Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Djurmat (kattmat)

2013-10-05 13:23 #0 av: igeln

Hej alla


Lägger inlägget under hälsa..


Har två katter, ena allergisk mot något, får sår runt halsen så vi köper dyrare och dyrare mat testar olika men inget hjälper.

Min sambo är gluten intolerant och fick utslag av det, såg ut som skabb. men har ej besvären nu då det är 100% glutenfritt hos oss.

TRODDE JAG!

kikade på påsen vad kattmaten innehöll. fy fan säger jag, att katt stackarna får äta sådan mat. inte konstigt att min lilla bebis har utslag.

se bild, läs sammansättning,

-Hönsmjöl, Majs, Ris, Majsglutenmjöl, Köttmjöl, Digestive, Torkad betmassa är några av ingredienserna.

Hönsmjöl-vad är det?

-majs-hur många katter äter majs? kanske i usa? nae..

-ris-katter som lever på ris? kanske i asien? nae..

-köttmjöl- FÖRBJUDET enligt wikipedia?? kanske finns olika typer? köttmjöl från kanin kanske är godkänt?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Köttmjöl

-Digestive- ingridienser kan ni läsa från wiki, socker, mjöl ja det är ju naturligt för en katt.??

http://sv.wikipedia.org/wiki/Digestive

-torkad betmassa, finns inte mycket info om det men hittade denna tråd/info. verkar ju skit bra att ge till djur.

http://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?tid=6510536


jag blir riktigt rädd av detta, kattmaten kommer slängas, tonfisk burkar och torsk kommer köpas eller vad nu mina katter vill äta.

Hoppas alla som har djur läser detta.


Hälsningar

/Erik


Anmäl
2013-10-05 13:30 #1 av: Gasoline

Finns ju även naturliga alternativ att ge till sin katt/hund. Vet dock inte vad korten heter men det är naturlig mat, kort och gott. Kött och förmodligen fisk till katten.

Gör man en Google borde man få upp det :-D

Men visst, det är skrämmande vad som stoppas i djurmaten, och våran egen mat för den delen.

Anmäl
2013-10-05 13:37 #2 av: Ary

Men finns det inte fryst barf mat (kött och organ) att köpa till katt som det finns till hund? Till hund var det inte ens speciellt dyrt.

Anmäl
2013-10-05 13:48 #3 av: Biadora

Finns dyr spannmålsfri foder att köpa till katt o hund. Har fått reklamerbjudande på det och väntar bara på att min lokala butik ska få in det så jag kan köpa o prova. -Torrfoder alltså.

Det jag väntar på heter Carnivore-nånting. Sen sa dom på affären att dom hade en annan sort också, gjord i USA. :/ Så sur att min kisse inte äter det enda svensktillverkade foder jag har sett.


ETA: -Vet då inte riktigt vad den egentligen innehåller, men reklamen sa spannmålsfri och 70% "köttråvara" och det känns som att även om den inte är helt "rent" på skit måste det vara enormt mycket bättre än de flesta sorterna som finns att köpa.

Anmäl
2013-10-05 14:40 #4 av: Zepp

http://lowcarbdiets.about.com/b/2011/10/02/is-the-catkins-diet-best-for-cats.htm

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-10-05 15:39 #5 av: kaffemoster

Jag BARF:ar mina katter sedan många år tillbaka - långt innan jag själv började med LCHF! Min första katt var konstant dålig i magen och inget hjälpte. Efter ett år var hon patient hos en "katt-mag-tarm-specialist" på djursjukhuset i Uppsala, men inte hjälpte det. Till slut kände jag att det får bära eller brista. Jag var orolig för att börja BARF:a henne, litade inte på att hon skulle få i sig allt hon behövde, men jag hade till slut inget att förlora. Redan efter ett par dagar var hon bättre och efter någon vecka (minns inte så exakt tiden) var hon helt bra! Hon är tyvärr död nu, men mina två nuvarande katter har BARF:ats ända sedan de kom till oss och de mår utmärkt. De är nu 9 resp 6 år gamla. 

Jag gör en väl avvägd blandning på bl a rått kött, oftast griskött, hjärta, lever och äggulor. Det är min fasta övertygelse att katter och hundar inte ska äta den kommersiellt tillverkade djurmaten! Den är inte gjord för djuren utan för oss människor som vill ha bekväm och billig mat till våra husdjur!

Anmäl
2013-10-05 16:39 #6 av: Lusthan

Kolla på barf ifokus. Jag skulle inte ge mina katter fisk. Dels på grund av gifterna, dels är det högallergent och dels då ser det till att katten inte får i sig ett viktigt ämne ur maten då fisken hämmar det upptaget. Minns inte vad det var nu.

Jag ger mina mjau blötmat, barf-korvar och rått kött från olika djur. Köpte nu döda möss som de ska få ikväll. De ligger och tinar upp just nu.

Det är väldigt viktigt att katter får i sig ett ämne som heter taurin, det finns främst i hjärta. Gärna lammhjärta. Kycklinghjärta och kalkon saknar den mängd som katterna behöver.

Jag har allergisk katt, hon tål inte fisk. Det finns nästan inga foder där fisk utesluts. Helt sjukt då det inte är naturlig föda för katter. Evolutionen har liksom inte riktigt sorterat bort det där än. Trots att många ger sina katter fisk och tror att det är basföda för katter. Hon slet för övrigt av sig all päls på magen...

Själv tycker jag också att det är superviktigt att ge djuren anpassat mat som passar de på samma sätt som jag ger mig själv mat för att må så bra som möjligt. Hoppas du hittar en bra lösning!

Anmäl
2013-10-05 17:26 #7 av: kaffemoster

Håller helt med Lusthan. Fisk är ingen bra mat för katter. Hur ofta ser man en katt sitta vid sjökanten och fiska? Eller dyka för att fånga fisken? Förskräckt

Anmäl
2013-10-05 18:08 #8 av: igeln

hej


jag köpte precis ett gäng tonfisk burkar, de gillar båda bebisarna. får ge en burk i veckan tills dom är slut.

rått nötkött gillar dem också så det får det bli mer av.

hjärta osv, köper man det i köttdiskarna i välsorterade affärer?

köpte ny kattmat torrfoder som innehöll en bråkdel av det jag skrev i första inlägget. får se om jag kan vänja katterna med mer naturlig mat för att gå över helt till de, de är väldigt kräsna.

Tack för alla tips, nu äntligen hoppas jag få koll på balo's sår, veterinären trycker i en cortison spruta för kliande och säger byt mat testa annat.. ja de var ju till god hjälp efter 4 ggr..


se bild på sötnöten :)

Anmäl
2013-10-05 18:37 #9 av: konichiwa

Mina två katter får bara spannmålsfritt torrfoder (Orijen).

Båda har sen en tid blivit tjocka och slickat av sig pälsen på nedre delen av magen.

Jag vet att jag sist köpte en annan sort men av samma märke men minns inte vad den hette (häller upp innehållet i en sjukilossäck i en hink med lock).

Kan det vara fisk i fodret som gör skillnad? Förut har det fungerat jättebra och de har varit i fin form.

Måste kolla upp det här.

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2013-10-05 19:25 #10 av: Zepp

Vad jag förstår så handlar det om fisk och katter om att de inte hanterar fleromättat fett speciellt bra, vilket gör att de får E-vitaminbrist, då detta går åt för att skydda det fleromättade fettet från att härskna.

Så ju fetare fiskar dessto sämre för katter.

De är ju utpräglade Carniovorer och deras gener är anpassade för fettet i deras typiska bytesdjur.. dvs mest smågnagare.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-10-05 23:00 #11 av: igeln

Kul med information som delas av djurägare eller folk som är kunniga.

kanske svårt att fånga gnagare till katterna men känns som protein och fett skulle passa bra i olika former, tex nötkött, fläskkött etc. så man kommer så nära riktig "djur mat" som de faktiskt ska äta. precis som oss människor mer eller mindre.

Någon som har mer tips på bra naturlig mat som man kan ge katter eller andra djur så dela gärna med er av det.

Jag har ju gett tonfisk till mina katter, de gillar fisken men som man läser ovanför så är det väl kanske inte det bästa att ge dem och så tror man att man ger bra mat.


/Erik


Anmäl
2013-10-06 09:06 #12 av: peoy

Som många redan skrivit..

Katter (vilda) äter inte fisk som huvudrätt.. kanske om nån råkar hoppa upp på land precis där katten är, men det är ju undantag..

Sen går det ju undra (#6) hur en vild katt kan få i sig lammhjärta, men det är säkert inget större fel att ge tamkatten det..

Även bra torrfoder (Orijen Cat & Kitten, dvs inte fish-varianten) innehåller ju en hel del konstiga saker:

Färskt benfritt kycklingkött (20%), torkat kycklingkött (15%), färsk kycklinglever (4%), färsk hel sill(4%), färskt benfritt kalkonkött (4%), torkat kalkonkött (4%), färsk kalkonlever (3%), färska hela ägg (3%), färsk benfri gös (3%), färsk hel lax (3%), färsk kycklinghjärta (3%), kycklingbrosk (3%), torkad sill (3%), torkad lax (3%), kycklinglever olja (3%), kycklinglever fett (2%), röda linser, gröna ärter, gröna linser, soltorkad alfalfa, jams, ärtfiber, kikärter, pumpa, butternut squash, grön spenat, morötter, Red Delicious äpplen, Bartlett päron, tranbär, blåbär, kelp, lakritsrot, Angelikarot, backhornsklöver, ringblomma, söt fänkål, pepparmynta blad, kamomill, maskros, sommarkyndel, rosmarin

Acana är också ett märke på torrfoder som är ganska likt (vid svårigheter att få tag på Orijen), finns i flera varianter men nedan är innehållet från "Grasslands":

INGREDIENSER

Benfritt lamm, lammjöl, laxmjöl, Russet-potatis, sillmjöl, kycklingmjöl, ärtor, sötpotatis, benfri anka, laxolja, kycklingfett, benfri gös, torkad kycklinglever, soltorkad alfalfa, hela ägg, pumpa, spenat, kålrotsblast, tomater, morötter, äpplen, ekologisk kelp, tranbär, blåbär, enbär, svarta vinbär, cikoriarot, lakritsrot, angelikarot, bockhornsklöver, ringblomma, sötfänkål, pepparmyntsblad, kamomillblommor, lavendel, sommarkyndel, rosmarin.

Första och andra handsvalet för min katt är Orijen och Acana, för hunden är det sen ganska långt tillbaks Fodax frysta foder som gäller.

/PeO

Anmäl
2013-10-06 09:39 #13 av: Sindri

Har ibland katter boende hos mig. På min City-Gross finns  mycket som är lämpligt som kattmat. Jag köper bl a fläskben, lamm- och grishjärta (som skalll innehålla mest taurin). Jag väger upp och fryser in i portioner.
Ger ibland en äggula som komplettering, och man kan också skära bort en bit från kött eller kyckling man själv skall tillaga.

Anmäl
2013-10-06 09:47 #14 av: Margareta

Mina katter är väldigt känsliga och går lätt upp i vikt men de tål ett torrfoder som är spannmålsfritt.

Porta21
http://animail.se/porta-21-feline-finest-adult-sensible-10kg.html

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2013-10-06 09:56 #15 av: Internettan

Jag brukar köpa Carnia Lynx eller Porta 21 Feline Finest Adult Sensible. De är också bra torrfoder. (Förhållandevis i alla fall...)

Har sex katter och katter är ena kräsna djur. En av dem äter torrfodret och vissa sorter (dåliga sådana, med spannmål eller socker) blötfoder. Han äter Mjau om han är på humör. Han äter aldrig rått kött i någon form, inte heller kokt kött eller så.

Två av katterna äter endast rått kött och aldrig vare sig torrfoder eller köpt blötmat. Kanske lite skinka eller grillad kyckling om man vill sticka till dem en munsbit. Det kan gå.

Tre av dem äter torrfoder och rått kött. När det gäller Mjau blötfoder äter de bara gelén eller såsen, aldrig köttet. Vilket blir dyrt.

Det jobbiga är att när man ibland bara har en sorts mat hemma så svälter några av katterna hellre än äter det de inte gillar. Ibland blir jag så irriterad på dem. Det kostar en förmögenhet att mata de kräsna djuren. Inte sällan ratar de det råa köttet också för att det inte är tillräckligt färskt i deras smak. Då är det ändå flera dagar kvar på datummärkningen. Det känns som rysk roulette att mata katterna...

Grrrr... Känns inte kul när man serverar dem maten och så luktar de bara och börjar krafsa med tassen bredvid skålen, som i avsmak. 

(Fast vi älskar dem ändå.)

Anmäl
2013-10-06 10:31 #16 av: luddan

Måste bara berätta att ingen av mina katter tycker om fisk, bara tonfisk.. men älskar kött majs och tomat Skrattar De är nog lite konstiga..


Anmäl
2013-10-06 10:42 #17 av: kaffemoster

Jag håller med om att katter är fruktansvärt kräsna. De svälter hellre än att äta det de inte gillar. Vi hade våra katter hos vår ena dotter för några år sedan medan vi var bortresta. Den ena katten gillade inte den nya blandningen av kattmat som jag just hade gjort och lämnat med till dottern. Under två veckor åt han i princip ingenting. Han var mager som en skrika när vi kom hem. Det var absolut inget fel på maten, den andra katten åt som vanligt, och dottern brukar ha katterna då och då, så han var inte ovan vid henne eller hennes lägenhet. Han var bara tjurskallig!

I ärlighetens namn ska jag erkänna att, för att undvika att en sats mat av någon anledning inte faller katterna på läppen, så har jag de senaste kanske två åren tillsatt lite köpt kattmat. Det gör susen, de vägrar aldrig äta min hemgjorda mat nu för tiden. Det blir lite äcklig "kattmatslukt" på maten och det gillar de tydligen! Jag tillsätter lite Bozita blötmat. Det är svensktillverkat och enligt min mening verkar det rätt OK om man vill köpa kattmat. 

http://www.bozita.com/sv/Feline/Produktgrupper/Bozita-Feline-vatfoder---tetra/kanin/

(Hjälp, jag vet inte hur man lägger in en klickbar länk!)

Anmäl
2013-10-06 10:49 #18 av: kaffemoster

Oj, nu ser jag att länken blev klickbar ändå. Vill bara tillägga att katter är konstiga... jag lägger min hemgjorda mat i portionslådor i frysen. Tar upp en låda per dag, ungefär. Min ena katt vill ha maten upptinad och gärna ljummen. Det låter normalt för en katt som i frihet fångar möss och äter dem kroppstempererade. Den andra katten däremot - han vill ha maten halvfrusen. Det ska frasa om maten när han äter den! Han vägrar att äta rumstempererad mat!

Anmäl
2013-10-06 11:00 #19 av: Internettan

kaffemoster

Bra tips att blanda favoritmat med "ofavoritmat". Kanske jag kan pröva. Fast när det gäller det omvända att de bara gillar rå mat tror jag inte att det funkar att blanda med köpemat. Fast det vet jag ju inte om jag inte prövar.

Konstigt i alla fall att katter "frivilligt" svälter. Det ska tydligen vara farligt för dem att gå utan mat. Något med att de lätt utvecklar fettlever i det läger.

Ha ha, det låter som att du också har bestämda katter med personlighet. Äta frasande halvfrusen mat - så lustigt. Skrattar


Anmäl
2013-10-06 16:11 #20 av: Lucifer Sam

#0

Visst är det möjligt att denna kattmat inte är helt optimal eller naturlig om man betänker att katter är renodlade karnivorer. Men alltså, "Digestiv" är väl knappast digestivekex? (i så fall hade fabrikanten antagligen varit tvungen att skriva ut de ingående  ingredienserna också) Begreppet digestiv har helt enkelt med matsmältningen att göra och sannolikt är det någon slags fibrer. (Digestivekexen lanserades först som nyttokex då de innehöll fullkorn som skulle vara bra för magen) Sannolikt finns alltså inga "kaksmulor" och således inte heller vetemjöl eller socker i detta foder. - det är i alla fall vad jag tror men jag är människa och därmed felbar....


Anmäl
2013-10-06 19:00 #21 av: igeln

#20 kanske inte är kexen, men om det nu hypotetiskt skulle vara supernyttigt med digistive i kattmaten så väger det fortfarande inte upp resterande innehåll enligt mig.

Anmäl
2013-10-07 16:57 #22 av: Maria Katarina

Jag har en katt som har haft astma ända sedan han kom till oss för ett par år sedan. Det var faktiskt via LCHF som jag insåg att jag kanske kunde hjälpa honom också.

Jag och min sambo började äta LCHF för ett drygt år tillbaka, och plötsligt försvann hans allergier och utslag som han haft hur länge som helst. Jag tänkte att kanske det fungerar likadant på kissekatten, och började ge honom ren mat utan konstiga tillägg: ben, hjärta, muskelkött och lever. Och han har inte haft en endaste attack sedan dess! Innan hade han attacker nästan varje dag när det var som värst. Jag provade spannmålsfritt foder också innan men det fungerade inte alls (den hade också konstiga tillsatser).

Så jag tackar LCHF:en för att min katt är frisk!

Tummen upp

Anmäl
2013-10-07 18:00 #23 av: kaffemoster

#22 Grattis till din katt. Tänk om fler djurägare kunde komma till samma insikt, vad många som skulle slippa allergier och eksem, för att inte tala om diabetes!


Anmäl
2013-10-09 04:16 #24 av: ScarletMajesty

Måste inflika vid fiskdiskussionen, jag har alltid undvikit ge mina katter fisk i stor mängd, men nu är jag tvingad, förut fick de orijens köttbaserade mat och ibland annat. Tyvärr så innehåller de kyckling, vilket min katt är kraftigt allergisk mot och det är mer eller mindre omöjligt att hitta mat som inte innehåller kyckling. Jag barfar så mycket jag kan men mina katter gillar inte rå mat, inte ens om jag blandar ned den i något de gillar och tar inte döda möss(bara en rolig leksak..) så jag varvar barf i den mån jag kan, med orijens 6 fishes.

På grund av allergi vågar jag inte ens ge dem ägg tyvärr.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.