Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Ni som jobbar inom skola

2013-09-19 11:30 #0 av: Lynxkissen

Jag jobbar som vikarie inom förskola och skola och har med mig matlådor jämt. Däremot verkar det inte alltid vara så positivt från skolornas håll. Nu är jag inom skola med och då ska man äta med barnen i matsalen. Hur gör ni? Känns jättejobbigt...

Anmäl
2013-09-19 12:34 #1 av: hemul

Jobbar inte inom skolan, men jag har många gånger förvånats över hur anställda kan tvingas äta viss mat. Det kan rimligtvis inte vara lagligt. Skolmaten är ju på de flesta håll undermålig och jag förstår inte ens hur föräldrarna kan låta sina ungar äta den. Jag menar oavsett vad man anser om fett och kolhydrater är skolmaten skit. Att det ska vara ett anställningskrav att äta den är högst konstifikt.


Anmäl
2013-09-19 12:51 #2 av: Margareta

I vår skola kan man sitta med i matsalen och sen äta matlådan under rasten.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2013-09-19 17:39 #3 av: Lusthan

Jag äter det jag kan och säger att jag inte tål det andra om elever frågar. De tycker inte att det är konstigt och ingen har hittills reagerat.

Anmäl
2013-09-19 18:20 #4 av: amandanill

Det är likadant på gruppboende för dementa. Man ska äta tillsammans med de boende och var och en ska ta för sig ur byttorna med potatis och allt vad det är, och skicka vidare till nästa.

Sitter jag med utan att äta alls så blir det ett himla gnäll, och har jag med mig egen låda så blir det gnälligt då med. Och den andra personalen klagar på mig för det ser inte bra ut mot de boende att jag kommer med egen mat medan alla andra äter samma mat tillsammans. Nån enstaka dag kan man ta med egen mat och säga att man inte tycker om just den rätten. Men varenda dag funkar inte. Jag blir helt enkelt tvungen att äta. Jag tar lite potatis och kött och sås och vad det är, äter det jag kan och rör runt med resten av maten på tallriken.

Jag har gått ner i vikt mer av svält än av nyttig mat då jag aldrig kan äta mig mätt på jobbet. Vi har inte ens en rast då vi FÅR gå ifrån och äta annat. Nej mat, fika, ALLT ska intagas tillsammans med de boende.

Och vi bakar en massa fikabröd tillsammans som sedan skall smakas på till fikat Det har hänt att jag smusslat ner kakor osv i servetter i fickan och sedan slängt

Anmäl
2013-09-19 20:01 #5 av: Zepp

Det kallas väl för pedagogiska måltider.. och där skall vuxna sitta med och äta så de utövar inflytande över bordsskick och annat gentemot klienterna.

Det är något jag tycker är sympatiskt egentligen.. men kanske inte så lustigt för den som inte äter maten.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-09-19 20:50 #6 av: Orakletidelfi

# 4 Men man undrar hur de som är glutenintoleranta gör då? Eller allergiska, de kan ju knappast tvingas äta det de blir sjuka av? Så vissa avsteg måste väl ändå accepteras? Och vegetarianer tar ju inte av köttet, och  i så fall borde ju andra dieter accepteras. Verkar märkligt tycker jag!

Anmäl
2013-09-20 08:16 #7 av: sindyant

Jag jobbar också i skolan och äter med barnen i matsalen varje dag.Jag,och flera andra, har med egna matlådor som vi värmer i micron.Det accepteras av alla.Jag vill inte betala för något jag inte vill ha.De pedagogiska måltiderna är inte gratis för personalen i vår skola.


Anmäl
2013-09-20 08:46 #8 av: AndersAA

Det finns inte ett jobb i världen som skulle kunna få mig att äta något jag inte skulle vilja äta. Och det finns inte ett jobb i världen som kan tvinga mig till det. 

Det finns många olika anledningar till att undvika viss mat, allergier och religiös tro är väl de 2 vanligaste. Att man undviker kolhydrater och socker är väl (ännu) inte så "accepterat", men det kan man ju högaktningsfullt strunta i. Hade jag haft det problemet som vissa tycks ha, hade jag bara sagt att jag är allergisk, vilket ju inte är en lögn, för jag mår ju definitivt sämre av för mycket kolhydrater och socker ;-)

Man kan inte tvinga en nötallergiker att äta nötter. Man kan inte tvinga en muslim att äta griskött eller en Hindu att äta nötkött. Varför skall man då kunna tvinga en LCHF'are att äta socker? Det är väl vars och ens individuella val som vuxna människor vad vi skall äta?

Anmäl
2013-09-20 09:21 #9 av: jessirene

Kan du inte äta din matlåda ihop med barnen? De får väl också äta egen mat om de vill? Det är väl bara så att de äter skolmaten för att den är gratis och bekvämligtvis finns till hands. Alltså, det finns väl inget tvång för någon att äta skolmaten? (visserligen var det tvång när jag var liten, men man tvingar väl inte barn att äta längre?)

Anmäl
2013-09-20 16:35 #10 av: Lynxkissen

Verkar vara väldigt olika...

På "min" skola får vi inte äta egen matlåda med barnen. Inte heller barnen får äta annat än vad som serveras. Oftast äter jag lite av det jag kan- vilket mestadels är grönsakerna...sedan äter jag min låda på lunchen. Men "man ska ju föregå med gott exempel" heter det ju, och äta det som serveras & självklart äta upp allt på tallriken. Om någon frågar brukar jag svara att jag äter "specialkost" och glutenfritt då jag får magsmärtor av gluten. Jag känner att jag oftast får negativa kommentarer & attityder om jag säger att jag äter LCHF. Vilka reaktioner får ni?

Anmäl
2013-09-20 17:21 #11 av: Mooniq

.. exakt VEM är det som bestämmer så totalt över er? Chefen över gruppen? nån chef i kommunen?. Verkar helt ofattbart, men jag har heller aldrig jobbat inom vård/omsorg. Det är diktatoriskt och översittarfasoner som ni drabbas av. Jag hade gått till facket eller läkare.. jag hade printat ut drivor av bra information. jag hade bett andra anställda titta på robert lustig sugar: the bitter truth, till att börja med.

På mitt jobb äter några 5:2, nån är rawfood'are, nån kör Atkins, jag kör lchf. Min chef är ett guldkorn. När vi har möten har hon faktiskt stått hemma och bakat sesambröd för att även jag ska kunna äta en smörgås.

Det började med att jag bakade och tog med mig några gånger, sen bad hon om recept och sen bakade hon och tog med sig..alla smakar och tycker att det är ok. vi provar rawfood - men där får jag passa mig då man har en hel del frukt/torkad frukt i kosten. Ingen höjer ett ögonbryn när jag säger - det där låter jag bli, det innehåller torkad frukt, mitt sockermonster kommer att vakna med ett vrål.. Inga kommentarer alls. 

ps. be folk kolla filmen supersize me av Spurlock. Den är riktigt bra, fastän den handlar om mcdonaldsmat...

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-09-20 18:25 #12 av: Mooniq

#10

olika attityder tycker jag. ibland får jag beska kommentarer men då rycker jag på axlarna. sen får jag nyfikna kommentarer och frågar då om ni vill veta så kan jag berätta.

jag brukar säga att jag är sockermissbrukare eller sockerberoende. då skrattar folk och då brukar jag slå vad med dem att de inte vet om att de är det själva.. sen pratar vi mat och de inser helt plötsligt att de äter mycket kolhydrater - de tror att sockermissbruk och godis/läsk hör ihop men när jag berätta om pasta, smörgåsar, juice, frukt, så blir folk intresserade.

På jobbet är det helt ok och jag får nyfikna frågor om vad för gott jag har med mig till middag.., ibland gör jag mycket mat o bjuder, alltid uppskattat.

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-09-20 18:43 #13 av: Zepp

Problemet tror jag är.. att man skall vara ett vuxet föredömme, vad gäller bordsskick, hur man resonerar kring mat, hur man tar för sig, att man äter upp vad man har tagit för sig osv.. dvs mest vanligt folkvett om hur man uppför sig vid ett matbord.. för allas trevnad!

Men.. som redan sagts vegetarianer äter annan kost, vissa av religiösa gör samma.

Så egentligen så borde det inte vara något problem att ta med sig egen mat.. om det bara finns goda skål för detsamma.

Vi får se när SBUs nya rapport läggs fram.. de  är trots allt bindande vad gäller vetenskapliga studier och vad som gäller "vetenskap och beprövad erfarenhet", vilket alla andra myndigheter har att rätta sig efter!

http://www.kostdoktorn.se/massiv-nyhet-om-fetma-pa-gang

Grejen är.. att vissa kan behöva äta annan kost!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-09-20 18:48 #14 av: kaisakavat

Jag tänker, att om maten i jobbet kostar pengar så kan det väl inte vara problem att motivera - inför barnen eller arbetsgivaren - varför man inte äter? Egenlagad och medtagen mat är ju billigare än det ni får betala på skolan, gissar jag.. och ett argument att ta till som inte behöver bli så laddat. 

Eller har jag fel? Vet inte iofs vad man får betala för en pedagogisk måltid nuförtiden.. Funderar

Anmäl
2013-09-21 00:37 #15 av: Margareta

Vi betalar ca 20kr på vår skola :-)

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2013-09-21 00:39 #16 av: Margareta

Den som inte äter kan gå runt och hjälpa de barn som behöver assistans vid de olika momenten i matsalen. Man behöver inte demonstrera att man inte äter.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2013-09-21 11:49 #17 av: kaisakavat

#16 Tycker ni verkar väldigt vettiga på er skola. 

Anmäl
2013-09-21 14:29 #18 av: Lynxkissen

Vi vikarier i min kommun behöver aldrig betala för maten..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.