Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept att laga hemma

Bakad Ricotta - extremt enkelt och gott!

2013-10-16 13:29 #0 av: crikarlshamn

Smakade detta häromdagen pà en Siciliensk restaurang.

Fantastiskt gott men jag kunde inte äta sà mycket pà grund av min komjölk intolerans men delar med mig till er som kan äta sà mycket ni vill!

Baked Ricotta Recipe

 

Hela receptet:

http://leitesculinaria.com/84915/recipes-baked-ricotta.html

Ingredients

  • Butter for the baking dish
  • 15 to 18 ounces fresh whole-milk ricotta (not reduced fat)
  • 2 large eggs
  • 3 1/2 ounces Parmigiano-Reggiano, grated (eller parmesan)
  • A few fresh oregano leaves, finely chopped
  • 1 chile, seeded and thinly sliced
  • Salt and freshly ground black pepper, to taste

Directions

  • 1. Preheat the oven to 400°F (204°C). Butter a 2-cup baking dish.
  • 2. Beat all the ingredients in a bowl with a fork or a standing mixer until well combined.
  • Transfer the mixture to the baking dish and bake until golden and puffed, 25 to 30 minutes, give or take a little depending on how shallow or deep your baking dish is.
  • 3. Let cool slightly prior to serving straight from the baking dish by the generous spoonful.
     

Anmäl
2013-10-16 17:49 #1 av: kaisakavat

Tack! Så gott det verkar. Ska testas! Glad

Anmäl
2013-10-18 10:06 #2 av: Effie

amerikanska cups? (formen är i så fall ca 4,75 dl stor). Engelska är lite större.

425-510 g ricotta
100 g parmesan.

Ska oxå testa.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2013-10-18 21:03 #3 av: crikarlshamn

Effie,

Ja ungefär, jag höftade i dag och det gick bra.  Sà enkelt!

Anmäl
2013-10-18 22:08 #4 av: kaisakavat

Lite virrig på affären idag. Köpte visserligen Ricotta, men bara halva mängden jmf med receptet. Och så glömde jag chilli.. 

Men skam den som ger sig. Jag var väldigt nyfiken att prova rätten, så det blev en variant.

  • 250 g ricotta
  • 1 ägg
  • baby leaf spenat, skuren i cirka cm-bitar
  • finhackad vitlöksklyfta
  • riven parmesan
  • basilika
  • flingsalt

Min ugn gräddar dåligt uppifrån.. och trots halva mängden så krävdes samma gräddningstid. Fin.. tills den sjönk ihop (skitugn). 

Men GOTT!!! DreglarSkrattar

Anmäl
2013-10-19 00:11 #5 av: Gia91an

Vad ÄR ricotta?

Anmäl
2013-10-19 01:34 #6 av: kaisakavat

En typ av färskost som egentligen görs på get- eller fårmjölk, tror jag. Men vanligt också från komjölk. Lite grynigare, inte så fet (tyvärr) och ngt syrlig variant.

Anmäl
2013-10-19 03:57 #7 av: crikarlshamn

Kaisa och Gia,

Ricotta är inte syrlig men söt och inte grynig men mer som mascarpone i smaken och konsistens, mjuk och gräddig!  Det stàr pà en svenska wikisidan att konsistensen är som keso men det stämmer inte riktigt.

Vill man göra en fetare variant kan man blanda i mer parmesan eller grädde. 

Läste just att kaseinet inte finns kvar i ricotta sà jag ska försöka äta en större mängd nästa gàng.

Detta är en vanlig variant som jag även sett i Svenrige.

 

 

Kajsa, din variant set urgod ut! :)
 

Anmäl
2013-10-19 11:15 #8 av: kaisakavat

Kanske grynig är fel ord. Men den är 'torrare' i konsistensen än mascarpone då den är fettsnålare och jag uppfattar en lätt syrlighet, ostighet i smaken, medan mascarpone mest smakar grädde. 

Men den är ändå väldigt mild i smaken. Och det är ju kul med en skillnad. Billigare än mascarpone också.


Anmäl
2013-10-19 16:56 #9 av: crikarlshamn

Kajsa,

Torrare - absolut, hàller med och undrar hur detta receptet skulle bli med mascarpone...?

Anmäl
2013-10-19 18:21 #10 av: kaisakavat

Hm.. jag tror inte det skulle bli direkt bättre. Det handlar ju om 'mat-ostkaka', tycker det passar bra med ricotta. Eller keso. Känns lite som 'slöseri' med dyr mascarpone, som jag hellre använder till tårta/dessert.. 

Men det är ju bara som jag tänker. Prova nångång vettja. Det blir garanterat inte dåligt. Tummen upp

Anmäl
2013-10-21 12:56 #11 av: crikarlshamn

Visste inte att mascarponen är dyr i Sverige Glad

Har provat med olika smaksättningar - oignon confit/lök som stekts mjuk under làng, làng tid, grillad paprika och stekt cougettes!

"mat-ostkaka", prova att äta med eller smaksättas med honung/lönnsirap (inte LCHF)/sötningsmedel, pistach nötter, citron, saffran, fikon...

Och som tillbehör till en grillfest - sevideo!

Anmäl
2013-10-21 13:08 #12 av: Orakletidelfi

I min affär kostar ricotta och mascarpone ungefär detsamma, runt 30 för 250 gram.

Anmäl
2013-10-21 13:34 #13 av: kaisakavat

Priserna verkar variera. Jag betalade typ 18 kr för min ricotta-burk. Märke Zeta, tror jag det var. Den på bilden ovan - Galbani's - kostade några kronor mer, så jag snålade. Det är trots allt färskost gjord på vassle vi pratar om.. 

Mascarpone får jag betala ytterligare x antal kronor för. Minns inte.. men uppåt 30 kr för en liten burk vanlig o-ekologisk.

Anmäl
2013-10-21 13:48 #14 av: Orakletidelfi

Hur kan den hålla så låg kh-halt egentligen, man brukar ju alltid säga att kolhydraterna "försvinner med vasslan" när man gör färskost t.ex.

Anmäl
2013-10-21 14:13 #15 av: kaisakavat

Bra fråga.. Vet inte säkert, men kanske för att den är syrad, har för mig nåt händer med sockerarterna då. Och så silas väl vassle bort under färsk-ystnigen. :)

Ingredienser: Pastöriserad mjölkvassle, grädde, salt, mjölksyra

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.