Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

LCHF och en pizza då och då - vad händer?

2014-01-07 12:19 #0 av: Johannaslchf

Min sambo äter mestadels LCHF. Han har inga problem med vikten, inte IBS som jag hade innan LCHF och inga större svårigheter med sötsug. Men han tycker LCHF är gott, smidigt och vet ju att det är det bästa att äta. Jag själv har ätit LCHF i 2 år och mår så mycket bättre än innan. Jag har all anledning i världen att hålla fast vid denna kost utan undantag.

Därav äter vi båda LCHF hemma. Delar på en stor äggröra till frukost och äter alltid LCHF-mat till middag.

Men min sambo har ett dilemma. Han jobbar inom transport så han är ute och kör om dagarna och äter lunch med kollegorna. Vissa dagar passar det dock för honom att ha med sig matlåda men andra måste han äta ute. Ibland tar han en pizza. Inte alltid i brist på andra alternativ utan ibland för att han helt enkelt är sugen på en pizza. Men sen är det ett faktum att det inte finns mycket att välja på när man äter lunch på pizzerior till exempel. Sallad varken mättar, värmer eller är vidare kul i längden.

Personligen har han inga problem med att ta en pizza någon gång varannan vecka, men vi båda frågar oss hur det påverkar kroppen att äta LCHF till 98% men ändå äta en pizza ibland. Att äta en fettrik kost men få i sig en kolhydratrik måltid då och då. Är det farligt? Han kan ta sig en bulle på ett födelsedagskalas men det är ju betydligt mer sällan så det oroar jag mig inte för men just de kolhydratrika måltiderna (inte av bästa slag dessutom).

Lagras fettet man äter större delen av tiden av en pizza till lunch? Eller förbränner man fettet lika effektivit ändå om man i huvudsak äter en fettrik kost?

 

 

 

Anmäl
2014-01-07 12:27 #1 av: dufva

Fettförbränningen slutar när det dimper ner brödpizza och kroppen ställer om sig på fettinlagring istället

Blodsockret dyker efter någon timma och hungern framåt kvällen blir troligen större än på länge


Sen är det frågan om hur ofta detta sker förstås

Ett par gånger i månaden kan man kanske komma undan med åtminstone viktmässigt om man är smal som din sambo

Anmäl
2014-01-07 12:36 #2 av: Johannaslchf

#1

Men kroppen borde väl ställa om sig på fettförbränning igen ganska snabbt? Om man "går på fett" större delen av tiden, rubbas förbränningen lika mycket ändå? Hur mycket och hur länge lagrar kroppen fett efter en pizza?

Anmäl
2014-01-07 12:41 #3 av: Lilltilda

Jag kan väldigt lite om processerna i kroppen, men vet att de gånger jag äter en pizza (kanske 6-8 ggr/år) så händer absolut ingenting mer än att jag pga att jag klivit ur ketos har en kropp som samlar på sig lite vätska och jag tillfälligt ibland just efter intaget kan bli tröttare pga insulinpåslaget. Ev viktuppgång brukar försvinna på några dagar med normala lchf rutiner. 
Dagen efter en pizza syns inget på vågen, 2-3 dagar efteråt brukar jag väga ca 1 kg mer än före pizzan och ytterligare någon dag senare så väger jag som innan. 

Det verkar dock vara väldigt individuellt hur man reagerar på kolhydrater. Jag åt väldigt strikt lchf i 1,5 år i syfte att gå ner i vikt men när jag nått min målvikt blev jag liberalare och gör då och då totala avsteg i form av t.ex. pizza eller en tårtbit vid någon födelsedag. Jag märker verkligen inte av några negativa effekter annat än en tillfällig viktuppgång som försvinner inom några dagar.


Anmäl
2014-01-07 13:35 #4 av: Lurtz

Jag reagerar som #3. Dvs att jag går upp lite i vikt för att kroppen samlar på sig vätska, men 3-4 dagar senare är den vätskan borta och vikten som den var. Och jag kan inte tänka mig att det skulle kunna vara farligt att äta LCHF till vardags och en pizza då och då, inte farligare än att äta "normalkost" till vardags och en pizza då och då i alla fall.

Anmäl
2014-01-07 17:02 #5 av: RobinEH

#1

Fettförbränningen slutar inte och kroppen ställer inte in sig på fettinlagring. De är enbart förenklingar som görs för att gynna LCHF-ståndpunkt. Lipolys och lipogenes sker ständigt. Ett högt fettintag leder till långt högre inlagring av fett än en kolhydratdominerad kost.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2014-01-07 19:36 #6 av: Lchfman

Kan du utveckla Robin?

Om hög fettandel lagrar mycket mer fett än hög kolhydratintag, varför tappar man då så mycket fett när man äter fett?

Jag frågar alltså, inte pikar eller så.

Anmäl
2014-01-08 11:29 #7 av: Tripod

Vad gäller Robins inlägg kan jag bara påpeka att det går rakt emot min erfarenhet och dessutom mot allt jag läst mig till de senaste åren.


Vad gäller reaktion på pizza så blir jag ganska rejält dålig om jag plötsligt trycker i mig vanlig pizza. Ont i magen , sömnlös och givetvis temporär viktuppgång. Största problemet med det är sömnlösheten. 


Jag har nån gång löst problemet genom att betrakta pizzan som en tallrik och sedan äta upp allt som låg på den men lämna bottnen kvar. I värsta fall kan det gå åt två pizzor då, men det fanns ändå tillgängligt utan kostnad den gången och ingen misstyckte om det.

Anmäl
2014-01-08 12:12 #8 av: RobinEH

#6

Eventuell viktnedgång i och med fettförlust vid högfettskost beror sannolikt på den anorexigena effekten av ketonkroppar. Fettbalansen beror på två saker, fettinlagring och fettförbränning. En högfettskost leder till en ökad fettinlagring men även fettförbränning.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2014-01-08 12:33 #9 av: Tripod

Det du säger, Robin, är helt enkelt "LCHF och lågkolhydratsidéerna fungerar inte. Alltihop är fel". 

Det är väl ändå lite dålig timing på att framföra en sådan förryckt idé nu. Nu när lågkolhydratstanken börjar få större allmän acceptans bland både vanligt folk och forskningen. Forskningen är ju helt klart och tydligt på vår sida. Du är givetvis en av alla dessa uddlösa provokatörer som tycker det är kul att reta upp folk. Du lär inte övertyga många här i alla fall.

Din text i botten av inlägget (kallas det signatur?) visar ju vad det handlar om: “If you can't annoy somebody, there is little point in writing.”

Jag skulle vilja kommentera den saken med: "If you annoy people just to annoy them - There's little point in that too."

Anmäl
2014-01-08 12:40 #10 av: RobinEH

#9

Tag av dina "LCHFärfrälsningen"glasögon och läs vad jag skriver. Är du intresserad så har jag skrivit en artikel om LCHF på viktminskning i fokus. LCHF är en funktionell diet.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2014-01-08 18:28 #11 av: RobinEH

#9

Vad gäller min signatur så finns det de som irriteras av att bli kritiserade, även om det sker på saklig väg. Det är vad min signatur handlar om. Den handlar inte om att skriva för att jag har någon fetisch vad gäller irriterade individer.

Här är förövrigt artikeln.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.