Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Etiska dilemman vid matköp

2013-10-02 10:39 #0 av: Lilltilda

Hamnade i en intressant diskussion på jobbet angående mat och etik kring mat. 
Drömkost för de flesta: 
* Ekologiskt
* Närpoducerat
* Så rena produkter (utan konstiga tillsatser) som möjligt. 

Dilemma 1: 
Jag går till butiken för att köpa grädde. Hittar grädden från mitt närmaste mejeri och hittar dessutom ekologisk grädde. Högsta fetthalt mejeriet producerar är 38%. 
NU till själva dilemmat. Jag vet att det i länet INTE finns några ekogårdar som levererar mjölk/grädde till mejeriet så helt uppenbart finns risk att det krävts extra transporter jämfört med transport av mjölk till den den vanliga grädden. Bredvid i hyllan står dessutom Coops egna grädde som finns 40%ig och som dessutom smakar godare än det lokala mejeriets 38%iga, men som varken är ekologisk eller närproducerad. Ska jag då köpa det lokala mejeriets produkt? Jag får en ekologisk produkt, jag sponsrar mitt lokala mejeri, men jag får en sämre smakande produkt med lägre fetthalt och jag vet att även denna produkt har transporterats längre än önskvärt. 

Dilemma 2: 
Jag ska köpa kött. Jag hittar ett importerat ekologiskt gräsbeteskött (som åkt "över halva jorden" för att nå butiken). Det finns inget lokalt ekologiskt alternativ men däremot vanligt kött som slaktats i ett relativt närliggande slakteri. Jag vet att djuren sluppit långa transporter och jag vet att köttet är svenskt och jag har t.o.m. kontakt med ett par bönder som levererar köttdjur till just det slakteriet, men vet också att djuren ätit kraftfoder m.m. Vilket köttalterntiv är då bäst?

Diskussionen kring kaffebordet på jobbet blev riktigt intressant, så nu flyttar jag diskussionen hit och kollar om även Kif-folket har olika åsikter. 


Anmäl
2013-10-02 17:22 #1 av: cherra


Tja, jag kompromissar. Jag köper inte naturbeteskött som åkt runt halva jordklotet trots att det är bättre än det konventionella från gårdarna häromkring. Jag köper ekologiska mejeriprodukter och ost när det går, undantaget är grädden som bara säljs i #fjuttförpackningar". Jag kan väl säga att jag strävar efter ekologiskt men ser också gärna att det är närproducerat och ibland får det ena och ibland det andra väga över.

Anmäl
2013-10-02 18:55 #2 av: KarinJ46

Intressant!

Jag hakar på här för att jag är nyfiken. En del val är ganska okomplicerade, t ex att svensk färskpotatis är bättre än ris som åkt över halva jorden. (om man nu ska välja mellan 2 sorters kolhydrater)

Om det skiljer i pengar är det kanske plånboken som får styra många gånger, men om nu det närproducerade eller ekologiska alternativet både är dyrare och smakar sämre, hur gör man då?

Anmäl
2013-10-02 22:43 #3 av: hemul

Jag tycker inte närproducerat spelar i samma liga som det andra gör. Jag skulle köpa det bästa min ekonomi tillåter, oavsett om det är närproducerat eller ej. Jag tror det sänder signaler. Jag köper frukt- och grönt nästan utestlutande på Willys. Det är nästan alltid ekologiskt och det är sällan närproducerat. Men om många köper eko så får vi ännu mer eko, eller hur? Även i andra butiker. Och en del av det kommer att vara närproducerat. Att köpa skit som är närproducerad tycker jag inte sänder några bra signaler alls.

Jag skulle inte köpa den 38-procentiga grädden. Inte p.g.a. att den innehåller 2 g mindre fett utan för att den innehåller tillsatser jag inte vill äta. Köper jag den signalerar jag att det är OK med karragenan eller vad det nu är.


Anmäl
2013-10-02 23:08 #4 av: dufva

Jag har slutat vara lokalpatriot

Jag köper det som ger mig bäst kvalitet för pengarna minst tillsatser och gifter och skumma sätt att försämra maten för att tjäna ett par kronor

Är två produkter likvärdiga så lutar jag nog mot det som är lokalproducerat om inte gynnar jag hellre den Argentinska bonden som gör ett bra jobb..

Det är inte alltid heller så att det som är lokalproducerat är mest klimatsmart

En frilandsodlad tomat från spanien kan tex (trots transporten) vara mer miljövänlig än den lokala som stått i ett uppvärmt växthus hela sin livstid.

Anmäl
2013-10-03 10:26 #5 av: nyborjare08

Transporternas andel av en varas miljöpåverkan är generellt sett ytterst liten eftersom det transporteras så oerhört stora volymer i taget. Det viktiga är hur varan har producerats.

Men.

Det finns ju andra aspekter också, som djurhållning, huruvida man ska stötta lokala, små producenter för att de ska få finnas kvar i konkurrensen som ett alternativ mot "jättarna", rättviseaspekten, med mycket mer.

Så visst kan det vara svårt att välja, helt klart.

Anmäl
2013-10-03 15:01 #6 av: Lurtz

Gräsbetat kött från t ex Sydamerika eller Nya Zeeland är klart mer miljövänligt än industrikött från din egen stad, även om man inkluderar transporten... Allra bäst är såklart närproducerat gräsbetat kött, men naturkött från andra sidan jorden är fortfarande bättre för miljön än lokalt industrikött.

Anmäl
2013-10-03 16:22 #7 av: starhawk

Sen kan man ju gå in på aspekten vad ställer transporterna till med? Jo det släpper ut främst koldioxid. Och vad har den höga koldioxidhalten ställt till med? Ja hittills har man konstaterat att öknarna har minskat med mellan 12-15% beroende på den, och det tycker åtminstone inte jag är särskilt skadligt, snarare tvärtom. 

Själv köper jag det som smakar, om det råkar vara ekologiskt eller ej struntar jag i och om det är närproducerat har jag ingen aning om, det finns ingen info på det alls, iofs står det svensktproducerat på förpackningen men det är inte lätt att hitta nåt kött som inte är det där jag handlar

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-10-04 11:26 #8 av: nyborjare08

#7 När det gäller sjötransporter (som är det trafikslag som fraktar mest i matväg) så släpper de ut massor av svaveldioxid pga att fartygen körs på smutsig bunkerolja (spillolja). Sot och andra mer eller mindre otrevliga partiklar släpps också ut i mängd. För att inte tala om den så kallade "skrotningen" som görs, ofta i tredje världen, på mycket ohälsosamt och miljömässigt vidrigt sätt. Med mera...

Men trots allt detta (vet dock inte om skrotningen är inräknad) så utgörs alltså transporternas andel av en varas miljöpåverkan en ytterst liten del...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.