Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Mat - Recept på soppor & såser

Recept på sweet chilisås?

2013-08-24 19:42 #0 av: chlj5@icloud.com

Har sökt överallt efter ett bra recept på en LCHFvariant av sweet chilisås.
Någon här som har ett?
Sökt efter lämpliga trådar utan resultat också förstås 😄

Anmäl
2013-08-24 20:11 #1 av: smurfis

Det finns ju philadelphiaost med sweet chili smak, kanske kan funka som substitut?

Anmäl
2013-08-24 20:17 #2 av: chlj5@icloud.com

Tanken är god#1, fast jag hade tänkt mig att försöka tillverka en egen sås .........om det nu går!! Jättetack ändå!

Anmäl
2013-08-25 09:15 #3 av: Lchfman

Sök på vilket sweet chili-recept som helst, byt ut sötningen till lchfvänlig sötning efter eget tycke, tex sötströ, eller annat.

http://www.ica.se/recept/sweet-chili-2294/

Anmäl
2013-08-25 11:07 #4 av: Jojomaja

#3 Problemet är nog konsistensen. När man gör egen sweet chili av traditionella recept, som ju finns överallt, så låter man den koka ihop så gör ju sockret eller honungen att såsen blir trögflytande och såsen får den tjocka konsistens som köpt sweet chilisås har. Jag misstänker att med sötningsmedel uppnår man inte samma sak, men jag har inte provat eftersom jag helt tappat suget efter så söta produkter. 

Man skulle ju kunna tillsätta traditionell stärkelse i form av t.ex. Arrowrot (88,5 g kolhydrater per 100 g) som blir genomskinlig när den kokar. Det kanske inte behövs så mycket att det spelar jättestor roll och man äter väl detta som undantag och inte i enorm mängd? 

Ett annat alternativ skulle kunna vara att tillsätta lite gelatin (som ju mest innehåller protein) och sedan "vispa sönder" till en sås efter att det hela kallnat och stelnat. Det är bara en tanke. Jag har inte provat själv och det kanske blir helt galet ... Oavsett så smälter gelatin om det blir för varmt, så att hälla på varm mat lär ju inte fungera.  

Jag skulle nog snarare tipsa om att försöka avstå från att underhålla sockerbehovet med väldigt sötade såser och istället göra kryddstark sås med betydligt mindre sötma. Jag tror man vinner på det i längden. 

Anmäl
2013-08-26 03:25 #5 av: Trippelmormor

Tack för fina förslag, nu har jag lite att laborera med! Håller i orincip med #4 om att inte underhålla sötsuget med söta såser, ville se om det gick att hitta en bra ersättare för gsmmal favorit! Bea, gräddsås och kryddsmör i all ära men ........😄!

Anmäl
2013-08-26 15:25 #6 av: patriknn1

Koka buljong på kycklingskrov. Låt den koka ihop och smaksätt med lämpliga kryddor.
Woka grönsaker i fett. Blanda ner lagom mängd tomatpure och lite Sötströ. Fräs en stund och häll sedan på buljong och koka till lagom konsistens.

Nåt sånt skulle du kunna prova.

Anmäl
2013-08-26 17:51 #7 av: JAUS

Yaconsirap är ett flytande sötningsmedel som kan användas istället för honung.

Anmäl
2013-08-26 18:02 #8 av: chlj5@icloud.com

#6 Jaaaa, det låter hur gott som helst, ska dessutom steka hel kyckling om ett par dagar! Det skrovet vet jag vad jag gör med....mmmmm

#7 yaconsirap , det var en nyhet för mig! Även om jag ytterst sällan använder sötningsmedel ,( ja annat än nån enstaka sweet chili då) så är det alltid kul med nya varor. Vet du vad den är gjord på? Stevia?

Anmäl
2013-08-27 08:01 #9 av: Orakletidelfi

Nej det är ju en "egen" växt, här står lite om det... det har ju rätt mycket kolisar förstås men ingen av länkarna funkar... som vanligt när det gått lite tid.. (jo kollade inte alla, wikilänken funkar förstås!)

http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d714bbab9cb46223905fefc-yaconsirap

Anmäl
2013-08-27 10:25 #10 av: asahars

Du skulle kanske prova den här produkten?

http://www.tistelvind.se/v2index.html

Jag är inte återförsäljare. Det står inget om näringsinnehåll men enligt innehållsdeklarationen innehåller den kravmärkt tomat, rödpeppar, havssalt och rapsolja. Inget socker - inte ens ekologiskt socker!

Finns den inte i livsmedelsaffären så kan den finnas på en bra hälsokostbutik???

 


 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.