Annons:
Etikettmat-billiga-ingredienser
Läst 36321 ggr
konichiwa
11/20/13, 3:29 PM

Lungmos enligt Wretman

Jag har just köpt ett slaktat och styckat gräsbeteslamm (grannens).

Funderade på om det skulle gå bra att göra lungmos (pölsa).

Jag åt det som barn när mamma köpte den färdigjord hos slaktaren. Gott tyckte alla vi barn.

Googlade och hittade det här, perfekt LCHF-mat. Lätt att göra och inga korngryn i det här receptet. Jag ska lägga till lite lever för det var det i barndomens goda pölsa.

//Från sign. Campion på Flashback

Här kommer receptet på lungmos som ni alla väntat på. En skatt i den svenska husmanskosten.

Ur Tore Wretmans "Den ärbara vällusten":

1 Hjärtslag av kalv eller möjligen svin (består av hjärta och lungor)
2 rödlökar i skivor, 10 kryddpepparkorn, 10 vitpepparkorn, 2 lagerblad
1 tsk timjan, 1 tsk mejram, 1 purjolök, 1 liten morot, 1 liten bit selleri,
3 rensade anjovisar (passerade genom sikt)

Skär bort luft och matstrupe från hjärtslaget, som naturligtvis skall vara alldeles färskt. Skär upp hjärta och lungor i stora bitar och låt dem dra i kallt vatten till nästa dag. Sätt på i en stor kastrull med så mycket vatten att det står över. koka upp hastigt, koka i en minut och häll därefter upp i diskhon och spola ordentligt med kallt vatten. Sätt på igen med lika mycket vatten , koka upp, skumma och lägg i lagom med salt samt alla uppräkande kryddor och rötter utom den ena rödlöken. Koka långsamt under lock tills allt känns mjukt. Ca 2 timmar.

Plocka upp hjärt och lungbitarna, sila lite av buljongen över och låt det svalna.
Hacka det därefter fint, eller för att spara arbete: Mal det en gång genom köttkvarnens grova skiva. Hacka den återstående rödlöken fint. Fräs den i ett par matskedar smör utan att den får mer än gulna. Pudra över 2 msk vetemjöl och fräs vidare en stund. Fyll på med silad buljong tills det blir en rätt så simming sås. När den kokat under vispning i 5 minuter blanda i det malda hjärtslaget, rör om ordentligt och smaka av med salt, peppar, lite finstött mejram, den passerade anjovisen och eventuellt lite anjovisspad.

Servera rykande varm med råa äggulor eller stekta ägg samt inlaga rödbetor och, säger gamla lungmosspecialister, stekt potatis.

(Har aldrig ätit detta själv men enligt Wretman var det en mycket uppskattad rätt bland gamla tiders herrar och även Wretman själv uppskattade den mycket. Hoppas att någon av gourmanderna här lagar rätten och återkommer med en recension. Själv är jag inte riktigt så hemma i köket så jag skulle gå i land med detta.)//

Annons:
Tripod
11/21/13, 9:43 AM
#1

Huga. Visserligen gillade jag pölsa i lågstadiet (men var nästan ensam om det i klassen). Hade jag sett detta recept hade jag garanterat inte ätit det.

konichiwa
11/21/13, 12:56 PM
#2

Va e ni för tunnisar? God närande pölsa?

Torparmor
11/21/13, 4:56 PM
#3

Men är lungmos och pölsa verkligen samma maträtt? i min mors Hemmets kokbok finns de med som två olika rätter


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

hemul
11/21/13, 6:15 PM
#4

I min mammas kokbok också. Jag har gjort pölsa, på gamla tiden, med korngryn och all. Det blev jättegott. Har för mig att det även ska vara kött i pölsa, typ rester. Jag använde det som ett skäl att rensa frysen. Sen fick både hunden och jag en massa god mat.

Men jag skulle inte rädas lungmos heller om du bjuder! Det är säkert jättegott. Gillar inälvsmat. 😉

konichiwa
11/21/13, 6:18 PM
#5

Jag har alltid trott att det är samma sak? Men jag blev positvt förvånad när jag såg att det inte var korngryn i det här receptet. I så fall hade jag inte gjort det. Ska strax sätta igång. Nu har det legat i kalltvatten i ett dygn.

Lungmos låter - äckligare- än pölsa.

Jag rapporterar när det är klart 👋

Orakletidelfi
11/21/13, 6:48 PM
#6

usch, sorry men det där skulle jag aldrig få ner.

Annons:
konichiwa
11/21/13, 7:11 PM
#7

Det kan du inte veta förrän du provat orakletidelfi!

Kött som kött, dessutom malt/hackat smått och smaksatt med buljong, kryddor och ansjovis. Rödbetor och stekt ägg till!

Det är säkert värre saker i de hamburgare, pannbiffar och chickennuggets som du kanske åt förr, bara att du inte visste om det :-)

Orakletidelfi
11/21/13, 8:07 PM
#8

Jag HAR smakat, lungmos serverades ganska ofta i mitt föräldrahem och jag spydde av det en gång och sen tvärvägrade jag! 

 Det och  njure är bara omöjligt!

Orakletidelfi
11/21/13, 8:11 PM
#9

Jag växte upp på 50-talet så några chickennugguts såg man tack och lov inte röken av. 😉

Jag gör själv med sesamfrön på, det är det inget fel på!

konichiwa
11/21/13, 9:42 PM
#10

OK, du slipper! 😉

konichiwa
11/21/13, 11:07 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Nu är lungmoset klart och det blev riktigt gott! Klart ätbart men tveksamt om jag gör om det med tanke på berget av disk och tiden och arbetet som behövdes. Kanske inte så läcker bild men jag orkar inte göra mat och lägga upp fint nu kl 23.

Torparmor
11/22/13, 10:30 AM
#12

konichiwa så kul att det blev bra. Ansjovis finns inte med i mitt recept inte heller dina kryddor, men det kan vara det som gör skillnaden. Lammhjärta har jag men det ska rökas. Får kanske köpa/beställa hjärta från nöt. Kan komplettera med oxsvanskött som jag har en hel del av.

Den största skillnaden mellan lungmos och pölsa är korngrynen. Jag har gott om lammlunga som jag ger katterna, ska försöka torka till hund också. Hade tänkt göra pölsa bara jag hittar ett bra substitut för korngrynen. Tips någon?

Tack för tipset behöver bli av med en del lammlungor så det blir plats för annat i frysen.


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

konichiwa
11/22/13, 2:23 PM
#13

# torparmor

Man bör kunna göra en kombo pölsa/lungmos och utesluta korngrynen eftersom det inte är korngryn i lungmoset. 

Jag körde 'köttbitarna' i matberedaren en kort stund och det fungerade bra. Jag har ingen köttkvarn.

Lycka till!

Annons:
Torparmor
11/22/13, 7:44 PM
#14

# konichiwa 

Tack för tipset.  🤔Får planera in till nästa vecka.   Ha en skön helg!


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Upp till toppen
Annons: