Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Länkar - tidningar/hemsidor

LCHFs fel att folk äter fel fett!

2013-11-14 22:10 #0 av: Zepp

Svenskarna äter inte som Livsmedelsverket vill. Boven i myndighetens ögon är LCHF-dieten. Men verkets kostråd när det gäller fett är föråldrade hävdar kritiker.

Det är framför allt när det gäller råden om vilket fett man bör äta som en del av befolkningen är oense med Livsmedelsverket. Myndigheten förespråkar nyckelhålsmärkt lättmargarin, flytande matfett och oljor i stället för smör. Men många svenskar gör tvärtom. Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket, tror att det beror på LCHF-dieten som varit i ropet under några år. LCHF står för lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett. En del av förespråkarna för LCHF hävdar att smör är mer hälsosamt än nyckelhålsmärkt lättmargarin.

– De har varit framgångsrika i att övertyga andra om den linjen, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket anser i övrigt att svenskarna har god kännedom om hur man äter nyttigt. En undersökning som TNS Sifo gjort på myndighetens uppdrag visar nämligen att ”en mycket hög andel” tycker att Livsmedelsverkets råd är bra eller mycket bra.

Men så var det det här med fettet. Svenskarna är inte fullt lika entusiastiska när det gäller råden om att välja magra mejeriprodukter och margariner. En tredjedel tycker att det är en bra idé, men lika många anser inte att det är hälsosamt.

– Det är bekymmersamt då den senaste forskningen mycket tydlig visar att bytet från smör till flytande matfett och oljor samt bytet från feta mejeriprodukter till magra mejeriprodukter är mycket viktigt för den framtida folkhälsan, säger Anette Jansson.

Göran Berglund, professor emeritus internmedicin vid Lunds universitet, är kritisk till Livsmedelsverkets råd om lättmargarin.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för det rådet. Att mättat fett skulle orsaka hjärt- och kärlsjukdomar som Livsmedelsverket hävdat i årtionden stämmer inte, säger han till DN.

Göran Petersson är biträdande professor i biokemi på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han har bland annat granskat konsumentprodukter, framför allt livsmedel, ur biokemisk synvinkel.

– Livsmedelsverkets kostråd är helt föråldrade – det är obegripligt att de håller fast vid dem, säger han.

Skolorna i Sverige ska följa Livsmedelsverkets kostråd, enligt skollagen. Även sjukvården följer rekommendationerna.

1.100 svenskar mellan 18–75 år ingick i Livsmedelsverkets undersökning. Även yrkesgrupper som informerar om bra matvanor, bland annat dietister, sjuksköterskor, läkare och lärare i hem- och konsumentkunskap ingick i undersökningen.

http://www.dn.se/ekonomi/svenskar-struntar-i-myndighetens-fettrad/

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-11-14 22:19 #1 av: savonit

Hjärtsjukdom fortsätter sjunka.

Myndigheternas syn på farliga saker kanske är vrikad?
Om något blir bättre och bättre varför fortsätta oroa sig?

Anmäl
2013-11-14 22:50 #2 av: Hanveden

Grass-fed Butter is a Superfood For The Heart:

http://authoritynutrition.com/grass-fed-butter-superfood-for-the-heart/

Går att översätta med tex google

mLCHFh Cool .


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.