Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF - Problem

Högt LDL kolesterol och ägg

2013-10-31 22:51 #0 av: global

Har varit hos specialist för att sänka mitt LDL kolesterol. Har hyperkolesterolemi. Var 19 vid första provtagningen och har i höst stadigt gått ner till 6 med hjälp av statiner. HDL har legat mellan 1,4 och 1,8. Alltså ok. 

Vi diskuterade kosten och jag sa att jag äter ca 10 ägg om dagen.

Han hoppade nästan till och sa (kortfattat, diskussionen var längre) att jag definitivt bör ta bort äggulan om jag ska äta ägg. Dessutom avrådde han från animaliskt fett såsom kött, smör, ost, grädde etc. Fisk var ok och vegetabiliska fetter var att föredra.  Detta gör mig en smula konfunderad då jag tidigare har lärt mig att kroppen inte absorberar speciellt mycket kolesterol. Framför allt från denna länk:

http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i

Kroppen producerar själv den kolesterol den behöver. Ca 80% producerar den själv 20% fås genom kosten. Vad är det som jag inte begriper? Tar kroppen ändå upp kolesterolet i motsats vad jag har lärt mig?


Apokvoterna har gått ner från 3,12 till 1,48. Alltså fortfarande för högt.

Anmäl
2013-10-31 23:04 #1 av: Zepp

Det gör mig oxå konfunderad.. för har du FH så lär det spela mindre roll vad du äter.. för det är genetiskt betingat.

Och iomed att du läst på Attias blogg så är det APOb som är problemet och riskfaktorn.. inte kolesterol i sig.. det är bara en submarkör för APOb och APOa1!

Man kan ha hur mycket kolesterol som helst.. utan APOb så lär det hur som helst inte fastna något i kärlväggen.

Den vanligaste formen och antagligen den som är värst är när man har en reducerad förmåga att bryta ner LDL i levern.. dvs APOb!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-10-31 23:10 #2 av: global

P-apolipoprotein B var 3,46 2,5 och 1,82 ( tre mätningar under hösten ).

Bra, dåligt eller livsfarligt?

Anmäl
2013-10-31 23:21 #3 av: goliath

Man kan väl säga såhär:

Alla LDL partiklar har En Apo b partikel på sig (inte fler). Så flera Apo b partiklar på en given mängd total LDL betyder ett större antal LDL molekyler och att varje LDL är liten. Färre Apo b partiklar på samma mängd total LDL betyder färre antal LDL molekyler som betyder att varje LDL är större. 

Större LDL är förbundet med mindre risk för hjärt och kärl problematik..

Anmäl
2013-10-31 23:26 #4 av: Zepp

Dåligt, något mindre dåligt och något ännu mindre dåligt!

Statiner är ju ingen hälsokur det heller.. blir en avvägning av riskfaktorer.. varav statinerna är en annan!

Du tar väl Q10.. iomed att du strypt produktionen av detta livsviktiga ämne?

Altså.. det är ju det där, vad kan man göra och hur ser dina kärl ut?

APOb är potentiella risker i för stor koncentration.. men risk är en sak och verkligheten kanske någon annan.

Be om ett ultraljud av halspulsådern.. för att kolla efter aterosklerotiska plack. 

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-10-31 23:54 #5 av: global

Q10 blir att köpa imorgon.

Anmäl
2013-11-01 09:26 #6 av: goliath

Du kan även ta en CT Kalcium Score. Det är som en MR av kransartärerna i hjärtat.

Anmäl
2013-11-03 22:26 #7 av: global

Här är en länk där Gary Taubes och Thomas Dayspring diskuterar ägg, mättat fett etc hurvida det är farligt eller ej. Tydligen kan man normalt äta så många ägg och så mycket animalisk fett man vill.

http://www.youtube.com/watch?v=ceIQY4QRZYI

Så min fråga blir varför avrådde överläkaren från ägg och mättat fett?

Istället skulle jag äta goda kolhydrater och gott fett som morötter och växtolja.

Är vi som har hyperkolesterolemi undantaget?

Anmäl
2013-11-03 23:21 #8 av: goliath

Ja... Under vilka omständigheter bör man avråda från fett eller mättat fett? Gentest bekräftad FH?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.