Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har autoimmuna sjukdomar

Hjälp mig tyda TSH provet

2013-11-13 13:29 #0 av: decembercelsius

Hej!

Jag har fått ett papper på mina prover. Där står det:

S-TSH = 6,7 MIU/L

S-Fritt T4 = 16 Pmol/L

Vad tusan menas med detta? Hjälp! Funderar

Medarbetare på Vegetariskt Ifokus


Anmäl
2013-11-13 14:20 #1 av: RobinEH

Fick du inte något läkarutlåtande till detta?

Hursomhelst, TSH är något högt och T4 är normalt.
(MIU = MIE = Mili-Internationella enheter)
(Pmol = Picomol)

Tala med din läkare.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2013-11-13 14:44 #2 av: decembercelsius

Fick veta att jag har hypotyreos men inte vad provsvaren betydde. 

Medarbetare på Vegetariskt Ifokus


Anmäl
2013-11-13 16:34 #3 av: RobinEH

S-TSH står för Serum-TyreoideaStimulerande Hormon. Tyreoidea är sköldkörteln. TSH säger till sköldkörteln att producera hormon och om TSH är förhöjt så tyder detta på att sköldkörteln inte producerar den mängd hormon den bör varvid kroppen svarat med att producera mer TSH.

T4 heter även tyroxin och påverkar tillsammans med trijodtyronin (T3) ämnesomsättningen. S-Fritt T4 är alltså en mätning av halten tyroxin i serum. 

Här kan du läsa mer om testet.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2013-11-14 19:59 #4 av: Gitten


Den absolut vanligaste varianten av Hypotyreos är Hashimotos sjukdom, en autoimmun sjukdom där immunförsvaret attackerar sköldkörteln. Vid Hashimotos sjukdom skall, enligt FASS, behandling leda till ett TSH  under 1. Våra erfarenheter i Sköldkörtelföreningen och läkare specialiserad på sköldkörtelsjukdom, menar att många mår bäst med ett TSH nära noll så att den autoimmuna attacken stängs av och att man då verkligen kan börja höja kroppens nivåer av sköldkörtelhormer. Därför är det viktigt att de testar antikropparna på dig. Provet heter TPO.

Läkarnas kunskaper om sköldkörtelsjukdom är mycket begränsad. Därför är det bra att läsa på lite själv och ha koll för att få optimal hälsa. Det finns mycket att läsa om mat och kosttillskott som gör att du mår ännu bättre.

Ha kolla på symtomlistan. Den hittar du här:

http://www.skoldkortelforeningen.se/index.php/sjukdomsfakta/hypotyreos/symptom

 

 

Anmäl
2013-11-14 20:29 #5 av: decembercelsius

#2 Jag känner till Hashimotos och ska kolla upp det. Men är mina värden höga eller vad räknas som högt?

Medarbetare på Vegetariskt Ifokus


Anmäl
2013-11-14 21:10 #6 av: RobinEH

#5

Som sagt så är ditt TSH något högt. Värdena skiljer sig lite beroende på vilken metod som har använts, men här kan du se referensvärden för ModE.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl