Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Köttallergi orsakad av kolhydrat

2013-09-26 07:26 #0 av: Anders-S

http://mobil.dn.se/nyheter/vetenskap/svensk-studie-ger-svar-pa-allergigata/

En ny svensk studie visar att fästingbett också kan trigga utbrott av köttallergi, en ovanlig form av födoämnesallergi. Nu har vi nästan 50 patienter där vi konstaterat köttallergi som är kopplad till fästingbett, säger Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset. Nästan samtliga patienter som kommit till Södersjukhuset har fått nässelutslag av att äta rött kött – exempelvis nöt, fläsk- och lammkött – men många får också rodnad och svullnad i ansiktet samt magsymtom som illamående, diarré och buksmärtor. Nästan hälften av patienterna har också drabbats av den svåraste formen av allergisk reaktion – anafylaxi. Den kännetecknas av andningspåverkan och blodtrycksfall.


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5656898

Fästingbett kan ge köttallergi, fastslår två överläkare vid Karolinska sjukhuset som studerat sambandet. Enligt studien är det en kolhydrat vid namn alpha-gal som är boven.

Fästingen bär på kolhydraten och den som blir biten riskerar att utveckla allergiantikroppar mot apha-gal som finns i djurkött men inte hos människor.

På Södersjukhuset i Stockholm har man sett en stor ökning av konstaterad allergi kopplad till fästingbett- från 3 fall 2009 till nära 50 fall idag.

Anmäl
2013-09-26 07:50 #1 av: RobinEH

Japp. Att bli fästingbiten kan leda till att vi utvecklar försvar mot kolhydraten som även finns i kött. Man bör dock förtydliga att vi tål kolhydraten tills dess att den injiceras i samband med fästingbettet.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2013-09-26 07:58 #2 av: Orakletidelfi

Ha! Det där stod i en bok jag nyss läste, en som var allergisk mot kött efter ett fästingbett! Minns inte vilken bok det var just nu. En roman alltså, trodde att det kanske var "hittepå" men så är det alltså!!

Anmäl
2013-09-26 08:29 #3 av: OlgaMaria

Jag vet inte hur vanligt det är med allergi utlöst mot något som inte är proteiner? Vissa trycker gärna på att man bara kan vara allergisk mot proteiner och jag har funderat på sanningshalten i det.

T ex ang överkänslighet mot industriell citronsyra så säger vissa att det är omöjligt att reagera då citronsyra inte innehåller några proteiner.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.