då det binder mycket mer vätska. Låter som en vanlig mängd till en kaka som TS använt.
Men varför "uppfinna hjulet" två gånger? Varför inte leta upp mjuka kakor-recept på bloggarna och ta i citron som smaksättning?😉
Ex http://mariannslchf.se/citronmuffins/ (baka i sockerkaksform)
http://mariannslchf.se/saffranskaka-med-kanelfyllning/ (uteslut saffran ta i citron och skippa fyllning)
Vad gäller sötning är den bästa Bakery+ och näst bäst Sukrin+
Mariann, medarb Diabetes iFokus Blogg Marianns LCHF Författare: Kakor och desserter med LCHF och Baka med LCHF och Baka matbröd med LCHF
Citronmuffins ska jag absolut prova, har tidigare testat dina
Mandelbitar, smakar som ett mellanting av mandelkubb
och kransekakor, goda.
Att öka på med hasselnötsmjöl kan ju vara en bra ide
och kanske lite fiberhusk och samtidigt minska citronsaften.
Idag har jag bakat citronmuffins, jag sötade med
3 msk sukrin mellis och 1 msk honung och toppade
med lite mandelspån. Konsistensen blev ju perfekt,
smakade bra och är dessutom snygga.🙂
Låter gott med citronkaka.
Finns ju recept på en härlig kokoskaka här på sajten - Kokoskaka från australien - och den kan nog smaksättas med citron och bli mumsig även som sån. Om man gillar kokoskaka, alltså. 🙂
Kokoskaka från Australien har jag funderat på.
Nu är i alla fall receptet utprintat, ska nog baka den när
jag har satt i mej alla citronmuffinsarna.
Sukrin Gold har jag aldrig sett i dom två ICA affärer som jag handlar i
ibland
däremot har dom Sukrin Mellis, i den ena affären kostar den
89:90 och i den andra 69:-, exakt samma vara.
innehållet i sukrin gold är inte bra, innehåller 15 gram kh per 100 gram inte mkt men det säger något sockret ;)
Mariann, medarb Diabetes iFokus Blogg Marianns LCHF Författare: Kakor och desserter med LCHF och Baka med LCHF och Baka matbröd med LCHF
Nu blev det lite fel. Du har läst på deras hemsida:
"Sukrin Gold är ett gyllene och läckert socker som är mycket rik på smak, men innehåller mycket få kalorier (endast 15 per 100g)." (min fetstil)
På min Sukrin Gold-påse står det
Kolhydrater………99,3 g
sukkerarter………..2,9 g
polyoler*……………96,4 g
*Kolhydrater som inte kan påverka blodsockret.
På Sukrinpåsen står det
Kolhydrater……..100 g
Sukkerarter…………0 g
varav Erytriol*…..100 g
*Kolhydrater som ej påverkar metabolismen
Tycker det är suveränt och ger fin smak.
Ok
Mariann, medarb Diabetes iFokus Blogg Marianns LCHF Författare: Kakor och desserter med LCHF och Baka med LCHF och Baka matbröd med LCHF
Sukrin gold, en kopia av brunt råsocker kan man göra själv. Jag köper en påse sötströ på ICA, tar i knappt ett kryddmått ren Stevia och blandar för att öka sötman lite så det räcker längre. Sen blandar jag i ½ - 1 msk organic molasses (köpt från iHerb) och vispar runt. Mikrar 40 sekunder och vispar/nyper tills jag har brunt socker som luktar och smakar jättegott i olika bakverk. Det tar en stund men det är det värt. 1 msk molasses ger 15 gr kolhydrater. Ett tips är att använda en MYCKET stor bunke när man blandar…
Agneta
Melis gör man lätt själv i mixer! Inget man behöver betala extra för, det är dyrt ändå som det är.
Agneta
Nu har jag bakat citronkakan igen och tillsatt drygt 1 dl hasselnötsmjöl
+ 1,5 msk fiberhusk. Gav mej på den direkt
och det var nåt liknande segt tuggummi innan den kallnat.
Nästa dag var den bra i konsistensen.
Man får inte vara för het på gröten😃.