Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Madelenes småfrallor

2014-01-19 12:40 #0 av: Tripod

Måste dela med mig av ett bra recept. Madelene Carlsson hittade på dessa härom morgonen och la ut receptet på LCHF-kampen 2013 på Facebook. Det är det LCHF-bröd som är mest likt vanligt bröd av de jag testat. Går väldigt fort.

Ingredienser, Madelenes småfrallor:
1/2 dl pofiber
2 dl riven ost
lite salt 
2 ägg
Vispa ihop och klicka ut på plåt och in i ugnen 220° 10 min

Variation: Fibrex I stället för pofiber. Grövre. Testa med olika ostsorter, men undvik "Pizzamix" och andra rivna sorter som inte heter "ost", för de har mycket mer kh.

Pofiber har 12 vikt-% kolhydrater men väger inte mycket. Om man gör fyra bullar av den här degen så innehåller varje bulle 0,84 vikt-% kolhydrater, förutsatt att man har kh-fri riven ost. Fibrex har lite mindre kh.

Anmäl
2014-01-19 13:04 #1 av: Orakletidelfi

Nu står det still hos mig, hur är vikt% i förhållande till E% som man brukar räkna?

Anmäl
2014-01-19 13:33 #2 av: ncstalin

Har hittat en mycket bra ost, kolhydrater <0,01 g, 33 % fett (enligt tillverkaren). 

http://www.norrmejerier.se/produktkatalog?visa=bokstavsordning&product=410&pk=9

Anmäl
2014-01-19 20:33 #3 av: m87

Kan pofiber bytas ut mot fiberhusk?

Anmäl
2014-01-19 21:58 #4 av: Adeon

Hur många bullar blir det?

Anmäl
2014-01-20 08:47 #5 av: Orakletidelfi

Det står "om man gör fyra ..." vilket jag tolkar som att det blir fyra. Typ.

Anmäl
2014-01-20 10:58 #6 av: Viktinfo

Har precis testat dessa o de rekommenderas verkligen!

Är ny på Lchf-kost så Jag undrar dock hur man räknar ut kolhydrater nu?
Vikt för 1/2dl pofiber =10g hos mig
100g =12 kh då blir ju 10 = 1,2. Borde det då inte vara 0,3/fralla om man gör 4 st?

Anmäl
2014-01-20 13:38 #7 av: Orakletidelfi

Jo du har rätt. Iofs har ägg lite kh med... men inte så mycket att det blir 0,8 per bulle.



Anmäl
2014-01-20 14:07 #8 av: hemul

Ursäkta, men nu måste jag protestera lite. Finncrisp är bröd. Det innehåller lika stor andel kolhydrater som annat knäckebröd och är bakat på samma gamla spannmål. Enda skilnaden är att bitarna är så små. Är man kapabel att bryta itu en bit Wasaknäcke så kan man lika bra göra det. En halv sådan blir ungefär samma mängd kolhydrater och ungefär samma yta att lägga pålägget på också. Ät för all del Finncrisp om ni tycker det är gott, men köp det inte för att ni tror att det är bättre på något sätt. Det är det inte.


Anmäl
2014-01-20 14:38 #9 av: Orakletidelfi

Öhhh det har väl inte sagts ett ord om Finncrisp i den här tråden?

Anmäl
2014-01-20 16:15 #10 av: fettola

Är det där något liknande som vegetarisk blodpudding?Skrattar

Anmäl
2014-01-20 16:44 #11 av: Orakletidelfi

Inte direkt, rätt lika t.ex. Pennylanes brödbullar som jag brukar baka, finns recept i vänsterkanten.

Anmäl
2014-01-20 18:26 #12 av: Lurtz

#7

Nu är det väl inte helt lätt att beräkna hur mycket 2 dl ost blir i gram, det beror ju helt på hur finriven den är, men om man gissar på 100 gram av en standardost (28%-35% fett) som innehåller 1.5 gram kolhydrater, två ägg (120 gram) innehåller ungefär 1.5 gram det också, och så 10 gram pofiber blir ytterligare 1.2 gram, vilket då ger 4.2 gram för hela smeten, så jo, sammanlagt blir det nog omkring 1 gram kolhydrater per fralla. Hittar man en helt kolhydratfri ost så kanske man med bara ägg och pofiber landar på ungefär 0.7 gram per fralla. Men ett halvt gram hit eller dit är egentligen försumbart, tillhör man de som måste äta så tokstrikt så brukar man nog inte vara så intresserad av att hitta brödsubstitut.

Anmäl
2014-01-20 18:34 #13 av: hemul

Sorry, ute i fel tråd igen. Vet inte vad jag gör, för jag brukar inte ha flera fönster öppna här. Den här gången vet jag inte ens vilken tråd jag skulle skriva i.Generad


Anmäl
2014-01-20 20:20 #14 av: Beate

Ser goda ut, ska nog prova att baka nån dag! 


#13 Glad 

Anmäl
2014-01-20 21:39 #15 av: Orakletidelfi

# 3 du fick tre "bra inlägg" iallafall trots att det var felpost så det får ju anses bra ändå Skrattar

Anmäl
2014-01-20 22:55 #16 av: Viktinfo

Jag var ingel "poli" i räknandet utan eftersom jag är ny funderade jag på det. Så ny att jag inte ens har koll å kolhydraterna i de andra ingredienserna.

Tack gör den informationen o runt 1 kh för dessa måste jag säga att jag tycker att de är värda. Stod mig mätt på två mackor m lite smör o skinka på i ungefär fem timmar!

Att de sedan har en känsla av vanligt bröd är extra positivt!

Anmäl
2014-01-22 07:59 #17 av: Tripod

Oj. Det blev två fel i receptet.

0,84 vikt-procent skulle ha varit gram. Sedan skulle det ha varit 1/2 msk fiberhusk i också. Och det verkar inte gå att redigera inlägg, tyvärr.


Och vikt-procent är ju alltså vad som lite krångligare kan uttryckas i "gram kolhydrater per gram produkt".

Hur många bullar man vill göra av degen är ju valfritt. Jag gör fyra. 

Vad gäller mängden kh per bulle, så vägde jag helt enkelt pofibern som jag hade i och räknade därifrån. Siffrorna kommer jag dock inte ihåg, så jag måste börja om om jag ska kontrollräkna. Och det orkar jag inte nu.

Anmäl
2014-01-22 08:06 #18 av: Tripod

Vad gäller kolhydraterna så innehåller min färdigskrivna ost 0g KH, så i mitt fall uteblir de 1,5 g och summan blir alltså 2,7 totalt och 0,67 per bulle.

Jag använde Längta gratängost. Men det finns många roligare ostar att prova. Cheddar, kanske?

Anmäl
2014-01-23 13:56 #19 av: Beate

Bakade dessa igår och var lite skeptisk när jag kluttade ut smeten men de blev riktigt goda och "brödiga"! Hade ingen fiberhusk som det skrevs om i #17 men tog lite kokosmjöl istället. Kanske att de kan bli lite luftigare om man vispar äggvitan separat, får se om jag testar det nästa gång.

Anmäl
2014-01-23 14:48 #20 av: Orakletidelfi

#17 aha, då blir de nästan exakt som de brödbullar jag hänvisade till i #15, tror det är lite vatten i dem också annars är det desamma. Men de är ju några år gamla...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.