Köttallergi orsakad av kolhydrat
http://mobil.dn.se/nyheter/vetenskap/svensk-studie-ger-svar-pa-allergigata/
En ny svensk studie visar att fästingbett också kan trigga utbrott av köttallergi, en ovanlig form av födoämnesallergi. Nu har vi nästan 50 patienter där vi konstaterat köttallergi som är kopplad till fästingbett, säger Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset. Nästan samtliga patienter som kommit till Södersjukhuset har fått nässelutslag av att äta rött kött – exempelvis nöt, fläsk- och lammkött – men många får också rodnad och svullnad i ansiktet samt magsymtom som illamående, diarré och buksmärtor. Nästan hälften av patienterna har också drabbats av den svåraste formen av allergisk reaktion – anafylaxi. Den kännetecknas av andningspåverkan och blodtrycksfall.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5656898
Fästingbett kan ge köttallergi, fastslår två överläkare vid Karolinska sjukhuset som studerat sambandet. Enligt studien är det en kolhydrat vid namn alpha-gal som är boven.
Fästingen bär på kolhydraten och den som blir biten riskerar att utveckla allergiantikroppar mot apha-gal som finns i djurkött men inte hos människor.
På Södersjukhuset i Stockholm har man sett en stor ökning av konstaterad allergi kopplad till fästingbett- från 3 fall 2009 till nära 50 fall idag.
Ha! Det där stod i en bok jag nyss läste, en som var allergisk mot kött efter ett fästingbett! Minns inte vilken bok det var just nu. En roman alltså, trodde att det kanske var "hittepå" men så är det alltså!!
Jag vet inte hur vanligt det är med allergi utlöst mot något som inte är proteiner? Vissa trycker gärna på att man bara kan vara allergisk mot proteiner och jag har funderat på sanningshalten i det. T ex ang överkänslighet mot industriell citronsyra så säger vissa att det är omöjligt att reagera då citronsyra inte innehåller några proteiner.
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus