Annons:
Etikettallt-om-lågkolhydratkost
Läst 8050 ggr
Tripod
2014-01-19 12:40

Madelenes småfrallor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Måste dela med mig av ett bra recept. Madelene Carlsson hittade på dessa härom morgonen och la ut receptet på LCHF-kampen 2013 på Facebook. Det är det LCHF-bröd som är mest likt vanligt bröd av de jag testat. Går väldigt fort.

Ingredienser, Madelenes småfrallor:
1/2 dl pofiber
2 dl riven ost
lite salt 
2 ägg
Vispa ihop och klicka ut på plåt och in i ugnen 220° 10 min

Variation: Fibrex I stället för pofiber. Grövre. Testa med olika ostsorter, men undvik "Pizzamix" och andra rivna sorter som inte heter "ost", för de har mycket mer kh.

Pofiber har 12 vikt-% kolhydrater men väger inte mycket. Om man gör fyra bullar av den här degen så innehåller varje bulle 0,84 vikt-% kolhydrater, förutsatt att man har kh-fri riven ost. Fibrex har lite mindre kh.

Annons:
Orakletidelfi
2014-01-19 13:04
#1

Nu står det still hos mig, hur är vikt% i förhållande till E% som man brukar räkna?

ncstalin
2014-01-19 13:33
#2

Har hittat en mycket bra ost, kolhydrater <0,01 g, 33 % fett (enligt tillverkaren). 

http://www.norrmejerier.se/produktkatalog?visa=bokstavsordning&product=410&pk=9

m87
2014-01-19 20:33
#3

Kan pofiber bytas ut mot fiberhusk?

Adeon
2014-01-19 21:58
#4

Hur många bullar blir det?

Orakletidelfi
2014-01-20 08:47
#5

Det står "om man gör fyra …" vilket jag tolkar som att det blir fyra. Typ.

Viktinfo
2014-01-20 10:58
#6

Har precis testat dessa o de rekommenderas verkligen! Är ny på Lchf-kost så Jag undrar dock hur man räknar ut kolhydrater nu? Vikt för 1/2dl pofiber =10g hos mig 100g =12 kh då blir ju 10 = 1,2. Borde det då inte vara 0,3/fralla om man gör 4 st?

Annons:
Orakletidelfi
2014-01-20 13:38
#7

Jo du har rätt. Iofs har ägg lite kh med… men inte så mycket att det blir 0,8 per bulle.

hemul
2014-01-20 14:07
#8

Ursäkta, men nu måste jag protestera lite. Finncrisp är bröd. Det innehåller lika stor andel kolhydrater som annat knäckebröd och är bakat på samma gamla spannmål. Enda skilnaden är att bitarna är så små. Är man kapabel att bryta itu en bit Wasaknäcke så kan man lika bra göra det. En halv sådan blir ungefär samma mängd kolhydrater och ungefär samma yta att lägga pålägget på också. Ät för all del Finncrisp om ni tycker det är gott, men köp det inte för att ni tror att det är bättre på något sätt. Det är det inte.

Orakletidelfi
2014-01-20 14:38
#9

Öhhh det har väl inte sagts ett ord om Finncrisp i den här tråden?

fettola
2014-01-20 16:15
#10

Är det där något liknande som vegetarisk blodpudding?😃

Orakletidelfi
2014-01-20 16:44
#11

Inte direkt, rätt lika t.ex. Pennylanes brödbullar som jag brukar baka, finns recept i vänsterkanten.

Lurtz
2014-01-20 18:26
#12

#7

Nu är det väl inte helt lätt att beräkna hur mycket 2 dl ost blir i gram, det beror ju helt på hur finriven den är, men om man gissar på 100 gram av en standardost (28%-35% fett) som innehåller 1.5 gram kolhydrater, två ägg (120 gram) innehåller ungefär 1.5 gram det också, och så 10 gram pofiber blir ytterligare 1.2 gram, vilket då ger 4.2 gram för hela smeten, så jo, sammanlagt blir det nog omkring 1 gram kolhydrater per fralla. Hittar man en helt kolhydratfri ost så kanske man med bara ägg och pofiber landar på ungefär 0.7 gram per fralla. Men ett halvt gram hit eller dit är egentligen försumbart, tillhör man de som måste äta så tokstrikt så brukar man nog inte vara så intresserad av att hitta brödsubstitut.

hemul
2014-01-20 18:34
#13

Sorry, ute i fel tråd igen. Vet inte vad jag gör, för jag brukar inte ha flera fönster öppna här. Den här gången vet jag inte ens vilken tråd jag skulle skriva i.☺️

Annons:
Beate
2014-01-20 20:20
#14

Ser goda ut, ska nog prova att baka nån dag! 

#13 🙂

Orakletidelfi
2014-01-20 21:39
#15

# 3 du fick tre "bra inlägg" iallafall trots att det var felpost så det får ju anses bra ändå 😃

Viktinfo
2014-01-20 22:55
#16

Jag var ingel "poli" i räknandet utan eftersom jag är ny funderade jag på det. Så ny att jag inte ens har koll å kolhydraterna i de andra ingredienserna. Tack gör den informationen o runt 1 kh för dessa måste jag säga att jag tycker att de är värda. Stod mig mätt på två mackor m lite smör o skinka på i ungefär fem timmar! Att de sedan har en känsla av vanligt bröd är extra positivt!

Tripod
2014-01-22 07:59
#17

Oj. Det blev två fel i receptet.

0,84 vikt-procent skulle ha varit gram. Sedan skulle det ha varit 1/2 msk fiberhusk i också. Och det verkar inte gå att redigera inlägg, tyvärr.

Och vikt-procent är ju alltså vad som lite krångligare kan uttryckas i "gram kolhydrater per gram produkt".

Hur många bullar man vill göra av degen är ju valfritt. Jag gör fyra. 

Vad gäller mängden kh per bulle, så vägde jag helt enkelt pofibern som jag hade i och räknade därifrån. Siffrorna kommer jag dock inte ihåg, så jag måste börja om om jag ska kontrollräkna. Och det orkar jag inte nu.

Tripod
2014-01-22 08:06
#18

Vad gäller kolhydraterna så innehåller min färdigskrivna ost 0g KH, så i mitt fall uteblir de 1,5 g och summan blir alltså 2,7 totalt och 0,67 per bulle.

Jag använde Längta gratängost. Men det finns många roligare ostar att prova. Cheddar, kanske?

Beate
2014-01-23 13:56
#19

Bakade dessa igår och var lite skeptisk när jag kluttade ut smeten men de blev riktigt goda och "brödiga"! Hade ingen fiberhusk som det skrevs om i #17 men tog lite kokosmjöl istället. Kanske att de kan bli lite luftigare om man vispar äggvitan separat, får se om jag testar det nästa gång.

Orakletidelfi
2014-01-23 14:48
#20

#17 aha, då blir de nästan exakt som de brödbullar jag hänvisade till i #15, tror det är lite vatten i dem också annars är det desamma. Men de är ju några år gamla…

Annons:
Kvinnlig40talist
2014-04-08 20:00
#21

Jag tycker att receptet utan fiberhusk var bra. Det blev lite frasiga bröd. Med fiberhusk blir det mesta lite gummiartat, därför föredrag jag det "felaktiga" receptet. Ska nog testa med lite brödkryddor i eller kanske lite frön. Kanske kan man ha i lite torkade kryddor typ basilika eller nåt. Tack för receptet, det var jättebra.

Upp till toppen
Annons: